Οι Candlemass στο Roxx για το αν έρχεται... Doom στον πλανήτη και το AthensRocks
Music

Οι Candlemass στο Roxx για το αν έρχεται… Doom στον πλανήτη και το AthensRocks

Οι Candlemass επιστρέφουν στην Ελλάδα για το AthensRocks στις 25 Ιουνίου για να μας προσφέρουν απλόχερα αυτό που περιμένει τον κόσμο και την ανθρωπότητα πολύ σύντομα. DOOM.

Είμαστε έτοιμοι να το αποδεχθούμε λοιπόν, αλλά λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή, το αφεντικό της μπάντας, ο Leif Edling, βρήκε λίγο χρόνο να μιλήσει μαζί μας, για το πρόσφατο άλμπουμ τους, τις αναμνήσεις του από τη χώρα μας, το πόσο πολύ έχει τρελαθεί  ο κόσμος αλλά και την επερχόμενη εμφάνιση τους.

Το Sweet Evil Sun είναι το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, που κυκλοφόρησε πριν από περίπου έξι μήνες και ο Leif είναι πολύ ικανοποιημένος από την ανταπόκριση κοινού και κριτικών. «Πήραμε πολύ καλές κριτικές στα περισσότερα από τα μέσα που ασχολούνται με το Heavy Metal. Φυσικά υπάρχει μια κακή ή χλιαρή κριτική εδώ και εκεί, αλλά αυτές θα τις βλέπουμε πάντα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τις αντιδράσεις για το άλμπουμ και το πώς μας υποδέχεται το κοινό. Sold out παραστάσεις σε όλο τον πλανήτη. Δεν γινόταν να είμαι πιο χαρούμενος!».

Όσο για το αν το περιεχόμενο του άλμπουμ επηρεάστηκε από την πανδημία, τις καραντίνες και όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια:  «Ένας δίσκος είναι λίγο πολύ το άθροισμα της τρέχουσας εποχής. Οπότε ναι, τα πράγματα που γράφω αντικατοπτρίζουν αυτό που συμβαίνει στον κόσμο τη στιγμή της συγγραφής. Και με τη σιχαμένη ακροδεξιά νοοτροπία σε όλο τον κόσμο, τώρα υπήρχε άφθονη έμπνευση για τα τραγούδια στο “Sweet Evil Sun”».

Για το αν μπορεί να διαλέξει ένα τραγούδι ως αγαπημένο από την πρόσφατη δουλειά τους, ο Leif δεν το σκέφτηκε καθόλου: «Το αγαπημένο μου τραγούδι από τους Sweet Evil Sun είναι το “Angel Battle”. Υπέροχο metal τραγούδι με αρκετά ωραία μέρη και σούπερ ρεφρέν! Το λατρεύω! Κρίμα που ο Kenneth Anger πέθανε πριν από λίγο καιρό. Η αφήγησή του στο τέλος του τραγουδιού είναι φανταστική! Ελπίζουμε να μπορούμε να παίξουμε αυτό το τραγούδι σύντομα»!

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της ιστορίας των Candlemass είναι οι πολλές αλλαγές μελών ειδικά στη θέση του τραγουδιστή. Όμως η επιστροφή (το 2018) του Johan Längqvist, του ανθρώπου που τραγούδησε στο θρυλικό Epicus Dominincus Metallicus φαίνεται ότι έχει προσφέρει μία σταθερότητα που έλειπε από το συγκρότημα.

«Ελπίζω πραγματικά αυτή που βλέπετε τώρα να είναι η οριστική εκδοχή των Candlemass. Αλλά το κάνουμε αυτό πάρα πολύ καιρό, οπότε είναι λογικό να υπάρχει κάποιο μέλος που έρχεται και φεύγει περιστασιακά. Αλλά εγώ, ο Jan, ο Mappe και ο Lars συμμετέχουμε στο συγκρότημα εδώ και αρκετές δεκαετίες, οπότε είχαμε κάποια σταθερότητα για πολλά χρόνια, αλλά όχι στη θέση του τραγουδιστή δυστυχώς. Αλλά ο Johan είναι υπέροχος και έχουμε βρει μία νέα ενέργεια που δεν είχαμε πριν από αυτόν».

Ο Leif Elding έχει δηλώσει πολλές φορές την αποστροφή του για την πολιτική κατάσταση στη Σουηδία, με την ακροδεξιά να ανήκει πλέον στον κυβερνητικό σχηματισμό. Τον ρωτήσαμε πως είναι ακριβώς τα πράγματα στη χώρα του: 

«Το δεξιό κόμμα στη Σουηδία ηγείται της χώρας αυτή τη στιγμή, και κυριαρχείται πλήρως από την ακροδεξιά των Sweden Democrats. Χωρίς υποστήριξη από αυτούς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Τα χέρια τους είναι δεμένα. Η ειρωνεία σε αυτό είναι επίσης ότι το σοσιαλιστικό κόμμα είναι μακράν το μεγαλύτερο τώρα, αλλά δεν έχουν κανένα λόγο από τότε που έχασαν τις πρόσφατες εκλογές (η δεξιά και η SD ένωσαν τις δυνάμεις τους).

Πολλοί ψηφοφόροι στη Σουηδία έχουν μετανιώσει τώρα που ψήφισαν υπέρ της SD, και τώρα έχουμε μια άθλια δεξιά πολιτική πτέρυγα. Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι στις επόμενες εκλογές σε 3 χρόνια, οι σοσιαλδημοκράτες θα κερδίσουν και η χώρα θα είναι ένα καλό μέρος για να ζήσουν οι κανονικοί άνθρωποι. Η πολιτική της δεξιάς πτέρυγας είναι χάλια και πάντα με χάλαγε». 

Πως βλέπει όμως τα πράγματα στον κόσμο γενικά:  «Αν κοιτάξετε τις ειδήσεις στην τηλεόραση, είμαστε πραγματικά… γ@μημένοι! Τόσο με την κλιματική αλλαγή που γίνεται όλο και χειρότερη, ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις πυρηνικές απειλές, και οι ακροδεξιές πτέρυγες να κυριαρχούν όλο και περισσότερο παντού. Ελπίζω απλώς ότι οι επόμενες γενιές θα μάθουν από τα λάθη μας και θα κάνουν το μέλλον καλύτερο».

Οι Candlemass είναι σταθεροί επισκέπτες στη χώρα μας εδώ και 34 χρόνια με συνολικά 17 εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ζητήσαμε από τον Leif Elding να ξεχωρίσει την αγαπημένη του ανάμνηση από την Ελλάδα. «Έχουμε πολλές όμορφες αναμνήσεις από την Ελλάδα! Το Rockwave Festival (σ.σ. 2005) πριν από μερικά χρόνια είναι ένα από αυτά. Οι Anthrax, Accept, Slayer, Dismember και εμείς παίξαμε και ήταν μια φανταστική βραδιά με μερικές υπέροχες μπάντες να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό! Ο DIO έμεινε στο ξενοδοχείο μας και γιόρτασε τα γενέθλιά του όταν επιστρέψαμε από το φεστιβάλ. Για κάποιο λόγο κατέληξα στην πισίνα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία».

Κλείνοντας αυτή την κουβέντα πάμε να δούμε τι πρέπει να περιμένουμε από τους Candlemass στην εμφάνιση τους στο AthensRocks στις 25 Ιουνίου: Θα παίξουμε ένα best of set. «Αγαπημένα τραγούδια από τις πρώτες μέρες κυρίως. Νομίζω ότι αυτό θέλει να ακούσει ο κόσμος σε αυτά τα μεγάλα φεστιβάλ. Ας κάνουμε λοιπόν ένα Doom Party!! Δεν νομίζω ότι κανένας οπαδός του Metal ή του Doom θα απογοητευτεί! Και αγαπάμε τους Ghost! Ανυπομονούμε λοιπόν πραγματικά για αυτήν την παράσταση. Τόσο για να συναντήσουμε ξανά τους Έλληνες θαυμαστές, αλλά και για να περάσουμε καλά με τους φίλους μας στο Ghost».


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ