Οι BIG 4 σε κρίση!
News

Οι BIG 4 σε κρίση!

Γράφει ο Νίκος Σιάββας

Συμπληρώνονται φέτος 4 χρόνια από το Sonisphere του 2010 και τις μαγικές στιγμές που μας χάρισαν οι BIG 4 στη σκηνή του Terra Vibe στη Μαλακάσα. Μια συναυλία που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του ελληνικού thrash metal κοινού. Οι τέσσερεις μεγάλοι της thrash σκηνής (Metallica, Megadeth, Slayer, Anthrax), στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας περιοδείας και μιας κοσμοϊστορικής σημασίας συνεύρεσής τους έπειτα από πολλά χρόνια, πέρασαν από την χώρα μας ξυπνώντας σε όλους εικόνες του ένδοξου παρελθόντος τους.

Το tour κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση. Η επανασύνδεση (έστω και για λίγο) του Dave Mustaine με τους Metallica, αναμφίβολα έκλεψε την παράσταση. Επί σκηνής, οι μπάντες έδωσαν μοναδικές παραστάσεις προσφέροντας θέαμα και συγκίνηση.

Που βρίσκονται, όμως, τέσσερα χρόνια έπειτα όλοι αυτοί;

Οι Metallica στο διάστημα 2010-2014 δεν έχουν παρουσιάσει καινούρια δουλειά. Ασχολήθηκαν με την έκδοση της συνεργασίας τους με τον αείμνηστο Lou Reed και πειραματίστηκαν στην μεγάλη οθόνη με το Through the Never, projects τα οποία δεν αποκόμισαν την επιτυχία που ταιριάζει στο βαρύ όνομά τους. Το group φαίνεται να στερεύει επικίνδυνα από ιδέες. Αποστασιοποιημένοι ούτως ή άλλως από τα στενά όρια του thrash και από τις αρχές που πρέσβευαν στην περίοδο των early days τους. Η συνέχειά τους αποτελεί αίνιγμα που και οι πιο πιστοί θαυμαστές τους δυσκολεύονται να λύσουν.

Metallica

Οι Megadeth είναι ενεργοί στην αγορά. Μάλιστα, επισκέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία την χώρα μας και το 2012. Το πείσμα του Mustaine και η υπομονή του Ellefson κρατούν τα προσχήματα για την μπάντα. Στο μεσοδιάστημα, έχουν καταφέρει να εκδώσουν άλμπουμ (Thirteen & Super Collider), οι οποίες έχουν κάποιες πολύ καλές στιγμές, θυμίζοντας εν μέρει στιγμές από τα παλιά.

Το παλεύουν με κάθε τρόπο τουλάχιστον κι αυτό πρέπει να τους αναγνωριστεί. Ο Leader Dave Mustaine κατάφερε με τους BIG 4 να ξορκίσει φαντάσματα που τον στοίχειωναν για δεκαετίες και δείχνει να μην έχει διάθεση να τα παρατήσει. Ήδη σκέφτεται την επόμενη δουλειά και το 15ο LP της μπάντας. Ας ελπίσουμε πως δεν θα ακολουθήσει την decreasing mode της μετάβασης από Thirteen σε Super Collider…

megadeth-50e049884253f

Τι ξημερώνει τους Anthrax και τους Slayer;

Οι Νεοϋορκέζοι Anthrax, που είδαμε ξανά πέρσι με 40 βαθμούς κελσίου, στον κλειστό χώρο του Gagarin , να μας χαρίζουν ένα ακόμη αξέχαστο show, θα μπορούσαν να είναι στην καλύτερη μοίρα απ’ όλους. Μια μπάντα με αστείρευτες δυνάμεις, ιδέες και διάθεση. Με την πολύ επιτυχημένη κυκλοφορία του Worship Music (2011) και τον πειραματισμό διασκευών του Anthems (2013). Με τρομερή συνέπεια στα πιστεύω και την μουσική τους σε όλη την διαδρομή.

Κι όμως! Οι πρόσφατες δηλώσεις του Joey Belladonna στο Sweden Rock Magazine  αποκαλύπτουν ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ του ιδίου και της υπόλοιπης μπάντας. Ο frontman των Anthrax υποστήριξε πως δεν υπάρχει σημείο επαφής μεταξύ τους. Η σχέση των μελών έχει φτάσει σε ένα τέλμα και οι υπόλοιποι συνοδοιπόροι του κρατούν μεγάλες αποστάσεις από τον ίδιο, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η επικοινωνία τους.

Επίσης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ποτέ δεν ένιωσε φίλος με τους ‘’συμπαίκτες’’ του! Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ουδείς ξέρει! Σίγουρα πάντως δεν είναι ενθαρρυντικές αυτές οι ατάκες για το μέλλον της μπάντας. Αν συνδυαστούν με τα λόγια του Scott Ian το 2010, ο οποίος τόνιζε ότι η επιστροφή του Belladonna ήταν αυτή που έσωσε την μπάντα από την διάλυση, μπορούμε να διακρίνουμε εμφανέστατα τα σύννεφα πάνω από το κεφάλι των Anthrax…

Anthrax Athens Sonisphere 24jun10

Κι αν στους Anthrax υπάρχει πρόβλημα, ένα τσουνάμι προβλημάτων πνίγει τους Slayer! Ο χαμός του Jeff Hanneman (05/2013) και η επεισοδιακή φυγή του μεγάλου Dave Lombardo (που μάλλον θα οδηγήσει σε δικαστικές διαμάχες το γκρουπ), δεν αφήνουν περιθώρια στον Kerry King και τον Tom Arraya. Το ενδέκατο άλμπουμ τους που έτρεχε μέχρι πρότινος είναι ήδη στον αέρα! Πέρσι στην Πλατεία νερού, τα κενά τους φάνηκαν. Κενά δυσαναπλήρωτα, κακά τα ψέματα. Παρότι οι Gary Holt και Paul Bostaph είναι βαριά ονόματα που μετράνε ακόμη, δίνοντας κάποια από την χαμένη αίγλη των Hanneman και Lombardo, είναι τρομερά δύσκολο το  concept ενός restart αυτού του είδους  τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Slayer-2013-Band-Photo

Τα παραπάνω θέματα βασανίζουν τους πατριάρχες της Trash Metal και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον τους και γεμίζουν τους θαυμαστές τους με ερωτηματικά αναφορικά με το μέλλον… Θα τους ξαναδούμε άραγε (κάποιους έστω) όπως τους αγαπήσαμε ή ο χρόνος τους ξεπέρασε ανεπιστρεπτί και θα αρκεστούμε στα αριστουργήματα που μας έδωσαν μέχρι σήμερα;

Ας ελπίσουμε σε ένα καλύτερο αύριο για τους BIG 4. Hope’s free!

O Νίκος Σιάββας, ετών 28, είναι βόρειος αλλά εγκατεστημένος τα τελευταία χρόνια στην πρωτεύουσα, οικονομολόγος που δεν μετράει τη μουσική με νούμερα, λάτρης των παλιών ακουσμάτων αλλά και ανοιχτός για κάθε καινούριο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ