Τρεις υποτιμημένες epic metal μπάντες
News

Τρεις υποτιμημένες epic metal μπάντες

Γράφει ο Δομίνικος Πρίτης

Ήθελα καιρό να γράψω κάτι για το rockisdead, δεν ήξερα τι βέβαια αλλά αυτό φαίνεται να λύθηκε όταν κατά λάθος έπεσα στο YouTube στους Domine και κάπως ξαναθυμήθηκα τα νιάτα μου.

Αποφάσισα λοιπόν να αναφερθώ σε 3 υποτιμημένες Epic μπάντες.

Παρότι το Epic Metal δεν ήταν ποτέ εμπορικό είχε μπάντες που πουλούσαν και ακουγόντουσαν περισσότερο από τις υπόλοιπες. Η ελίτ ας πούμε του Epic ήταν οι Manowar και οι Virgin Steele και από εκεί και πέρα υπήρχαν και άλλα κλασσικά ονόματα όπως Manilla Road, Omen και λοιπές δυνάμεις.

Γενικά το Epic για κάποιο λόγο φαίνεται να ήταν Αμερικάνικη υπόθεση, ωστόσο είχαμε στην Ευρώπη κάποιες απίθανες μπάντες που ποτέ δεν έλαβαν την αναγνώριση που τους άξιζε.

Ξεκινάω με τους Doomsword, Epic Metal, όχι με γουνάκια και λαδωμένα σώματα, αργόσυρτο επικό μέταλ, σαν τους ήχους μία πορεία στρατιωτών που ξέρει ότι πηγαίνει σε μία μάχη που δε θα επιστρέψει ποτέ. Ρυθμικό όσο και μελαγχολικό.

Οι Doomsword είναι Ιταλοί, δημιουργήθηκαν το 1997 και έχουν 5 άλμπουμ και ένα ντέμο στην φαρέτρα τους με τον τελευταίο δίσκο να βγήκε το 2011 The Eternal Battle το οποίο απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και πολλοί φαν της μπάντας το βάζουν δίπλα στο επικό άλμπουμ Let Battle Commence.

Οι Doomsword είχαν πάντα ένα ιδιαίτερο ύφος, ξερές ρυθμικές κιθάρες που σε σημεία έβγαζαν ατμόσφαιρα Bathory, επικά φωνητικά και ρυθμικό rhythm section. Δεν είχαν υπερβολές στον ήχο τους, θα έλεγε κανείς πως ήταν ελιτιστές και αυτό ανέβαζε το τελικό αποτέλεσμα.

Προτείνω να τους ακούσετε ξεκινώντας από το Let Battle Commence, αν σας αρέσει αυτό τότε προχωρήστε σε όλη την δισκογραφία τους.

[iframe]<iframe width=”750″ height=”563″ src=”//www.youtube.com/embed/daKHovByLJ4″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/iframe]

Συνεχίζω παραμένοντας στην ίδια χώρα (Ιταλία), πηγαίνοντας στους Wotan, μπάντα που υπάρχει από το 1993, με 2 full length albums, 2 Ep και ένα Demo. Κέρδισαν τον Epic Metal κόσμο με το επικό Carmina Barbarica, ωμό, τραχύ, γρήγορο Epic Metal που σε σημεία είχε έντονες Power αναφορές.

Όχι τόσο επικοί όσο οι συμπατριώτες τους Doomsword, αλλά περισσότερο βίαιοι με καλές παραγωγές και άρτιους μουσικούς, έγιναν σύντομα ήρωες στο ιδίωμα αλλά δεν πήραν ποτέ τον κόσμο και την αναγνώριση που τους άξιζε, διατηρούν ακόμα και σήμερα ένα μικρό αλλά φανατικό πυρήνα οπαδών ενώ η τελευταία τους κυκλοφορία ήταν το 2013. Αν έπρεπε να ξεκινήσετε από κάπου το Carmina Barbarica είναι η κατάλληλη επιλογή. Αν γουστάρετε  αυτό το είδος δώστε τους μία αυτιά και θα σας εκπλήξουν ευχάριστα.

[iframe]<iframe width=”750″ height=”563″ src=”//www.youtube.com/embed/I3TVasbmpNM” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/iframe]

Θα κλείσω με τους Domine και μόλις συνειδητοποίησα πως και οι τρεις μπάντες που αναφέρθηκαν είναι Ιταλικές, και αυτό δεν ξέρω αν είναι τυχαίο.

Domine λοιπόν, Ιταλοί, φορμαρισμένοι το 1984 με 5 δίσκους στο ενεργητικό τους. Ξεκίνησαν την καριέρα τους δυνατά με το Champion Eternal που σύντομα έγινε must στους οπαδούς του Epic Metal. Εκεί κάνουν μία γενναία στροφή και αλλάζουν τραγουδιστή με κίνδυνο φυσικά να χάσουν τους οπαδούς που απέκτησαν με τον πρώτο δίσκο.

Όχι μόνο δεν τους έχασαν, μπήκαν στο Studio και έγραψαν ένα Epic Metal μνημείο, το Dragonlord που κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στα καλύτερα Epic Metal albums όλων των εποχών.

Δεν είχαν το τραχύ ύφος του πρώτου δίσκου και έριξαν ελάχιστα τις ταχύτητες ενώ ο ρόλος των πλήκτρων έγινε πιο εμφανής, αυτό όμως δεν εμπόδισε το κοινό από το να τους λατρέψει.

Συνέχισαν στο ίδιο ύφος κυκλοφορόντας άλλους τρεις από καλούς έως αριστουργηματικούς δίσκους κρατώντας την ποιότητα τους, το ύφος τους και τους οπαδούς τους.

[iframe]<iframe width=”750″ height=”563″ src=”//www.youtube.com/embed/5TqlHhXi5VQ” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/iframe]

Δυστυχώς γι αυτούς -και εμάς- δεν ακούστηκαν ποτέ στον βαθμό που θα έπρεπε και με τις μπάντες που αναφέρθηκαν παραπάνω απολαμβάνουν τον ρόλο της Cult μπάντας.

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλές μπάντες ακόμα, Heavy Load, Cirith Ungol, Twisted Tower Dire, οι οπαδοί του Epic Metal τις γνωρίζουν και τους δίνουν την αξία που τους πρέπει, ωστόσο οι Doomsword, Wotan και Domine ήταν ένα σκαλί παραπάνω από αυτές κάτι που ποτέ δεν τους αναγνωρίστηκε.

Στην διάρκεια του γραψίματος σκέφτηκα τους While Heaven Wept και τους Solitude Aeturnus που σημαίνει πως έρχεται σύντομα και αρθράκι για 3 υποτιμημένες Epic Doom Metal μπάντες.

Στον Δομίνικο Πρίτη αρέσει να μιλάει για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο, στα νιάτα του έχει γράψει σε metallas.gr, rock-underground.gr ενώ έχει δανείσει την πένα του και σε άλλα μουσικά ‘zines. Τελευταία γράφει για τεχνολογία στο σπλάχνο του, techingreek.com, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του γρατζουνάει την κιθάρα του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ