Marcos Cabrera: Συνέντευξη με τον σχεδιαστή των artist posters του Street Mode
News

Marcos Cabrera: Συνέντευξη με τον σχεδιαστή των artist posters του Street Mode

Φέτος, το Street Mode Festival έχει την τιμή να συνεργάζεται με έναν από τους πιο διάσημους και ταλαντούχους εικονογράφους – καλλιτέχνες της νέας γενιάς, τον Ισπανό Marcos Cabrera, ο οποίος φιλοτέχνησε τις αφίσες κάποιων εκ των συγκροτημάτων που συμμετέχουν στις συναυλίες της φετινής διοργάνωσης. Για όσους δεν γνωρίζουν το έργο και την πορεία του, ο ίδιος σχεδιάζει γραφιστικά για merchandise, posters, εξώφυλλα δίσκων και πολλά άλλα, ενώ είναι γνωστός για τα τέρατα και τις μακάβριες εικόνες του.

Η δουλειά του είναι βαθύτατα επηρεασμένη από την κουλτούρα του surf και skate, ενώ κατά την διάρκεια της πορείας του έχει συνεργαστεί με τις δισκογραφικές Century Media, Nuclear Blast και EMI Spain, τις εταιρείες ρούχων  Vans, Converse και IronFist, με το Vice Magazine, το Resurrection Fest και την Long Island Longboards.

Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι περιττά, παρακάτω θα διαβάσετε τα λόγια του ίδιου για τη συμμετοχή του στο Street Mode Festival, τη δουλειά, τη ζωή του, τις επιρροές και τις αδυναμίες του.

Δώστε βάση και εμπνευστείτε από το παράδειγμα του!

***

Ποιες είναι οι βασικές σου επιρροές στην τεχνική και το style των σχεδίων σου; Κάποιοι καλλιτέχνες συγκεκριμένα;

Νομίζω ότι είμαι επηρεασμένος από την υποκουλτούρα του surfing και του skating της δεκαετίας του ’80. Όταν ήμουν παιδί, περνούσα πολύ χρόνο αντιγράφοντας σχέδια και γραφικά από καλλιτέχνες όπως οι Pushead, Jim Phillips και Vernon Courtlandt Johnson. Επιπλέον, μου άρεσαν πολύ τα horror και underground comics, από τους Robert Williams, Richard Corben και ο Rat Fink του Ed Roth.

Άλλες επιρροές εκτός από γραφίστες και έργα, γενικά; Ίσως vintage ταινίες τρόμου;

Λατρεύω τις ταινίες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, σε αντίθεση με ό,τι έχει να κάνει με τα μεταφυσικά και φαντασιακά γεγονότα. Από την παιδική ηλικία ήμουν μεγάλος οπαδός της αισθητικής των φανταστικών concept που είχαν οι ταινίες τρόμου με τα τέρατα και τα πλάσματα από άλλους κόσμους.

Ας το πάρουμε από την αρχή. Πότε ήταν η πρώτη φορά που σχεδίασες κάτι; Βλέπεις στοιχεία στα παροντικά σου έργα, τα οποία είχες στο πρώτο αυτό σχέδιο σου;

Πάντα ζωγράφιζα, ήταν αυτό που αγαπούσα από παιδί και που τελικά, με την κατάλληλη εξέλιξη, έγινε και το επάγγελμα μου. Επαγγελματικά νομίζω ότι ένα από τα μεγαλύτερα βήματα στην καριέρα μου έγινε όταν έδωσα το πρώτο μου σχέδιο για την Vans, που ήταν μια αφίσα για ένα punk rock φεστιβάλ στην Βαρκελώνη.

 Πότε συνειδητοποίησες ότι η γραφιστική και η εικονογράφηση θα αποτελούσαν το επάγγελμα σου;

Πριν από πολλά χρόνια, παρακολουθούσα καλλιτέχνες στο περιοδικό Juxtapoz και σκεφτόμουν ότι αν αυτοί μπορούν και βγάζουν χρήματα μέσα από τα έργα τους, μπορώ και εγώ να κάνω το ίδιο. Έτσι αποφάσισα να σπουδάσω Καλές Τέχνες και να βρω τον τρόπο να κάνω το ταλέντο μου να δουλέψει.

Μπορεί ένας γραφίστας στην Ισπανία να εξασφαλίσει τα απαραίτητα προς το ζην μέσα από την δουλειά του; Ποια θα ήταν η συμβουλή σου στους εφήβους που σκέφτονται να ακολουθήσουν αυτήν την καριέρα;

Βασικά, πρέπει να δουλεύεις πολύ, να διατηρείς μια συνέπεια και να έχεις πειθαρχία. Για να είμαι ειλικρινής, είναι δύσκολο γιατί υπάρχουν πολλά εμπόδια, όμως αν σου αρέσει αυτή η δουλειά και την αγαπάς, τότε αξίζει να την ακολουθήσεις.

Μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία αναφοράς στην καριέρα σου, είναι η συνεργασία σου με την Vans και την IronFist. Πως εμφανίστηκαν αυτές οι ευκαιρίες; Μπορεί ένας καλλιτέχνης να τις συναντήσει χωρίς να πρέπει να προμοτάρει συνεχώς τον εαυτό του και να ψάχνει για αυτές; Πιστεύεις ότι το διαδίκτυο βοηθά σε αυτό;

Σαν ανεξάρτητος καλλιτέχνης – γραφίστας, οφείλεις να προμοτάρεις τον εαυτό σου και να αναζητείς συνεχώς καλύτερες συνεργασίες, καλύτερους πελάτες κλπ. Φυσικά, το διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για διασυνδέσεις και αυτοπροβολή, ενώ εξίσου σημαντικά είναι και τα κοινωνικά δίκτυα, για το επαγγελματικό σκέλος του πράγματος.

Φέτος σχεδίασες εκπληκτικές αφίσες για το 10th Street Mode Festival. Πως ήταν αυτό σαν εμπειρία; Γνωρίζεις τα συγκροτήματα και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν; Ξεχωρίζεις κάποιον/κάποια;

Αρχικά να αναφέρω ότι λατρεύω να δουλεύω πάνω σε αφίσες για μουσικά συγκροτήματα. Ρώτησα τον Γιάννη Ευσταθίου αν μπορώ να δουλέψω πάνω σε κάποιες αφίσες από τα συγκροτήματα που συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Αφού κάναμε μια λίστα με αυτά, ξεκίνησα να δουλεύω. Εννοείται ότι ανυπομονώ να δω πολλά από τα συγκροτήματα που θα παίξουν ζωντανά στο Street Mode Festival.

Παλαιότερα, είχες σχεδιάσει τις αφίσες για το Ressurection Festival. Γενικά πηγαίνεις σε φεστιβάλ; Τι νομίζεις ότι έχουν προσφέρει τα μουσικά φεστιβάλ στην street κουλτούρα;

Καταρχάς, το Ressurection Festival για το οποίο δούλεψα, αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου φεστιβάλ στην Ισπανία. Δεν είμαι ιδιαίτερα οπαδός των φεστιβάλ, αλλά μου αρέσουν πολύ οι συναυλίες και νομίζω ότι προτιμώ τα μικρά φεστιβάλ, απ’ ότι τα τεράστια. Όσον αφορά τώρα την street κουλτούρα και τα φεστιβάλ, πιστεύω ότι το καθένα έχει τον δικό του χαρακτήρα και είναι ωραία να βλέπεις πως αλληλεπιδρά το κοινό με τους καλλιτέχνες, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ως προς αυτού του είδους την κουλτούρα.

 Φέτος, ο κόσμος θα μπορεί να βρει και τα δικά σου έργα στο Street Mode Festival. Δώσε μας λίγες πληροφορίες για αυτό το θέμα.

Ο κόσμος θα μπορεί να αγοράσει αν θέλει αντίτυπα όλων των αφισών που σχεδίασα φέτος για το Street Mode Festival. Όλα τους, είναι περιορισμένης κυκλοφορίας, υπογεγραμμένα και αριθμημένα. Νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να αποκτήσει ο κόσμος ένα μοναδικό και σπάνιο ενθύμιο από την 10η και επετειακή διοργάνωση του φεστιβάλ και μπορεί μάλιστα, κάποιοι να έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν και την υπογραφή του αγαπημένου τους καλλιτέχνη, πάνω στα έργα τους.

Θα θέλαμε από ένα μικρό σχόλιο για κάθε αφίσα που δημιούργησες. Οτιδήποτε έχει να κάνει με την έμπνευση που έλαβες πίσω από το κάθε σχέδιο, αλλά και τι σημαίνει για σένα ο κάθε καλλιτέχνης για τον οποίο σχεδίασες.

Γιάννης Αγγελάκας: Ένα πολύ σημαντικό έργο για εμένα, καθώς ο Γιάννης Ευσταθίου μου είπε ότι πρόκειται για έναν μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη, με απίστευτη επιρροή. Προσπάθησα να δώσω έναν τόνο χαλαρό και ταυτόχρονα δυνατό.

 Dog eat Dog: Μια μίξη των κομματιών τους, κατά την οποία o βασιλιάς είναι αγενής και cool συγχρόνως.

 Dope D.O.D.: Η ιδέα για την αφίσα τους μου δόθηκε από το κομμάτι D.O.D. Army, για αυτό και έκανα κάτι επιθετικό.

 Electric Six: Λατρεύω τα δυο πρώτα τους album και μου αρέσει πολύ η διασκεδαστική μουσική τους, για αυτό και η αφίσα τους έχει τέτοιον χαρακτήρα.

 Lionize: Νομίζω ότι αυτό το συγκρότημα είναι ένας συνδυασμός μουσικών ειδών, για αυτό και έμπλεξα διάφορα πλάσματα στην εικονογράφηση.

 Monkey3: Είχε πολύ πλάκα να σχεδιάζω και να ακούω ψυχεδελική και stoner rock, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα, αποτελεί ένα μείγμα καλλιτεχνικών στοιχείων.

 New Model Army: Η εικονογράφηση βασίστηκε στο όνομα τους συγκροτήματος και στη μουσική τους.

 Ocean Wisdom: Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος με αυτόν τον καλλιτέχνη και όταν ανακάλυψα τη μουσική του, ένιωσα ότι η δημιουργία ενός πορτρέτου θα ήταν ό,τι πιο κατάλληλο.

Phil Cambell & The Bastard Sons: Μέρος του μύθου των Motorhead, η μουσική τους μου θυμίζει να οδηγώ το ποδήλατο μου, σαν παιδί, στην αμερικανική έρημο.

Samsara Blues Experiment: Ανακάλυψα αυτό το συγκρότημα πριν από λίγα χρόνια, αλλά δεν τους έχω δει ποτέ ζωντανά. Η αφίσα αποτελεί μια ιδέα που απλά μου ήρθε ακούγοντας τη μουσική τους.

Stoned Jesus: Άλλο ένα stoner rock συγκρότημα που λατρεύω και έχω συνοδεύσει με κρανία, γυναίκες κλπ.

 Therapy?: Ένα από τα πιο αγαπημένα μου συγκροτήματα τα τελευταία χρόνια, μου άρεσε πάρα πολύ η δουλειά στην αφίσα τους.

 Yawning Man: Αγαπημένο stoner rock συγκρότημα. Έρημος, βαν και τα συναφή.

 Λεξ: Ο Γιάννης Ευσταθίου μου σύστησε την μουσική αυτού του καλλιτέχνη, τον οποίον άρχισα να ακούω και βάση των κομματιών του να δημιουργώ και την αφίσα του, η οποία είναι γεμάτη μηνύματα.

***

Το 10ο Street Mode Festival διεξάγεται στις 30, 31 Αυγούστου και 1,2 Σεπτεμβρίου στον Πολυχώρο του Φιξ (26ης Σεπτεμβρίου 15, Θεσσαλονίκη) με πάνω από 100 συναυλίες και όλες τις δράσεις της street κουλτούρας:

Για να ενημερωθείς αναλυτικά σχετικά με το φεστιβάλ, μπες στις επίσημες σελίδες του:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ