Ξαφνική κυκλοφορία νέου EP από τους U2 με έξι νέα τραγούδια
Music

Ξαφνική κυκλοφορία νέου EP από τους U2 με έξι νέα τραγούδια

Οι U2 κυκλοφόρησαν ξαφνικά ένα πολιτικά φορτισμένο EP με τίτλο Days Of Ash. Το EP, που περιλαμβάνει έξι κομμάτια και κυκλοφορεί μέσω Island Records, παρουσιάζεται από το συγκρότημα ως απάντηση στα όσα συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο και αφιερώνεται σε όσους μάχονται «στην πρώτη γραμμή της ελευθερίας».

Τέσσερα από τα τραγούδια εστιάζουν σε μεμονωμένες ανθρώπινες ιστορίες: μια μητέρα, έναν πατέρα, ένα έφηβο κορίτσι που έχασε πρόωρα τη ζωή του, αλλά και έναν στρατιώτη που θρηνεί τα όνειρα δημιουργικότητας που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει για να υπερασπιστεί τη χώρα του.

Το εναρκτήριο κομμάτι, “American Obituary”, αναφέρεται σε περιστατικό στη Μινεσότα στις 7 Ιανουαρίου, όταν η πολίτης Renee Good πυροβολήθηκε θανάσιμα από αξιωματικό της αμερικανικής υπηρεσίας ICE. Ακολουθεί το “The Tears Of Things”, που μέσα από τα κείμενα των εβραίων προφητών εξετάζει πώς μπορεί κάποιος να ζει με συμπόνια σε εποχές βίας και απόγνωσης. Στους στίχους φαντάζεται ακόμη έναν διάλογο ανάμεσα στον Δαβίδ του Michelangelo και τον δημιουργό του, με τον ήρωα να αρνείται πως πρέπει να γίνει Γολιάθ για να τον νικήσει.

Το “Song of the Future” γράφτηκε στη μνήμη της 16χρονης Sarina Esmailzadeh, που συμμετείχε στο κίνημα Woman, Life, Freedom στο Ιράν το 2022, μετά τον θάνατο της Jina Mahsa Amini. Η Sarina συνελήφθη από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας και πέθανε από τα τραύματά της, με τους U2 να τιμούν τον αγώνα και τη σύντομη ζωή της.

Στο EP περιλαμβάνεται επίσης απαγγελία του ποιήματος “Wildpeace” του Yehuda Amichai, καθώς και το “One Life At A Time”, αφιερωμένο στον Παλαιστίνιο δάσκαλο και πατέρα τριών παιδιών Awdah Hathaleen, που σκοτώθηκε πέρυσι στη Δυτική Όχθη.

Το EP κλείνει με το “Yours Eternally”, σε συνεργασία με τον Ed Sheeran και τον Ουκρανό μουσικό και στρατιώτη Taras Topolia. Το τραγούδι έχει τη μορφή επιστολής από στρατιώτη εν ενεργεία και συνοδεύεται από μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Ilya Mikhaylus, που καταγράφει την καθημερινότητα Ουκρανών στρατιωτών.

Ο Bono αποκάλυψε ότι νέο άλμπουμ θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στο 2026, τονίζοντας πως τα τραγούδια του Days Of Ash «δεν μπορούσαν να περιμένουν», καθώς είναι κομμάτια αντίστασης, θρήνου και αγανάκτησης. Οι πιο εορταστικές νότες, όπως είπε, θα ακολουθήσουν,  όταν θα έχει ξαναγεννηθεί η πίστη στο μέλλον.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ.

 

Tags: