Μια μεγάλη αδικία 22 χρόνων αποκαταστάθηκε με τα δικαιώματα του Bittersweet Symphony!
News

Μια μεγάλη αδικία 22 χρόνων αποκαταστάθηκε με τα δικαιώματα του Bittersweet Symphony!

Ακούστε εδώ ζωντανά το Roxx Radio


To Bitter Sweet Symphony των Verve είναι ένα τραγούδι ορόσημο για την δεκαετία του ’90 και μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες όλων των εποχών.

Θα πίστευε κανείς ότι από αυτό το τραγούδι και μόνο το συγκρότημα θα έβγαζε τρελά λεφτά μέχρι και σήμερα, αλλά για όσους ίσως να μην ξέρετες την υπόθεση, τα πράγματα ήταν μέχρι σήμερα πολύ διαφορετικά.

To τραγούδι που κυκλοφόρησε το 1997 με το άλμπουμ Urban Hymns περιέχει ένα sample από  μία ορχηστρική έκδοση του The Last Time των Rolling Stones, από την Andrew Oldham Orchestra. Ο Richard Ascroft είχε προσεγγίσει τους Rolling Stones  ζητώντας άδεια για να χρησιμοποιήσει ένα κομμάτι πέντε δευτερολέπτων και ο μάνατζερ των Stones, Allen Klein,  συμφώνησε με αντάλλαγμα το 50% των δικαιωμάτων για το τραγούδι.

Όταν τελικά αυτό κυκλοφόρησε και άρχισε να γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, ο Allen Klein, μυρίστηκε μπόλικο χρήμα έτσι επανήλθε απαιτώντας από τους Verve να αποσύρουν το άλμπουμ από τα δισκοπωλεία ή να δώσουν το 100% των δικαιωμάτων στους Mick Jagger και Keith Richards. Χωρίς να έχουν άλλη επιλογή οι Verve λύγισαν και έδωσαν όλα τα δικαιώματα της μεγαλύτερης επιτυχίας τους και για 22 χρόνια όλα τα χρήματα πήγαιναν στους Stones.

Όλα αυτά μέχρι πριν από λίγες ημέρες, αφού όπως δήλωσε ο Richard Ascroft, που ποτέ δεν έπαψε να κυνηγάει το θέμα, μετά από διαπραγματεύσεις με τον γιο του -μακαρίτη πλέον- Allen Klein και τον τωρινό μάνατζερ των Stones, Joyce Smyth, τα δικαιώματα πέρασαν εξ ολοκλήρου στον ίδιο.

«Από τον προηγούμενο μήνα, ο Μικ Τζάγκερ και ο Κιθ Ρίτσαρντς έβγαλαν εντελώς τα ονόματα τους από τα δικαιώματα του Bitter Sweet Symphony κάτι που είναι πραγματικά ευγενικό και μεγαλόψυχο εκ μέρους τους» δήλωσε ο Άσκροφτ που διευκρίνισε ότι το πρόβλημα ήταν πάντα με τον μάνατζερ και ποτέ με τα μέλη του συγκροτήματος. Τους ευχαρίστησε τέλος για το γεγονός ότι αναγνωρίζουν πως αυτός ήταν ο δημιουργός του τραγουδιού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Tags: