Introspection Music Experience Project: Ένα συλλογικό μουσικό άλμπουμ για την Ψυχική Υγεία
News

Introspection Music Experience Project: Ένα συλλογικό μουσικό άλμπουμ για την Ψυχική Υγεία

Ο φορέας Ψυχικής Υγείας Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο “Introspection Music Experience”(IME), σε συνεργασία με τους Fundación INTRAS (συντονιστής – Ισπανία) και KAOS (Βέλγιο). Το IME υλοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτοντας στο προσκήνιο τη θεραπευτική επίδραση της μουσικής στην ψυχική υγεία.

Στο πλαίσιο του έργου, ευαισθητοποιημένοι καλλιτέχνες γύρω από το θέμα της ψυχικής υγείας, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν βιώσει, ή εξακολουθούν να συμβιώνουν με κάποιο ψυχικό νόσημα, ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους χρησιμοποιώντας ως κοινή τους γλώσσα τη μουσική.

Η θεραπευτική διάσταση της τέχνης έχει τη δύναμη να δημιουργήσει ένα περιβάλλον έκφρασης, όπου οι καλλιτέχνες αισθάνονται ασφαλείς να εξωτερικεύσουν τα βιώματα και τα συναισθήματά τους, να δημιουργήσουν και να γίνουν μέρος μιας πρωτοβουλίας που δρα ενάντια σε κάθε είδους προκατάληψη. Παράλληλα, εξοικειώνει το κοινό με καθημερινές ιστορίες που πολλές φορές δεν εισακούγονται, ενώ διαμορφώνει κι έναν χώρο εκπροσώπησης για καλλιτεχνικές ομάδες που συχνά παραγκωνίζονται, ή αγνοούνται πλήρως.

Αποτέλεσμα αυτής της δημιουργικής συνύπαρξης είναι η παραγωγή τραγουδιών που αφηγούνται αυθεντικές ιστορίες γύρω από την ψυχική υγεία. Τα τραγούδια αυτά συγκεντρώθηκαν σε ένα συλλογικό album, το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας Bandcamp. Από την Ελλάδα, συμμετέχουν οι Γιάννης Μπαϊρακτάρης, Κατερίνα Πιπιλή, Νάσος Πολυζωίδης, Χριστίνα Τσαλίκη, Αζάτ Χελβατζιάν, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει ο Χρήστος Κλαδάς. Περισσότερες πληροφορίες για τους καλλιτέχνες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το IME ξεκίνησε το 2018, όπου για πρώτη φορά οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν μεταξύ τους και ξεκίνησαν να συμπράττουν δημιουργικά, καταπολεμώντας το στίγμα και την απομόνωση που συχνά ακολουθεί τους ανθρώπους που βιώνουν ψυχικές προκλήσεις, μέσω της δημιουργικότητας, της έμπνευσης και της συλλογικότητας.

Στη μέχρι τώρα πορεία του έργου, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία του Covid-19, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις online συναυλίες, μία σε κάθε χώρα, τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Το IME ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2021, με τη συμμετοχή όλων των καλλιτεχνών σε μια συλλογική, online συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Παράλληλα, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, τον Ιούνιο πρόκειται επίσης να υλοποιηθεί μια ανοιχτή προβολή, όπου θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο στάδιο του μοντάζ και αφορά το project, τη συνάντηση και μουσική σύμπραξη των καλλιτεχνών, αλλά και την προσπάθεια εξάλειψης του στίγματος γύρω από την ψυχική υγεία.

Λίγα λόγια για την «ΕΔΡΑ»

Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» – Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων είναι ένας Αστικός Μη Κερδοσκοπικός Συνεταιρισμός που δραστηριοποιείται από το 2001 στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων. Συνεργάζεται με ελληνικούς, αλλά κι ευρωπαϊκούς φορείς, στοχεύοντας στη δημιουργία εθνικών και ευρωπαϊκών δικτύων.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.edra-coop.gr/el/

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ