Το καινούργιο τραγούδι των Metallica δεν είναι τραγούδι
News

Το καινούργιο τραγούδι των Metallica δεν είναι τραγούδι

Από το βράδυ της Κυριακής που μας πέρασε έχουμε μπει σε μία συζήτηση η οποία θα διαρκέσει λογικά κανά δυο χρόνια.

Οι Metallica έπαιξαν για πρώτη φορά ζωντανά ένα νέο τους κομμάτι και στη συνέχεια το κυκλοφόρησαν σε μορφή demo.

Είναι καλό το Lords of summer; Για να απαντήσει κανείς σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε ως τι πρέπει να το κρίνουμε.

Το Lords of Summer δεν είναι τραγούδι ακόμα. Είναι μια συλλογή από ιδέες που ενώνονται στο πλαίσιο τζαμαρίσματος στο στούντιο. Έχει όμως ένα ελαφρυντικό σε σχέση με τις δουλειές του συγκροτήματος τα τελευταία δέκα και κάτι χρόνια.

Χαρακτηρίζεται από το ίδιο το συγκρότημα ως demo όταν άλλα τραγούδια με κανονικό στούντιο ήχο  (υποτίθεται) διδάσκοντα σε σχολές ηχοληψίας κάτω από τον τίτλο «Να πως ΔΕΝ πρέπει να ακούγονται τα τραγούδια.

Σε αυτή την κατηγορία μπαίνει ολόκληρο το St. Anger φυσικά. Και όχι μόνο αυτό. Θα τολμήσω να πω ότι μπαίνει και σε μεγάλο ποσοστό και το Death Magnetic. Γιατί ας είμαστε ειλικρινείς, εκτός από τον ενθουσιασμό του πρώτου καιρού της κυκλοφορίας του, επειδή τα ντραμς του Lars ακούγονταν ψιλοφυσιολογικά, παραβλέψαμε το γεγονός ότι το Death Magnetic έχει και αυτό πολύ κακό ήχο.

Δοκιμάστε να το ακούσετε με ακουστικά σε full ένταση και θα καταλάβετε τι εννοώ. Τα πάντα τρίζουν και τίποτα δεν ακούγεται καθαρά.

Και αν αφήσουμε τον ήχο στην άκρη μπορούμε να πάμε και στην παραγωγή του άλμπουμ γενικότερα. Και στο Death Magnetic υπάρχουν τραγούδια που θα μπορούσαν να είναι πολύ μικρότερα σε διάρκεια και να μην τραβάνε τόσο πολύ, πολλές φορές χωρίς λόγο.

Αυτά τα θέματα τα έχουμε συζητήσει λίγο πολύ όλοι μεταξύ μας τα τελευταία χρόνια και μένουμε με την απορία. Μήπως οι Metallica τιμωρούν τους εαυτούς τους για τον κρυστάλλινο ήχο του Black Album και των Load/Reload;

Γιατί αν τα βάλουμε κάτω τα μοναδικά κανονικά τραγούδια (σε ήχο και παραγωγή) που έχουμε ακούσει τα τελευταία 15 χρόνια από το συγκρότημα είναι οι δύο διασκευές σε Maiden και Deep Purple.

Θα διαφωνήσω με όσους λένε ότι έχουν χάσει την έμπνευση τους. Βρίσκω πολλά ενδιαφέροντα πράγματα στο St. Anger και πολλά περισσότερα στο Death Magnetic. Κανένας όμως δεν τα επεξεργάστηκε ποτέ για να φτιάξει μια συλλογή κανονικών τραγουδιών.

Τι θα γίνει λοιπόν τώρα που η μπάντα γράφει σιγά σιγά το νέο της άλμπουμ; Ας ελπίσουμε ότι η ταμπέλα demo που έβαλαν στο Lords of Summer θα επαληθευθεί. Θα είναι demo. Και ότι κάποιος ή αυτοί θα πάρουν αυτά που θα γράψουν στο στούντιο και θα τα κάνουν κανονικά τραγούδια.

Με τον ωραίο ήχο τους, με την παραγωγή τους, με τα όλα τους. Ας ελπίσουμε…

[iframe]<iframe width=”750″ height=”422″ src=”//www.youtube.com/embed/AiOtev3rEKI” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/iframe]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Tags: