Τα 50 αγαπημένα μας άλμπουμ για το 2023: Από τους Metallica μέχρι τους Sleep Token και από τους Paramore στους Crosses
Music

Τα 50 αγαπημένα μας άλμπουμ για το 2023: Από τους Metallica μέχρι τους Sleep Token και από τους Paramore στους Crosses

Έφτασε λοιπόν ξανά αυτό το σημείο της χρονιάς, που αφού έχουμε δει όλες τις υπόλοιπες λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς, βγάζουμε και εμείς τη δική μας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τη θωρακίζουμε, αφού δεν λέμε σε καμία περίπτωση ότι αυτά ήταν τα καλύτερα άλμπουμ του 2023, αλλά αυτά που εμείς αγαπήσαμε περισσότερο και τα λιώσαμε. Τι να μας πείτε λοιπόν ότι λέμε ψέματα;

Μετά από πολλά χρονιά επιστρέψαμε μάλιστα στον αριθμό «50», δίνοντας έτσι χώρο σε πολλές δουλειές να μπουν στη λίστα και να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο τους ορίζοντες μας, αφού εδώ συνυπάρχουν αρμονικά, indie, metal, hip-hop, hard rock, metalcore και πολλά άλλα. Δεν λέμε πολλά λόγια -ως συνήθως- και συνοδεύουμε απλά κάθε άλμπουμ με μερικές σκέψεις μας. Ελπίζουμε να βρείτε πράγματα που σας αρέσουν και ευχόμαστε ακόμα καλύτερα πράγματα για το 2024.

Sleaford Mods – UK Grim

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και την αναγνώριση που τους προσέφερε το Spare Ribs του 2021, το post-punk δίδυμο από το Νότιγχαμ, βάζει ακόμα περισσότερα στοιχεία στη μουσική του, η οργή μεγαλώνει και η φωνή που καταγράφει τα όσα τρελά συμβαίνουν στον κόσμο μας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Listen: SpotifyApple Music


August Burns Red – Death Below

Μπορεί το Death Below να μην ανοίγει νέους ορίζοντες στον ήχο της μπάντας, όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία όταν μιλάμε για μία δουλειά τόσο συμπαγή, τόσο οργισμένη και τόσο συνεπή στην ταυτότητα τους.

Listen: SpotifyApple Music


The Ocean – Holocene

Η αποστολή των Ocean να διαδεχθούν τα δύο Phanerozoic, ήταν από την αρχή δύσκολη, όμως θα τολμήσουμε να πούμε ότι μπόρεσαν να προσφέρουν μια δουλειά τουλάχιστον αντάξια. Με περισσότερα ηλεκτρονικά στοιχεία και με σταθερή την περιπετειώδη διάθεση το Holocene είναι ακόμα ένα ταξίδι από αυτά που χρειαζόμαστε.

Listen: SpotifyApple Music


VV – Neon Noir

Η πρώτη κανονική δουλειά του Ville Valo μετά το τέλος των HIM, μας φέρνει μια γλυκιά νοσταλγία για εκείνη την εποχή. Αυτό που σίγουρα στερεί από τις συνθέσεις την μεγαλύτερη δυναμική που θα μπορούσαν να έχουν είναι η έλλειψη συγκροτήματος να τον συνοδεύει.

Listen: SpotifyApple Music


Bury Tomorrow – The Seventh Sun

H νέα εποχή στη σύνθεση της μπάντας, τους βρίσκει έτοιμους να ανέβουν επίπεδο παρουσιάζοντας μία καλολαδωμένη μηχανή έτοιμη για όλα. Και με αυτή τη δισκάρα στις αποσκευές τους θα τους δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Άνοιξη που έρχεται.

Listen: SpotifyApple Music


Within Temptation – Bleed Out

Μπορεί κάποια από τα τραγούδια του Bleed Out να τα έχουμε ακούσει εδώ και μία τριετία, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι εδώ οι Within Temptation παρουσιάζουν μερικά από τα καλύτερα τραγούδια της καριέρας. Το μόνο που λείπει και λείπει εδώ και πολλά χρόνια είναι μία μπαλάντα από αυτές που εκτόξευαν τις δουλειές τους στα πρώτα 15 χρόνια τους.

Listen: SpotifyApple Music


Wargasm – Venom

Οι Wargasm κατάφεραν να αλλάξουν επίπεδο σε αναγνωσιμότητα πριν καν κυκλοφορήσουν το  πρώτο τους άλμπουμ. Από το 2019 όταν άρχισαν να βγάζουν single,ανεβαίνουν και ανεβαίνουν μέχρι που ήρθε η ώρα για το ντεμπούτο τους. Και είναι ο ήχος οργισμένων πιτσιρικάδων που μπλέκουν όλα τα είδη μεταξύ τους και θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο.

Listen: SpotifyApple Music


Soen – Memorial

Οι Σουηδοί είναι ασταμάτητοι δημιουργικά, με τρίτη στούντιο δουλειά σε τέσσερα χρόνια και όπως δείχνει το Memorial, έχουν κατασταλάξει πλέον στον ήχο τους και συνεχίζουν στο ίσιο μονοπάτι και εδώ. Μπορεί λοιπόν να μην έχουμε κάτι εντελώς καινούργιο, αλλά έχουμε –ως συνήθως- κάτι πολύ ποιοτικό.

Listen: SpotifyApple Music


Royal Thunder – Rebuilding the Machine

Η πορεία των Royal Thunder έμοιαζε τελειωμένη, όμως με ανανεωμένο line up δείχνουν ότι έχουν ακόμα πολλά να προσφέρουν. Το νέο τους άλμπουμ έρχεται έξι χρόνια μετά και είναι φορτωμένο με ιδέες που δούλεψαν πολύ για να είναι έτοιμοι να το ηχογραφήσουν ζωντανά στο στούντιο.

Listen: SpotifyApple Music


blink-182 – ONE MORE TIME…

Η επιστροφή του Tom DeLonge στη μπάντα, μας φέρνει το πρώτο στούντιο άλμπουμ της ορίτζιναλ τριάδας μετά από μία δεκαετία και βάλε. Και είναι η καλύτερη δουλειά τους εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Μια δουλειά που θα τη βάζαμε ακόμα πιο ψηλά αν το ομώνυμο τραγούδι δεν ήταν απλά το Miss U με λίγο διαφορετικούς στίχους και η παραγωγή ήταν λιγότερο γυαλισμένη.

Listen: SpotifyApple Music


Johnny Booth – Moments Elsewhere

Αυτό το άλμπουμ δεν πήρε την προσοχή που είχαν άλλες φετινές δουλειές από τον χώρο του metalcore, αλλά την αξίζει και με το παραπάνω. Αφού η μπάντα χωρίς σε καμία περίπτωση να κάνει εκπτώσεις στην ένταση της, παίρνει αρκετά ρίσκα και της βγαίνουν σχεδόν όλα.

Listen: SpotifyApple Music


100 gecs – 10,000 gecs

Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του hyperpop… κινήματος παρουσίασαν το δεύτερο άλμπουμ τους, δείχνοντας ότι το ντεμπούτο τους δεν ήταν ένα πυροτέχνημα. Αυτό που κάνουν έχει βάσεις, έχει κοινό για να απευθυνθεί και μπορεί σε μια πρώτη ανάγνωση να φαίνεται ότι δεν παίρνουν τίποτα στα σοβαρά, αλλά οι συνεχόμενες ακροάσεις φέρνουν στην επιφάνεια πολλές δουλεμένες λεπτομέρειες.

Listen: SpotifyApple Music


Beartooth – The Surface

Με μια πρώτη ματιά, ο νέος ήχος και εμφάνιση των Beartooth μοιάζει πιο φωτεινός και αισιόδοξος. Είναι και το δουλεύουν πολύ καλά, αλλά η σταθερά εξαιρετική προσέγγιση του  Caleb Shomo στο στιχουργικό κομμάτι προσφέρει σε πολλά τραγούδια κι άλλα επίπεδα που αξίζει να δώσεις προσοχή.

Listen: SpotifyApple Music


Rival Sons – Darkfighter

Μετά το Feral Roots του 2019, που τους προσέφερε μεγαλύτερη αναγνώριση και δύο υποψηφιότητες για Grammy, οι Rival Sons κυκλοφόρησαν φέτος δύο άλμπουμ, αλλά εμείς επιλέγουμε οριακά το Darkfighter. Είναι το άλμπουμ που επιβεβαιώνει το hype γύρω από το όνομα τους και μας έδωσε μερικά από τα καλύτερα rock τραγούδια της χρονιάς.

Listen: SpotifyApple Music


Holding Absence – The Noble Art Of Self Destruction

Οι Holding Absence είναι μία από τις μεγάλες ελπίδες της rock μουσικής από τη Βρετανία και στο τρίτο άλμπουμ τους που -όπως λένε- κλείνει το πρώτο στάδιο της καριέρας τους παρουσιάζουν ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό όραμα που δείχνει ότι το μέλλον είναι εδώ.

Listen: SpotifyApple Music


Poppy – Zig

Μετά από το metal και το grunge η Poppy κάνει μία πιο electronica στροφή,  που διατηρεί όμως αρκετά heavy περάσματα. Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να βάλει μία ταμπέλα στη μουσική της, αφού η ίδια φροντίζει να εξελίσσει συνεχώς τον χαρακτήρα που υποδύεται, αλλά μέχρι στιγμής ότι κάνει το κάνει πετυχημένα.

Listen: SpotifyApple Music


Periphery – V Djent is not a genre

Υπάρχει σημαντικός λόγος που οι Periphery είναι από τις μπάντες που ξεχώρισαν και τελικά επιβίωσαν από την έκρηξη του Djent πριν από μία δεκαετία και βάλε. Εκτός από τρομεροί μουσικοί, μπορούν να γράψουν κολλητικά τραγούδια. Και μπορεί το νέο τους άλμπουμ να μην είναι το καλύτερο τους, αλλά είναι απολαυστικό από την αρχή μέχρι το τέλος.

Listen: SpotifyApple Music


Boygenius – the record

Η Julien Baker, η Phoebe Bridgers και η Lucy Dacus παρουσίασαν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς. Το πιο δυνατό στοιχείο είναι η τρομερή χημεία που έχουν μεταξύ τους και το πώς η μία συμπληρώνει την άλλη. Όχι, δεν είναι το αριστούργημα που κάποιοι (με πιο pop background) θεωρούν, αλλά είναι μια εξαιρετική δουλειά που αφήνει βαριά τη στάμπα της πάνω στο 2023.

Listen: SpotifyApple Music


Graphic Nature – a mind waiting to die

Για νοσταλγούς της πιο ακραίας μορφής του nu metal και των πρώτων χρόνων των Slipknot, αυτό εδώ το ντεμπούτο είναι το κατάλληλο άκουσμα. Η ατμόσφαιρα είναι εντελώς κλειστοφοβική, η ένταση είναι ασταμάτητη και ίσως αυτή να είναι μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις στο χώρο, αν συνεχίσουν έτσι.

Listen: SpotifyApple Music


PVRIS – EVERGREEN

Η dark pop δυάδα συνεχίζει να φτιάχνει μουσική που ενώ έχει σαν βάση της προφανώς την pop μουσική, δεν φοβάται καθόλου να «βρωμίσει» τον ήχο της και να βάλει heavy περάσματα στα τραγούδια. Η ευκολία με την οποία συνδυάζουν τα στυλ, είναι η μεγαλύτερη επιτυχία τους.

Listen: SpotifyApple Music


Pierce the Veil – Jaws of Life

Επτά χρόνια ήταν πολλά, αλλά οι Pierce the Vail επέστρεψαν φέτος με ένα άλμπουμ που ήρθε πάνω στην ώρα του emo revival. Αλλά δεν βασίζονται στη νοσταλγία μόνο και ανοίγουν τον ήχο τους ακόμα παραπάνω με μεγάλη επιτυχία κάτι που ίσως καθορίσει και το μέλλον τους μακριά από εποχιακές ταμπέλες.

Listen: SpotifyApple Music


Creeper – Sanguivore

Για κάποια μεγάλα site και έντυπα του εξωτερικού αυτό το άλμπουμ είναι στα τρία καλύτερα της χρονιάς. Θα μας επιτρέψετε να διαφωνήσουμε, όχι γιατί δεν μας άρεσε (μας  άρεσε πολύ), αλλά επειδή προχωράει πάνω σε δρόμους που έχουν ανοίξει άλλοι (Meatloaf, My Chemical Romance, Ghost).Και δεν είμαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι για να πας μπροστά πρέπει να κοιτάς πίσω. Αλλά μην κλείσουμε αρνητικά, το άλμπουμ είναι πολύ καλό.

Listen: SpotifyApple Music


Ren – Sick Boi

Αυτός ο τυπάκος είναι φοβερός. Είναι ράπερ που παίζει τρομερή κιθάρα, λέει μοναδικές ιστορίες και μπορεί να σου χτίσει έναν κόσμο από την αρχή γεμάτο ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Και χωρίς να έχει μέσα τη μεγάλη επιτυχία του (Hi Ren) που έγινε viral και αυτή φέτος, το άλμπουμ ήταν ίσως το πιο ανέλπιστο φετινό νούμερο ένα στην Αγγλία.

Listen: SpotifyApple Music


Mutoid Man – Mutants

Στον πιο πειραματικό και progressive δίσκο τους, οι Mutoid Man προσφέρουν groove σερβιρισμένο με groove και groove για επιδόρπιο. Ίσως το μοναδικό μειονέκτημα του είναι ότι δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα, αλλά για κάποιους αυτό είναι καλοδεχούμενο.

Listen: SpotifyApple Music


Kvelertak –Endling

Μπορεί η πορεία των Kvelertak να μην συνέχισε να είναι ανοδική μετά τα δύο τρομερά πρώτα άλμπουμ τους, αλλά πλέον φαίνονται ικανοποιημένοι με το στυλ τους και το διασκεδάζουν. Και παράλληλα διασκεδάζουν και εμάς.

Listen: SpotifyApple Music


Blur – The Ballad of Darren

Η φετινή δισκογραφική επιστροφή των Blur ήταν τόσο ξαφνική όσο και αυτή του 2015. Από το πουθενά ανακοίνωσαν δίσκο, αυτός κυκλοφόρησε μετά δύο μήνες, έκαναν τις συναυλίες τους και ήδη μας αποχαιρέτησαν ξανά. Στο Ballad of Darren θυμίζουν ξανά ότι είναι οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι εκείνης της φουρνιάς και αν η κανονική έκδοση του άλμπουμ είχε και τα τρία τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε διάφορες άλλες εκδόσεις,  θα το είχαμε πιο ψηλά.

Listen: SpotifyApple Music


Grandson – I Love you I’m trying

Στο δεύτερο άλμπουμ του, ο Grandson περιορίζει τα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα και προσπαθεί να τα βρει με τον εαυτό του. Η μίξη hip-hop με ροκ ενορχήστρωση σε σημεία και εξαιρετικό storytelling μας δείχνει ακόμα περισσότερες πλευρές του καλλιτέχνη που αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα ονόματα αυτού του φάσματος του alternative ήχου.

Listen: SpotifyApple Music


ZULU – A New Tomorrow

Αυτή είναι τρίτη σερί χρονιά που σκάει στο κεφάλι μας ένα διαμάντι με αφετηρία το hardcore. Το 2021 ήταν οι Turnstile, το 2022 είχαμε τους SOUL-GLO και φέτος ήταν η σειρά των ZULU να μας επιτεθούν ανελέητα κάνοντας μικρές διακοπές με soul, reggae και funk περάσματα.

Listen: SpotifyApple Music


Sylosis – A sign of things to Come

H ενασχόληση του Josh Middleton με τους Architects έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι οι Sylosis θα μπουν στον πάγο, όμως κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν βγήκε αληθινό, αλλά πλέον αποτελούν και την κύρια ασχολία του μετά την αποχώρηση του. Και το νέο τους άλμπουμ τον βρίσκει εντελώς απελευθερωμένο και όσο heavy θέλει πάντα να είναι.

Listen: SpotifyApple Music


Baroness – Stone

Το νέο άλμπουμ των Baroness μπορεί να χαρακτηριστεί ως το λιγότερο καλό της καριέρας τους, όμως ακόμα κι έτσι είναι ένα άλμπουμ γεμάτο ποιότητα και χαρακτήρα. Το πρώτο μισό του είναι καθηλωτικό, αλλά η αλήθεια είναι χάνει πόντους στη συνέχεια. Ακόμα κι έτσι κάθε κυκλοφορία τους  αποτελεί γεγονός.

Listen: SpotifyApple Music


Polaris – Fatalism

To Fatalism αποτελεί ακόμα ένα λαμπρό βήμα στην εξέλιξη των Polaris όμως ταυτόχρονα είναι το τελευταίο που ακούμε τον κιθαρίστα τους, Ryan Siew, που έφυγε από τη ζωή λίγο μετά την ολοκλήρωση του, σε ηλικία μόλις 26 ετών.

Listen: SpotifyApple Music


Empire State Bastard – Rivers of Heresy

Τι συμβαίνει όταν ο Simon Neil των Bifffy Clyro αποφασίζει να αφήσει ελεύθερο τον εαυτό του να κατευθυνθεί σε σχεδόν ακραία ηχητικά μονοπάτια; Συμβαίνει αυτό το άλμπουμ ακριβώς, που τον βρίσκει να συνεργάζεται με τον Mike Vennart ( μουσικός που περιοδεύει με τους Biffy) και τον Dave Lombardo να γουστάρει τόσο πολύ τη μουσική που αποφασίζει να παίξει τα ντραμς.

Listen: SpotifyApple Music


Metallica – 72 Seasons

Οχτώ χρόνια μετά το Hardwired… to self-destruct, η μεγαλύτερη metal (και όχι μόνο) μπάντα του πλανήτη επέστρεψε με νέο άλμπουμ. Και όπως συμβαίνει πάντα στον αιώνα που διανύουμε, είχαμε πολλές καλές ιδέες, πολλά ωραία τραγούδια που θα γουστάραμε να ακούσουμε ζωντανά, αλλά και πολλές φορές αχρείαστα μεγάλη διάρκεια. Όπως είχαμε γράψει και όταν κυκλοφόρησε το 72 Seasons, μέσα σε αυτό κρύβεται ένα φανταστικό 50λεπτο άλμπουμ.

Listen: SpotifyApple Music


In Flames – Foregone

Η επιστροφή των In Flames σε πολύ πιο heavy μονοπάτια ήταν μία τεράστια επιτυχία, που έδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι μπορούν ακόμα. Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση από αυτούς που πιστεύουν πως ότι είναι heavy είναι καλό, αλλά σε αυτό το άλμπουμ οι πιο επιθετικές στιγμές ήταν και οι καλύτερες και σίγουρα παρουσιάζουν μια μπάντα με ανανεωμένη όρεξη.

Listen: SpotifyApple Music


Invent Animate – Heavener

Στους κύκλους του metalcore αυτό το άλμπουμ αποτέλεσε ευαγγέλιο φέτος. Θεματικά ποτισμένο από βαριά θέματα, για την απώλεια και τη θλίψη που την ακολουθεί, το Heavener είναι ένα άλμπουμ σταθμός για την μπάντα που μοιάζει έτοιμη να κάνει το μεγάλο βήμα.

Listen: SpotifyApple Music


Queens of the Stones Age – In Times New Roman

Πριν από δέκα χρόνια οι Queens of the Stone Age είχαν βγάλει ίσως το καλύτερο άλμπουμ της καριέρας τους, αλλά στο διάστημα που μεσολάβησε με μόλις μία δουλειά, έμοιαζαν κολλημένοι. Εδώ τους βρίσκουμε πιο απελευθερωμένους  και κάνει μπαμ, αφού οι συνθέσεις είναι στα γνωστά ποιοτικά τους στάνταρ, χωρίς πάντως φτάνουν σε κορυφές του παρελθόντος.

Listen: SpotifyApple Music


Enter Shikari – A Kiss For The Whole World

Με λιγότερους πειραματισμούς σε σχέση με το άλμπουμ που προηγήθηκε, οι Enter Shikari μοιάζουν να έχουν σταθεροποιηθεί σε έναν συγκεκριμένο τρόπο που γράφουν. Από τη μία αυτό είναι καλό, γιατί εδώ είχαμε 3-4 τραγούδια που αποτελούν highlight για την καριέρα τους και το άλμπουμ έχει μεγαλύτερη ισορροπία, από την άλλη νοσταλγούμε τις εποχές των τεσσάρων πρώτων άλμπουμ που δεν ξέραμε τι θα παίξουν το επόμενο δευτερόλεπτο.

Listen: SpotifyApple Music


Orbit Culture – Descent

To Descent είναι ένα άλμπουμ που βγάζει όγκο, δύναμη και σίγουρα βοηθάει τους Orbit Culture να πάρουν μεγαλύτερη αναγνώριση γιατί την αξίζουν. Δεν θα μας κάνει καμία εντύπωση αν αυτή είναι η επόμενη heavy μπάντα με μεγάλο breakthrough στα χνάρια των Parkway Drive ή των Gojira.

Listen: SpotifyApple Music


King Gizard & the Lizard Wizard – Petrodragonic Apocalypse

Έχουμε χάσει το μέτρημα με τα άλμπουμ των Gizard και όσοι τους παρακολουθείτε πιο στενά και θυμάστε όλες τις κυκλοφορίες τους, μπράβο σας. Φέτος έβγαλαν… μόνο δύο άλμπουμ και αυτό ήταν το καλύτερο και το πιο heavy από τα δύο. Οι τύποι είναι απλά ασταμάτητοι.

Listen: SpotifyApple Music


Avenged Sevenfold – Life is But a Dream…

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες ολόκληρες για αυτό το άλμπουμ. Η επιστροφή τους μετά από επτά χρόνια, αποτέλεσε γεγονός για την παγκόσμια metal κοινότητα, αλλά το συγκρότημα δεν είχε καμία διάθεση να κάνει πράγματα που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Πειραματισμός στο φουλ, τραγούδια που σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν καμία συνοχή και μπορεί ταυτόχρονα να αποτελεί το καλύτερο και το χειρότερο άλμπουμ τους. Τι σημαίνει αυτό; Δεν έχουμε ιδέα, αλλά αυτό το συναίσθημα μας βγάζει.

Listen: SpotifyApple Music


Code Orange – The Above

Η μεγάλη ατυχία των Code Orange ήταν ότι η κυκλοφορία του Underneath συνέπεσε με το ξέσπασμα της πανδημίας. Εκείνο ήταν ένα άλμπουμ ορόσημο. Αυτό εδώ, βαδίζει σε παρόμοια μονοπάτια, η νοσταλγία για το grunge και το nu-metal είναι ακόμα μεγαλύτερη, αλλά ίσως η ψυχοσύνθεση τους και αυτό το «μόνοι μας και όλοι τους» attitude που τους βοήθησε στα 20-25, να τους κρατάει πίσω τώρα που πατάνε τα 30.

Listen: SpotifyApple Music


Currents – The Death we Seek

Αυτός είναι ο ήχος μίας μπάντας που θέλει να τα σαρώσει όλα και μοιάζει πανέτοιμη να τα καταφέρει. Και βαριά ατμόσφαιρα και επιθετικότητα και μελωδία όπου χρειάζεται χωρίς να στερεί σε καμία περίπτωση από το heavy της υπόθεσης. Οι Currents είναι στο σωστό δρόμο και είναι σίγουρο ότι θα ασχοληθούμε πολύ μαζί τους στο μέλλον.

Listen: SpotifyApple Music


Kim Dracula – A Gradual Decline in Morale

Σε αυτή τη δουλειά, όλα τα είδη του κόσμου μπλέκονται μεταξύ τους. Θα πρέπει να γουστάρετε τέτοιες εναλλαγές (από metal σε dance για παράδειγμα) για να το εκτιμήσετε, αλλά αν είστε από αυτούς, σίγουρα θα το διασκεδάσετε πάρα πολύ.

Listen: SpotifyApple Music


Paramore – This is Why

Οι Paramore μπήκαν για τα καλά στη δεύτερη φάση της καριέρας τους με στροφή στο alt-rock και περιορίζοντας εντελώς τη σχέση τους με το emo πεδίο που τους ανέδειξε. Με μία τραγουδίστρια που κλέβει ως συνήθως την παράσταση και με μερικά φανταστικά rock τραγούδια, οι Paramore έκαναν το πέρασμα τους ξανά στο mainstream και λογικά θα μείνουν εκεί για καιρό ακόμα.

Listen: SpotifyApple Music


Silent Planet – Superbloom

Στο Superbloom οι Silent Planet καταφέρνουν να κάνουν με μεγάλη επιτυχία αυτό που προσπάθησαν πέρυσι οι Architects με εντελώς μέτρια αποτελέσματα. Τα ηλεκτρονικά στοιχεία που έβαλαν στον ήχο τους δεν μοιάζουν καθόλου παράταιρα και δεν αναιρούν σε κανένα σημείο την ένταση των συνθέσεων,  που ξεχειλίζουν από φουτουριστική δυστοπία.

Listen: SpotifyApple Music


Health – Rat Wars

Κάτι τέτοια άλμπουμ μας κάνουν να χαιρόμαστε για την επιλογή μας να μην βγάζουμε τα αγαπημένα άλμπουμ της χρονιάς από τις αρχές Δεκεμβρίου. Γιατί τότε κυκλοφόρησε το Rat Wars και όλες αυτές τις μέρες είναι στο repeat ασταμάτητα, αφού… ζωγραφίζει με πολύ γλαφυρό τρόπο, έναν χορό την ώρα που ο κόσμος γύρω σου καταστρέφεται.

Listen: SpotifyApple Music


Tesseract – War of Being

Θα τολμήσουμε να χαρακτηρίσουμε αυτό το άλμπουμ ως το καλύτερο της μπάντας, αφού όλα τα στοιχεία του ήχου τους κάνουν επιτέλους κλικ. Ένα concept που σε παρασύρει  στον κόσμο του, μουσικές στα κλασικά υψηλά στάνταρ και οι καλύτερες ερμηνείες στην καριέρα του Daniel Tompkins συνθέτουν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς.

Listen: SpotifyApple Music


Foo Fighters – But Here We Are

Η αλήθεια είναι ότι δεν πιστεύαμε ότι οι Foo Fighters θα φτάσουν ξανά στα επίπεδα του Wasting Light. Το κατάφεραν, αλλά η αφορμή για να βουτήξουν τόσο βαθιά στις σκέψεις και τα συναισθήματα, ήταν ο θάνατος του Taylor Hawkins το 2022 (αλλά και ο θάνατος της μητέρας του Dave Grohl την ίδια χρονιά). Η μορφή του στοιχειώνει το άλμπουμ και το άκουσμα είναι σε σημεία συντριπτικό, χωρίς όμως να χάνουν την όρεξη τους για ζωή. Δεν είναι ένα καταθλιπτικό άλμπουμ, είναι ένα άλμπουμ στενάχωρο που γιορτάζει όμως τις στιγμές.

Listen: SpotifyApple Music


Crosses – Goodnight, God Bless, I Love U, Delete

Στο δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ των Crosses, που αποτελεί τη συνεργασία του Chino Moreno των Deftones με τον Shaun Lopez, ο ήχος τους ανθίζει προς κάθε κατεύθυνση. Με ηλεκτρονική αφετηρία, αλλά χωρίς να διστάζει να κοιτάει προς πολλές κατευθύνσεις, το αποτέλεσμα είναι μια μόνιμη ατμόσφαιρα με χαμηλωμένα φώτα, που προσφέρει στον Moreno ελεύθερο πεδίο να κάνει τα δικά του φωνητικά κόλπα.

Listen: SpotifyApple Music


Sleep Token – Take me back to Eden

Ο μόνος τρόπος να περιγράψουμε την επίδραση αυτού του άλμπουμ, είναι με την ανάδυση ενός νησιού μετά από μία ηφαιστειακή έκρηξη. Δεν υπήρχε εκεί, αλλά τώρα δεσπόζει πάνω από τη θάλασσα. Στην τρίτη τους δουλειά, οι Sleep Token επιμένουν στην ανωνυμία, επιμένουν να παίζουν ταυτόχρονα R&B και metal (και όχι μόνο) και το αποτέλεσμα αυτή τη φορά δεν έχει διακυμάνσεις, όπως συνέβη στα δύο πρώτα άλμπουμ τους. Είναι το άλμπουμ μίας μπάντας σίγουρης για τον εαυτό της, που δεν δίνει δεκάρα για το τι σημαίνει «είδος». Μέσα σε μία χρονιά οι Sleep Token, ξέφυγαν από τα κλαμπ των 500 ατόμων και πήγαν στην αρένα του Γουέμπλεϊ και αποτελούν ξεκάθαρα το νέο μεγάλο όνομα που ήρθε για να μείνει.

Listen: SpotifyApple Music

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ.