Kirk Hammet: «Όσοι δεν είναι μουσικοί δεν θα θυμούνται ένα σπουδαίο σόλο»
Music

Kirk Hammet: «Όσοι δεν είναι μουσικοί δεν θα θυμούνται ένα σπουδαίο σόλο»

Τον τρόπο που δούλεψε τα σόλο στο πρόσφατο άλμπουμ των Metallica, συζήτησε ο Kirk Hammet σε συνέντευξη του στο Total Guitar και εκεί τόνισε ότι το κοινό δεν δίνει μεγάλη σημασία σε αυτά, εκτός και αν πρόκειται για μουσικούς.

«Ο κόσμος δεν πρόκειται να θυμάται ένα υπέροχο σόλο κιθάρας. Θα θυμούνται μια υπέροχη μελωδία. Θα θυμούνται ένα υπέροχο τραγούδι. Και δεν μιλάω για μουσικούς. Ναι, οι μουσικοί θα θυμηθoύν ένα υπέροχο σόλο κιθάρας, αλλά οι μη μουσικοί, που είναι η πλειοψηφία του γ@μημένου κόσμου που ακούει, δεν πρόκειται να θυμηθούν τα σόλο κιθάρας».

Και συνέχισε: «Ναι, θα θυμούνται μια υπέροχη μελωδία και πραγματικά θα θυμούνται ένα υπέροχο τραγούδι, ειδικά ένα τραγούδι που θα τους φέρει σε διαφορετικό μέρος από αυτό που ήταν πέντε λεπτά πριν».

Ο Hammet είπε ότι έγραψε συνολικά περίπου 30 σόλο, χωρίς να έχει κάποιο τραγούδι στο μυαλό του, τα έδωσε στον Lars Ulrich και του είπε να τα κάνει ό,τι θέλει.

«Ήθελα τα σόλο να είναι πιο ροκ, σαν αυτά της δεκαετίας του ’70 ή με λίγα λόγια σαν του Angus Young των AC/DC. Επειδή λατρεύω το groove του Angus, και τα τελευταία δύο χρόνια έχω βρει μεγαλύτερη εκτίμηση για το παίξιμό του. Ο Angus παίζει πάντα για το τραγούδι.

Μερικά από τα σόλο του είναι τρελά και εκκεντρικά, αλλά πάντα είναι σε αυτό το πλαίσιο του τραγουδιού, και ποτέ, μα ποτέ δεν ακουγόταν ότι ο Angus το δούλεψε. Έμοιαζε σαν να μπήκε στο στούντιο και απλά το ηχογράφησε και έτσι αυτό έκανα. Έπρεπε να το κάνω με αυτόν τον τρόπο γιατί έτσι ένιωθα μέσα μου. Ήθελα τον αυθορμητισμό. Δεν ήθελα τα τέλεια σόλο, γιατί μερικά από τα αγαπημένα μου σόλο ήταν κάπως… κουρέλια και μου αρέσει αυτό».

Λίγο πριν κυκλοφορήσει το 72 Seasons, ο Hammet δήλωνε ότι έχει πλέον βαρεθεί να παίζει τα ίδια πράγματα συνέχεια στις συναυλίες των Metallica. Για παράδειγμα, το σόλο του Master of Puppets. To έχει σκυλοβαρεθεί.

«Αυτό που θα πω μάλλον δεν θα αρέσει στον κόσμο, αλλά με τρελαίνει που πρέπει να παίζω αυτό το γ@μημένο σόλο στο «Master of Puppets» κάθε φορά. Οι άνθρωποι αγαπούν αυτό το σόλο και έρχονται στις συναυλίες για να το ακούσουν. Κανένα πρόβλημα με αυτό. Για εκείνο το μέρος της καριέρας μας, όλα αυτά τα σόλο είναι κλειδωμένα. Δεν τα βλέπω πλέον ως σόλο, αλλά ως ρόλους. Το βαριέμαι πολύ, αλλά είναι συναρπαστικό να το ακούει ο κόσμος».

Και μπορεί το σόλο του Master of Puppets να μην το πειράζει, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με το Fade to Black. Αυτό το αλλάζει συνέχεια.

«Προκαλώ κάθε είδους κριτική και απόψεις, αλλά δεν με νοιάζει. Ας δούμε το σόλο στο Fade to Black. Παίζω το πρώτο μέρος ακριβώς ίδιο, αλλά μετά το αλλάζω εντελώς πριν επιστρέψω στο τέλος στο ορίτζιναλ που όλοι γνωρίζουν. Αυτό είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου σημεία στο να παίζω ζωντανά αυτό το τραγούδι γιατί δεν ξέρω τι στο διάολο θα παίξω.

Ξέρω ότι θα παίξω κάτι εντελώς διαφορετικό ζωντανά. Αυτό είναι που μου αρέσει να κάνω και αν δεν αρέσει στο κοινό, είναι απλά δύσκολο. Αλλά μπορώ να προσφέρω κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που ακούει ο κόσμος στο άλμπουμ, και μπορώ να προσφέρω κάτι διαφορετικό κάθε φορά που βλέπετε τους Metallica. Όταν αγοράζετε ένα εισιτήριο για μια συναυλία των Metallica, θα ακούσετε διαφορετικές εκδοχές των τραγουδιών. Δεν θα ακούσετε εκδόσεις carbon copy του άλμπουμ».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ.