Οι Potergeist μιλούν στο Rock is Dead λίγες ημέρες πριν τη συναυλία τους στο Stage Volume 1
News

Οι Potergeist μιλούν στο Rock is Dead λίγες ημέρες πριν τη συναυλία τους στο Stage Volume 1

Η ελληνική underground metal σκηνή είναι εδώ και είναι δυνατή! Από τα πιο τρανά παραδείγματα είναι οι Potergeist, οι οποίοι ενόψει του εορτασμού των δέκα χρόνων ύπαρξης τους και της εμφάνισης τους στις 7 Ιουνίου στο Stage Volume 1 στο Μοναστηράκι, μιλούν στο Rock Is Dead και μας αποκαλύπτουν όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε γι αυτούς.

Ο ντράμερ της μπάντας, Τόλης Τολέας, μιλάει για τις επιρροές τους, για το story πίσω από την ονομασία του συγκροτήματος, αλλά και για το τι θα δούμε στο live του Σαββάτου.

Συνέντευξη στον Τεό Ηρειώτη

Swampires…Βγήκατε από τους βάλτους και είστε έτοιμοι να δαγκώσετε κόσμο; Πείτε μας πώς “γεννήθηκε” ο όρος “swamp metal” και κατά συνέπεια και τα “swampires”.

Τα Swampires τα βρίσκεις εντός και εκτός βάλτου. Πότε βγαίνουν για να δαγκώσουν κανένα λυκάνθρωπο και πότε κολυμπάνε μέσα στα γαλήνια νερά του παρέα με τις πιο όμορφες γοργόνες .Με τον όρο “swamp metal” θέλουμε να τονίσουμε την πιο σκοτεινή, πιο bluesy πλευρά των συνθέσεών μας που μας βγήκε κυρίως μετά τον δεύτερο δίσκο μας “Muddy Mermaids”. Οι Potergeist είναι βαθιά επηρεασμένοι από τα Delta και τα Chicago blues από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής τους, όλα αυτά πάντα μέσα σε ένα Metal φάσμα.

Υπάρχει κάποιο story πίσω από την ονομασία του συγκροτήματος;

Πάντα ήθελα να το απαντήσω στα σοβαρά αυτό και χαίρομαι πολύ που μου δίνετε η ευκαιρία. Λεγόμαστε “ΠότεργκάΙστ” ούτε “Πότεργκέιστ” ούτε “Πόλτεργαιστ”. Κάποιοι 10 χρόνια μετά συνεχίζουν να το προφέρουν λανθασμένα. “Πότεργκαιστ” a.k.a Potergeist. O Alex είχε την φαεινή ιδέα να βγάλουμε από τη λέξη Poltergeist (σημαίνει το πνεύμα του κακού) το L και αυτόματα γίναμε το πνεύμα τού καπνού.

Χαίρομαι που δόθηκε η ευκαιρία να το διευκρινήσεις! Οι επιρροές σας, όπως δηλώνετε είναι από διάφορα γνωστά συγκροτήματα, όπως Pantera, Crowbar, Lynyrd Skynyrd, Metallica, Motorhead κ.α. Υπάρχουν πιο σύγχρονες μπάντες που θαυμάζετε και είναι στα ακούσματα σας;

Σίγουρα αυτές οι μπάντες μας έχουν επηρεάσει, όπως και πολλές άλλες όχι αναγκαστικά του Metal ήχου μόνο. Μας αρέσει να ακούμε και να επηρεαζόμαστε στην μουσική μας σύνθεση από Jean Michel Jarre και James Brown μέχρι Damian Marley και DJ Shadow. Γενικότερα είμαστε ανοιχτόμυαλοι και δεν κολλάμε σε συγκεκριμένα μουσικά είδη και τάσεις. Ίσως και αυτός να είναι ο λόγος πού έχουμε φτάσει εδώ σήμερα. Η μουσική ανακυκλώνεται και προχωράει οπότε υπάρχουν πολλές μπάντες και του σήμερα που μας δίνουν πράγματα.

Παρατηρούμε πολλά θηλυκά swampires στα video-clips σας…Είναι έντονο το γυναικείο στοιχείο και στα live σας; (Για του λόγου το αληθές και το video που ακολουθεί).

[iframe]<center><iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/vP_KMXiqYGg” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe></center>[/iframe]

Μιλάς για τις Swampirines μας. Πάντοτε ο γυναικείος πληθυσμός στήριζε τους Potergeist με πολλούς και διάφορους τρόπους, οπότε παράπονο ποτέ δεν είχαμε. Έχουν υπάρξει live που μας πέταγαν πάνω στην σκηνή από Brazilian 3/4 μέχρι κουτάκια L’oreal το 5.6 (χωρίς αμμωνία) και δεκάευρα. Με έναν Stratal όμως στο ρόστερ της μπάντας όλα τα παραπάνω είναι αναπόφευκτα .Μπορείς να έρθεις στο επόμενο live μας το Σάββατο 7 Ιουνίου στο Stage Volume 1 να το διαπιστώσεις και μόνος σου.

Άλλος ένας σοβαρότατος λόγος λοιπόν για να είμαστε στο Stage Volume 1 αυτό το Σάββατο! Ποιό είναι το μότο, ο τρόπος ζωής των Swampires;

Δεν ξέρω εάν υπάρχει συγκεκριμένο μότο η κάτι παρόμοιο. Θα σου πω απλά ότι τα Swampires εκφράζουν τον προβληματισμό και τις ανησυχίες τους μέσω της μουσικής τους και των στίχων τους. Το αγαπημένο μας πάντως, είναι οι live εμφανίσεις.

Το Live του Σαββάτου θα χει και επετειακό χαρακτήρα αφού γιορτάζετε τα 10 χρόνια από την ίδρυσή σας. Τί εκπλήξεις να περιμένουν από εσάς οι απανταχού Swampires;

Όντως το Σάββατο γιορτάζουμε τα 10 χρόνια της μπάντας μας με αυτό το επετειακό live .Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο πάρτι, όπου όλος ο κόσμος είναι καλεσμένος εκεί, πέραν των γνωστών και μη εξαιρετέων Swampster μας. Οι εκπλήξεις θα είναι πολλές και όσον αφορά το playlist που θα παίξουμε, αλλά και των σκηνικών και της όλης ατμόσφαιρας που ετοιμάζουμε. Πίστεψε με την βραδιά αυτή την αναμένουμε με μεγάλη λαχτάρα .Σας περιμένουμε όλους εκεί να μας μείνει αυτή η βραδιά αξέχαστη και να περάσουμε κόσμος και μπάντα όμορφα όπως σε όλα τα live των Potergeist. Τα υπόλοιπα από κοντά…

Μια γνώμη γενικότερα για την ελληνική underground metal σκηνή; Έχει ανοδική πορεία; Βλέπετε άλλα ελληνικά συγκροτήματα να ξεπετάγονται;

Η Ελληνική underground metal σκηνή είναι εδώ και είναι δυνατή. Έχει κάνει τεράστια άλματα προς τα μπροστά. Υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα. Όσοι αφιερώνουν χρόνο στην μπάντα τους, διώχνουν την τεμπελιά τους, δεν θα ακύρωναν ποτέ την πρόβα τους για να πάνε για καφέ ή να δουν μπάλα και φυσικά δεν χάνουν το μεράκι και την αγνή σκέψη περί μουσικής πού είχαν ακόμα από την εποχή που περίμεναν με αγωνία το κουδούνι για το σχόλασμα για να τρέξουν στο κοντινότερο προβάδικο, αυτοί θα ανταμείβονται. Όποιος δουλεύει θα ανταμειφθεί. Ότι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα. Το να έχεις metal μπάντα στην Ελλάδα είναι εξίσου ακριβό σπόρ με το Snowboard στο Zell am See της Αυστρίας και πάνω απ’ όλα θέλει απίστευτα γερά νεύρα, υπομονή, πίστη και δύναμη.

Ποιά είναι η πιο αγαπημένη σας δουλειά, από όσα άλμπουμ έχετε κυκλοφορήσει ως τώρα;

Έχουμε κυκλοφορήσει 3 full length album και 1 EP. Είναι σαν να έχεις 4 παιδιά, τα αγαπάς εξίσου όσο και διαφορετικά μπορεί να είναι το ένα απ’ το άλλο. Όσον αφορά πάντως τον κόσμο πιστεύω ότι δέχτηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό την προηγούμενη μας δουλειά “Muddy Mermaids” αλλά κυρίως την τελευταία μας δουλεία “Swampires” που ήταν σε παραγωγή του Σουηδού David Castillo (Katatonia, Opeth, Amon Amarth) και cover του Αμερικανού Jastin Κamerer a.k.a Angry Blue (Guns n’ Roses, Melvins, Slayer, Faith No More, Danzig, Pearl Jam).Από την άλλη βέβαια υπάρχει πολύς κόσμος πού γουστάρει πάρα πολύ την πρώτη μας δουλειά “Southwards” καθώς και το EP μας. Δύσκολη ερώτηση μου έβαλες .

[iframe]<center><iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/_Rk4oaCb9IM” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe></center>[/iframe]
Έχετε παίξει με αρκετά γνωστά συγκροτήματα, ποιό σας έκανε να αισθανθείτε πιο περήφανοι που συνυπήρξατε στο ίδιο live;

Επίσης δύσκολη ερώτηση. Είμαστε μια μπάντα που έχει παίξει από μαγαζιά τρύπες μέχρι στάδια με χιλιάδες κόσμου. Το κάθε live είναι ζωούλα για τον μουσικό. Υπάρχουν άπειρες στιγμές που μου έρχονται αυτή την στιγμή στο μυαλό. Θα σου πω όμως το live που παίξαμε με τους Lynyrd Skynyrd το 2012.Αυτό το vibe που ζήσαμε εκείνη την ημέρα εύχομαι να το ζήσουν όλες οι μπάντες του κόσμου. Το λέω με κάθε ειλικρίνεια που με διακρίνει.

Επειδή έχουν πέσει δύο δύσκολες ερωτήσεις καπάκια, ελπίζω η επόμενη να είναι πιο εύκολη! Ποια κατά τη γνώμη σου η καλύτερη ελληνική metal μπάντα;

Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο στην κάθε μορφή τέχνης και κυρίως στην μουσική. Γούστα βγάζουμε. Σε κάποιον αρέσει μια μουσική, μία μπάντα όσο τίποτα ενώ κάποιος άλλος την σιχαίνεται. Είναι το πιο υποκειμενικό πράγμα του κόσμου πιστεύω. Τώρα, εάν με ρωτάς ποιά ελληνική μπάντα είναι αυτή με την μεγαλύτερη πορεία όλα τα χρόνια, με δισκογραφία, με περιοδείες ανά τον κόσμο και με το μεγαλύτερο χτισμένο όνομα, είναι νομίζω οι Rotting Christ.

[iframe]<center><iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/ddbzPAENRaw” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe></center>[/iframe]

Δυο λόγια για τον τελευταίο σας δίσκο, “Swampires”, που κυκλοφόρησε μες στο 2013 και αν περιμένουμε κάτι νέο από εσάς το επόμενο διάστημα.

Το feedback που πήραμε απο το “Swampires” ήταν πολύ δυνατό και από τον κόσμο και από τον Τύπο. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι κόπιες του τελειώνουν με γρήγορους ρυθμούς, αυτό σημαίνει ότι πήγε καλά το cd. Μες στο καλοκαίρι αποφασίσαμε με την μπάντα να προβάρουμε το νέο υλικό, το οποίο ήδη δημιουργείται και είμαστε ήδη πολύ ενθουσιασμένοι με την πορεία που παίρνει.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μου πεις πόσο περήφανοι νιώθετε για τα 10 χρόνια ζωής σας ως συγκρότημα, την στιγμή που άλλες μπάντες διαλύονται μέσα σε 2-3 χρόνια; Ποιο είναι το μυστικό σας;

Σίγουρα χαιρόμαστε που μετά από τόσα χρόνια είμαστε ακόμα εδώ, προσπαθούμε για το καλύτερο και για τους εαυτούς μας και φυσικά για τους ανθρώπους που τόσα χρόνια μας στηρίζουν σ’ αυτό που κάνουμε. Γενικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχεις μέταλ μπάντα εν έτη 2014, άλλοι άνθρωποι τα παρατάνε, απογοητεύονται, εμείς ευτυχώς προσπαθούμε ακόμα και δε παίρνουμε τίποτα για δεδομένο. Δουλεύουμε απλά σκληρά. Ίσως αυτό να είναι το μυστικό μας.

Τόλη σε ευχαριστούμε πολύ, καλό live το Σάββατο που μας έρχεται και καλή συνέχεια στα επόμενα βήματά σας!

Και εμείς σας ευχαριστούμε πολύ για την δυνατότητα της πραγματοποίησης αυτής της συνέντευξης. Σας περιμένουμε όλους αυτό το Σάββατο.

Το Σάββατο 7 Ιουνίου 2014 λοιπόν Potergeist, Lucky Funeral και 3Fold Pain θα ενώσουν τις δυνάμεις τους προσφέροντας μια βραδιά με πολλά ντεσιμπέλ! Θα επιβεβαιώσουν παράλληλα πως τα ελληνικά συγκροτήματα έχουν πάψει προ πολλού να αποτελούν τον φτωχό συγγενή στα συναυλιακά δρώμενα και δε διστάζουν πλέον να δείχνουν τα δόντια τους σε όσους δεν τα αντιμετωπίζουν όπως τους αρμόζει.

Stage Volume 1
Αγίας Ελεούσης 3 & Κακουργιοδικείου,
Μοναστηράκι
ΤΙΜH ΕΙΣΙΤΗΡΙOY: 7€
Σημεία προπώλησης:
Αθήνα
Ticket House, Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς),Τηλ.: 210 3608366
Reload Stores, Πανεπιστημίου 54, τηλ. 210‐3801464
Online Sales ή αγορές με πιστωτική κάρτα, 24 ώρες/ωρο:
www.ticketpro.gr | www.tickethouse.gr
Για την αγορά εισιτηρίων μέσω internet ή μέσω πιστωτικής κάρτας υπάρχει επιβάρυνση 10% στην τιμή του εισιτηρίου

live-didi

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ