Iced Earth live in Athens (Some kind of review)
News

Iced Earth live in Athens (Some kind of review)

Μπαίνοντας στο Gagarin το βράδυ της Παρασκευής, συνειδητοποίησα ένα πράγμα.  Ότι ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου που βρισκόταν εκεί , δεν ήταν πάνω από 2-3 χρονών, όταν οι Iced Earth ηχογράφησαν στην Αθήνα τις θρυλικές, πλέον, συναυλίες του ΡΟΔΟΝ.

Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε, αλλά στο μυαλό μου, όπως φαντάζομαι και σε πολλούς από εσάς, εκείνη η εποχή παραμένει μια βαθιά χαραγμένη ανάμνηση.

Γιατί τα λέω όλα αυτά θα μου πείτε. Γιατί δεν ξέρω άλλο συγκρότημα που να έχει περάσει τόσες πολλές αλλαγές (ειδικά στη θέση του τραγουδιστή) και η αγάπη του κόσμου να μην έχει επηρεαστεί στο ελάχιστο.

Μιλάμε για μεγάλη υπόθεση, ειδικά για ένα μεσαίου βεληνεκούς συγκρότημα όπως οι Iced Earth.

Πάμε τώρα στο live. To club γεμάτο ασφυκτικά, αφού τελικά έγινε sold out.  Μικρή παρένθεση. Χρειαζόμαστε έναν λίγο μεγαλύτερο χώρο για τέτοιου τύπου συναυλίες. Επειγόντως. Καλό και χρυσό το Gagarin αλλά όταν περάσεις τα 30 χρειάζεσαι και λίγο χώρο για να αναπνεύσεις. Αυτό ήταν ένα μικρό δείγμα γκρίνιας, θα έχει λίγο ακόμα στη συνέχεια.

iced earth crowd

Άργησα να φτάσω όποτε δεν έχω να σας πω κάτι για τους Elm Street και τους Warbringer (πρόλαβα μόνο το τελευταίο τραγούδι) αλλά μέχρι εκείνη την ώρα το πρόγραμμα δούλεψε με ακρίβεια.

21.25 ήταν η ώρα έναρξης των Iced Earth και ήταν συνεπείς. Ξέραμε ότι θα δούμε σε μεγάλο ποσοστό την παρουσίαση του νέου τους άλμπουμ, The Plagues Of Babylon, που τώρα που έχει περάσει ένας μήνας από την κυκλοφορία του, μπορώ να πω ότι με έχει κερδίσει περισσότερο από το Dystopia.

Και κάπως έτσι  έγινε. Έξι τραγούδια από το νέο άλμπουμ, συν δυο από το προηγούμενο και σχεδόν το μισό live καλύφθηκε από υλικό της νέας εποχής με τον Stu Block. O οποίος νομίζω ότι ήταν η ανάσα πνοής που χρειάζονταν οι Iced Earth για να έχουν μέλλον. Μοιάζουν πιο συνειδητοποιημένοι πλέον. Ξέρουν ότι το τρένο της εμπορικής επιτυχίας έχει φύγει εδώ και χρόνια και μαζί με αυτό τους έχει φύγει και ένα βάρος.

O Jon Schaffer έχει πλέον μια μπάντα που οργώνει τις συναυλιακές σκηνές όλου του κόσμου και το κάνει με επιτυχία. Η τρέχουσα περιοδεία τους,  περιλαμβάνει 47 σταθμούς  σε λιγότερο από 80 μέρες. Κάτι που σημαίνει ότι το συγκρότημα δεν καταφεύγει σε υπερβολές και κρατάει δυνάμεις.

Φάνηκε αυτό πάνω στη σκηνή;  Καθόλου και αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία.

Το κοινό της Ελλάδας λατρεύει τους Iced Earth και το απέδειξε και χθες. Τραγούδησε τα πάντα, ακόμα και τα πιο νέα τραγούδια και παρείχε πρόσφορο έδαφος στη μπάντα για να μας χαρίσει ένα ακόμα πολύ καλό live αντίστοιχο με την προηγούμενη εμφάνιση τους στο Gagarin πριν από δύο χρόνια και κάτι.

Μας απογείωσε η συναυλία;  Όχι αλλά αυτό ήταν θέμα setlist. Το ξέραμε ότι θα παίξουν αυτά τα τραγούδια (πάνω κάτω τα ίδια παίζουν κάθε βράδυ) οπότε αυτά είχαμε, με αυτά κινηθήκαμε.

Οι όποιες ενστάσεις έχουν να κάνουν με την έλλειψη κομματιών από τα τρία πρώτα άλμπουμ , με την εξαίρεση βέβαια του ομώνυμου που κλείνει παραδοσιακά τα  live. Απλά μου μοιάζει λίγο περίεργη ας πούμε η επιλογή του Blessed Are you. Αφού αποφασίζεις να βγάλεις από το set το Melancholy, γιατί δεν πας σε κάτι πρώιμο αλλά επιλέγεις πάλι ένα μπαλαντοειδές από το Something Wicked;

Από τα δύο άλμπουμ με τον Ripper, αν με ρώταγε εμένα κάποιος,  ποιο τραγούδι θα διάλεγα ούτε που θα θυμόμουν το Red Baron/Blue Max.

Και για να επιστρέψουμε στο Something Wicked, κανένας δεν θα είχε παράπονο αν δεν έπαιζαν κάποιο από τα Disciples of the Lie και My Own Saviour αφού είναι παρόμοια τραγούδια.

Όλη αυτή η ψιλογκρίνια, έτσι για να κάνουμε κουβέντα δηλαδή, γίνεται γιατί αφαιρώντας κάποιο από αυτά που σας είπα θα υπήρχε περιθώριο για κάτι πιο παλιό.

Τέλος η γκρίνια όμως γιατί όταν το κανονικό set κλείνει με το A Question of Heaven τα ξεχνάς όλα. Παίζοντας αυτό το τραγούδι θα μπορούσαν να με έχουν τουμπάρει ακόμα κι αν η υπόλοιπη συναυλία περιείχε ακουστικές διασκευές σε Goa Trance επιτυχίες της δεκαετίες του 90.

Μια χαρά περάσαμε λοιπόν, όπως περνάς καλά πάντα με έναν παλιό φίλο. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσα χρόνια μας επισκέπτονται οι Iced Earth.

Setlist:
Plagues of Babylon
Democide
Dark Saga
V
If I Could See You
Disciples of the Lie
Among the Living Dead
Burning Times
Red Baron/Blue Max
Blessed Are You
Vengeance Is Mine
Cthulhu
My Own Savior
The End?
A Question of Heaven
Encore:
Dystopia
Watching Over Me
Iced Earth

VIDEO:

[iframe]<iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/YD49xWiNhWU” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/iframe]

[iframe]<iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/5omBibwLZtc” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/iframe]

[iframe]<iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/vTHFBwBsvXs” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/iframe]

[iframe]<iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/ICj95hKyekY” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/iframe]

[iframe]<iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/HS87rlE1964″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/iframe]

[iframe]<iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/ZLi-yx7LcmE” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/iframe]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ