Ιστορίες του Rock (part 2)
News

Ιστορίες του Rock (part 2)

Στο ευρύτερο φάσμα της rock μουσικής θα βρούμε ιστορίες, άλλες επιβεβαιωμένες και άλλες που πέρασαν στην σφαίρα των αστικών μύθων, οι οποίες αξίζει να εξετάσουμε.

Γιατί το Paranoid των Black Sabbath βρέθηκε κατά τύχη στον δίσκο ;

Πως το Operation: Mindcrime  παραλίγο να θαφτεί μια για πάντα στην λήθη ;

Αυτά και άλλα πολλά θα δούμε στα μέρη  των «Ιστοριών του Rock»

Black Sabbath και Paranoid

Η ιστορία που ακολουθεί είναι πασίγνωστη στους απανταχού οπαδούς του «σκληρού ήχου», αλλά ας την πούμε εν τάχει άλλη μία φορά.

To 1970 οι Black Sabbath έγραφαν τον δεύτερό τους δίσκο με τον τίτλο «War Pigs» , την ονομασία δηλαδή του εναρκτήριου κομματιού του album . Λίγο πριν σταλούν οι μπομπίνες για επεξεργασία διαπιστώθηκε πως χρειάζονταν ακόμα ένα fillerάκι διάρκειας περίπου τριών λεπτών ώστε να μην φαίνεται τόσο άδεια η δεύτερη πλευρά του δίσκου.

Μερικές στιγμές μετά ο Tony Iommy άρχιζει να παίζει το χαρακτηριστικότατο riff του Paranoid, o Geezer Butler να γράφει πρόχειρα ότι στίχο του κατέβηκε εκείνη την ώρα στο κεφάλι και ο Ozzy κυριολεκτικά να τους διάβαζει τραγουδιστά. Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου δέκα λεπτά και εγένετο… ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ.

Στην συνέχεια ο τίτλος του δίσκου άλλαξε σε «Paranoid», το ομώνυμο κομμάτι έγινε το πρώτο single που κυκλοφόρησαν και φυσικά έτυχε τεράστιας αποδοχής.

[iframe]<iframe width=”750″ height=”422″ src=”//www.youtube.com/embed/NZyVZFJGX5g” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/iframe]

Queenryche και Operation: Mindcrime

Με την μπάντα να έχει κυκλοφορήσει το πολύ καλό «Rage for Order» , ο πάντα ανήσυχος Geoff Tate, άρχισε να επικεντρώνεται στο επόμενο βήμα του συγκροτήματος. Ο τραγουδιστής των ‘Ryche ένα βράδυ που στοχάζονταν για το μέλλον του καλλιτεχνικού του οράματος, αποφάσισε να πάει μια βόλτα να ξεσκάσει και να καθαρίσει το μυαλό του. Ο δρόμος τον έφερε έξω από μία εκκλησία και χωρίς να το πολυκαταλάβει βρέθηκε να κάθεται  σε αυτά τα – πολύ άβολα ομολογουμένως – καρεκλάκια που έχουν οι καθολικές εκκλησίες. Εκεί του ήρθε και η ιδέα για το conceptτου Operation: Mindcrime .

Στην πρόβα με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος , αράδιασε τις ιδέες του αλλά οι υπόλοιποι ‘Ryches δεν φάνηκαν και πολύ ενθουσιασμένοι. Για καλή μας και καλή τους  τύχη ο Tate επέμεινε σε βαθμό παρεξήγησης και τελικά το project προχώρησε. Οι Queensryche παρουσίασαν τον αριστουργηματικό δίσκο που έμελε να μην ξεπεράσουν ποτέ. Ο Tate μάλιστα μπήκε τόσο πολύ στους ρόλους που ερμήνευσε που χρειάστηκε και ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς ώστε να έρθει και πάλι στα συγκαλά του.

Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως πρόσταζε η λογική και το albumκινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ότι αφορά την αποδοχή του .

Αρκετούς μήνες μετά, λίγο πριν η μπάντα  αποδεχθεί την αποτυχία του όλου εγχειρήματος και αρχίσει να ζητιανεύει  κάποιο συμβόλαιο, το βίντεο του «Eyes of Stranger» αρχίζει να παίζει δειλά δειλά στον αέρα του MTV.

Φυσικά η δύναμη των media ήταν και είναι ανεξέλεγκτη, με αποτέλεσμα να εκτοξεύσει μέσα σε μερικές μέρες το όνομα των Queensryche στα ύψη, ενώ ο δίσκος γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ακολούθησαν μεγάλες περιοδείες, συναυλίες σε αρένες και η εκπληκτική ζωντανή αποτύπωση του albumμε τίτλο Operation: Livecrime.

Λίγο έλειψε το πιο χαρακτηριστικό δείγμα conceptδίσκου που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, να χαθεί στην λήθη. Γι’ αυτό και μόνο ας ευχαριστήσουμε το MTV της εποχής εκείνης που έστω και αργά, ξύπνησε από τον βαθύ ύπνο.

[iframe]<iframe width=”750″ height=”422″ src=”//www.youtube.com/embed/A4duZjxusGM” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/iframe]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ