Το μυστήριο του
News

Το μυστήριο του “Βουνού των νεκρών”

Έχετε ακούσει ποτέ για τα ανεξήγητα φαινόμενα που έχουν λάβει κατά καιρούς μέρος στο βουνό Kholat Syakhl (βουνό των νεκρών), που βρίσκεται στα βόρεια Ουράλια όρη της Ρωσίας;

Αποκορύφωμα όλων αυτών, είναι φυσικά το θέμα μας, που έχει μείνει γνωστό στην ιστορία ως «Πέρασμα Ντιάτλοφ».

Το «Πέρασμα Ντιάτλοφ» , παραμένει ακόμη και σήμερα μια από τις πιο μυστήριες και παράλληλα ανεξιχνίαστες υποθέσεις θανάτου πολλών ανθρώπων, παρότι έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του μακρινού 1959.

Μια ομάδα 10 πολύ έμπειρων ορειβατών, ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου 1959 για να διασχίσει μια πολύ δύσκολη διαδρομή στα Ουράλια όρη, με αρχηγό της αποστολής τον Igor Dyatlov, από τον οποίο πήρε και το όνομα της στη συνέχεια η ιστορία. Μία μέρα αφότου ξεκίνησαν, έμειναν εννέα , αφού ο Yuri Yefimovich Yudin αρρώστησε και έπρεπε να γυρίσει πίσω.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 1959, σταμάτησαν σε μια πλαγιά του όρους Kholat Syakhl προκειμένου να κατασκηνώσουν, αφού τους είχε σουρουπώσει και δεν γινόταν να συνεχίσουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως, και κάτω από εντελώς ανεξήγητες και παράδοξες συνθήκες, όλα τα μέλη της ομάδας βρήκαν τραγικό θάνατο.

Έχουν καταγραφεί πολλά γεγονότα με ορειβάτες που είτε χάνονται και δεν βρίσκονται ποτέ, είτε βρίσκονται και η αιτία θανάτου τους μπορεί εύκολα να δικαιολογηθεί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, τα ευρήματα που ανακάλυψαν τα μέλη των συνεργείων έρευνας και διάσωσης που κατέφθασαν στο σημείο στις 26 Φεβρουαρίου, μόνο ερωτηματικά άφηναν.

Το πρώτο αξιοσημείωτο στοιχείο, ήταν πως οι σκηνές των ορειβατών είχαν σκιστεί από μέσα προς τα έξω, ενώ ο εξοπλισμός της ομάδας είχε μείνει πίσω στις σκηνές και από τις πατημασιές έβγαινε το συμπέρασμα ότι τα μέλη της ομάδας βάδιζαν στο χιόνι φορώντας μόνο τις κάλτσες τους. Σαν να έτρεχαν έντρομοι δηλαδή να ξεφύγουν από κάτι.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά από τις σκηνές, βρέθηκαν τα πρώτα δύο πτώματα, τα οποία βρέθηκαν φορώντας μόνο τα εσώρουχα τους, ούτε καν κάλτσες. Μετά από λίγη ώρα και σε αρκετά κοντινή απόσταση βρέθηκαν άλλα τρία πτώματα, μεταξύ τους και αυτό του Igor Dyatlov.

1781045_10202527421739883_1383720567_o

Η επίσημη τοποθέτηση της ιατροδικαστικής έρευνας έδινε ως αιτία θανάτου την υποθερμία, παρότι ένα από τα πέντε πτώματα είχε σπασμένο κρανίο και κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί όρμησαν τόσο βιαστικά έξω από τις σκηνές.

Δυο μήνες αργότερα, βρέθηκαν τα άλλα τέσσερα πτώματα, θαμμένα κάτω από όγκους χιονιού σε μια χαράδρα κοντά στο σημείο που είχαν κατασκηνώσει. Τότε ήταν που η υπόθεση άρχισε να γίνεται πιο περίεργη. Τρία από τα τέσσερα πτώματα βρέθηκαν με σπασμένα πλευρά και κονιορτοποιημένα κεφάλια, ενώ σε μία γυναίκα είχε κοπεί η γλώσσα.

1010005_10202527420459851_170556067_n

Κανένα από τα σώματα δεν έφερε εκδορές ή μώλωπες. Ωστόσο, η επιδερμίδα των νεκρών σωμάτων είχε μία ανεξήγητη μοβ απόχρωση, ενώ τα μαλλιά τους είχαν ασπρίσει. «Η ποιότητα των εσωτερικών τραυμάτων είναι η ίδια με αυτή ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος» δήλωσε ο ιατροδικαστής της υπόθεσης Boris Vozrozhdenny.

Παράλληλα, ειδική ομάδα επιστημόνων που κατέφθασε στο σημείο, ανακάλυψε μέσω των μετρητών Geiger ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στα ενδύματά τους ήταν δεκάδες φορές πιο πάνω από τα κανονικά. Αυτό έγινε γνωστό μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, αφού μέχρι τότε τα έγγραφα της υπόθεσης ήταν κρυμμένα και ένα πέπλο μυστηρίου κάλυπτε την ιστορία.

Τότε ήταν που και ο επικεφαλής της υπόθεσης Lev Ivanov μπορούσε πλέον να μιλήσει ελεύθερα και αποκάλυψε πως οι ανώτεροι του, του είπαν να κλείσει την υπόθεση γρήγορα παρά το γεγονός μαρτυριών για φωτεινές σφαίρες που είχαν κάνει την εμφάνιση τους στην περιοχή μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

“Είμαι πεπεισμένος ότι οι φωτεινές αυτές σφαίρες έχουν σχέση με το θάνατο των παιδιών αυτών” δήλωσε ο Ivanov, την ώρα που οι μαρτυρίες για φωτεινά σφαιρικά σώματα χρώματος πορτοκαλί τα οποία πέταγαν πάνω από το Kholat-Syakhl άρχισαν να γίνονται όλο και πιο συχνές.

Άλλη μία θεωρία που δεν είχε όμως καμία απόδειξη ή βάση, είναι ότι κατά λάθος η ομάδα ήρθε σε επαφή με κάποιο μυστικό σοβιετικό πείραμα που σχετιζόταν με πυρηνικά όπλα. Έτσι εξηγούσαν τόσο την ραδιενέργεια όσο και το περίεργο χρώμα στο δέρμα των πτωμάτων.

Ακόμη και σήμερα τα αρχεία της υπόθεσης δεν έχουν ανοιχτεί πλήρως, με τις θεωρίες για την ύπαρξη κάποιας εξωγήινης δύναμης στην περιοχή του Kholat Syakhl να μελετούνται όλο και πιο συχνά. Ακόμη και το History Channel αφιέρωσε χρόνο στην συγκεκριμένη ιστορία, σε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε.

[iframe]<iframe width=”750″ height=”422″ src=”//www.youtube.com/embed/J1AUgb0kjcc” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/iframe]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ