Τι λένε οι πρώτες κριτικές για την επιστροφή του Joker
Movies

Τι λένε οι πρώτες κριτικές για την επιστροφή του Joker

Το βράδυ της Τετάρτης έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ της Βενετίας το Joker: Folie à Deuxτο πολυαναμενόμενο σίκουελ του blockbuster που σάρωσε τα ταμεία πριν από μία πενταετία, ξεπερνώντας το ένα δισ. σε εισπράξεις.

Και μπορεί το standing ovation στην πρώτη προβολή να κράτησε πάνω από δέκα λεπτά, όμως όπως έχουμε μάθει πολύ καλά, δεν είναι να τα παίρνεις και πολύ στα σοβαρά τα standing ovation στα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Αμέσως μετά είχε και τη δημοσίευση των πρώτων κριτικών, που είναι εντελώς μοιρασμένες και δίνουν στην ταινία ένα 60% στο Rotten Tomatoes. Παραδόξως ένα από τα κοινά σημεία κριτικής είναι ότι η ταινία θα μπορούσε να είναι περισσότερο μιούζικαλ από όσο είναι τελικά και πως οι μουσικές σκηνές αποτελούν το highlight.

Άλλο ένα σχεδόν κοινό σημείο κριτικής, είναι ότι σε αντίθεση με την πρώτη ταινία ο χαρακτήρας του Joker δεν αφήνεται ποτέ ελεύθερος να αναπτυχθεί, ενώ γίνεται αναφορά και στην όχι και τόσο καλή χρησιμοποίηση της Lady Gaga.

Πάντως υπάρχουν και θετικά, αφού οι περισσότερες κριτικές λένε ότι το πρότζεκτ δεν συμβιβάζεται σε καμία περίπτωση με τα στάνταρ σε αντίθεση με το τι συμβαίνει συνήθως στο Hollywood.

Πριν δούμε τις περιλήψεις από τις κριτικές που έχουν ήδη κυκλοφορήσει στο εξωτερικό, πάμε να δούμε τι έγραψε στο instagram o Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, που είδε την ταινία στην πρεμιέρα της.

Σταθερά διχασμένος και “τρελά” ερωτευμένος πλέον με την “Λι” Κουίν, ο Τζόκερ θα δυσαρεστήσει τους φανατικούς οπαδούς του στο μουσικοχορευτικό sequel Folie a Deux. Το πάλκο της διακεκομμένης performance είναι το γνώριμο σκηνικό του πρώτου Joker.

Ο Φίλιπς ξοδεύει πολύ χρόνο στις σκοτεινές φυλακές για να καταδείξει τον εξευτελισμό του κρατούμενου Άρθουρ από τους δεσμοφύλακες (κάνουν τράμπα τσιγάρα με ανέκδοτα) και επισκέπτεται σχεδόν αυτολεξεί τα γεγονότα που είδαμε στην ταινία του 2019 κατά τη διάρκεια της δίκης. Απασχολημένη ενδεχομένως με τη διαδικασία ενός χαρακτήρα σε εξέλιξη, η Gaga τραγουδάει φυσικά ολόσωστα τα standards που προέρχονται κυρίως από μιούζικαλ ενσωματωμένα στο αγαπημένο της ρεπερτόριο, (κυριαρχεί το «That’s Entertainment» από το Bandwagon σε χωριστές παραλλαγές) αλλά δεν παίρνει φωτιά με τον άνδρα της ζωής της, ούτε κι όταν βρίσκεται ένα βήμα πριν την δραματική εμφάνιση του alter ego της, της Χάρλεϊ Κουίν- είναι συγκρατημένη, όχι ακριβώς εκρηκτικά απροσδόκητη.

Πρέπει να φτάσουμε στις δυο ώρες για να δηλωθεί μια ανατροπή, που οι γνώστες της Χάρλεϊ Κουίν θα έχουν προβλέψει πολύ νωρίτερα. Η μοιρασμένη στους δυο τρέλα που υποσχέθηκε το Folie a Deux δεν συνέβη ποτέ πραγματικά.

Απλώς όσοι φρικίασαν με το πιθανώς αντιδραστικό υπογάστριο του πρώτου Τζόκερ, θα ανακουφιστούν. Οι υπόλοιποι, η συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή, θα πρέπει να υπομείνουν το επαναλαμβανόμενο ρετρό μουσικό χαλί που βαραίνει με τις παρεμβάσεις της Χίλντουρ Γκουντναντότιρ στα κρόσια κάθε σεκάνς, να θαυμάσουν μερικές σκηνές –όπως το μονοπλάνο στο Γκόθαμ των ‘80s και μερικά παράλληλα μοντάζ– και να περιμένουν, γιατί ο Φίλιπς δεν απέκλεισε τη συνέχεια όπως και ο Φίνιξ που, παρά το άχθος της ακραίας νηστείας, δεν την αρνήθηκε κατηγορηματικά, στην κοινή συνέντευξη τύπου στο Φεστιβάλ Βενετίας, εκεί όπου φιλοδοξούν να επαναλάβουν τον προ πενταετίας θρίαμβό τους.

joker

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ.

 

Tags: