H ιστορία πίσω από το Tribute των Tenacious D
News

H ιστορία πίσω από το Tribute των Tenacious D

Η γνωριμία τους κρατάει από το 1985. Ήταν όμως το 1994 η χρονιά που άλλαξε για πάντα την πορεία τους. Ο Jack Black και ο Kyle Gass το πάλευαν από εδώ, το πάλευαν από εκεί και προσπαθούσαν να φτιάξουν κάτι φρέσκο, κάτι μουσικό, κάτι κωμικό και κάτι που να συνδυάζει όλα τα προηγούμενα.

Αυτό που κατέληξαν να φτιάξουν ήταν το Tribute που παραμένει μέχρι και σήμερα το χαρακτηριστικότερο τραγούδι των Tenacious D και τους άνοιξε τις πόρτες στη δισκογραφία, στις συναυλίες, τα μεγάλα φεστιβάλ και τις περιοδείες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όλα ξεκίνησαν όταν επιχείρησαν να γράψουν το καλύτερο τραγούδι του κόσμου επηρεασμένοι από το One των Metallica. O Kyle Gass διηγήθηκε την ιστορία πίσω από το Tribute στο βρετανικό Metal Hammer σε ένα τεύχος που κυκλοφόρησε το 2016.

Και είναι αυτή που ακολουθεί: 

Ο Jack και εγώ αράζαμε και ξενυχτούσαμε τρώγοντας fast-food. Εκείνη την εποχή άρχισε να μου μαθαίνει τους Metallica. Έβαλε το One και μου είπε, τσέκαρε το είναι το καλύτερο τραγούδι του κόσμου. Και εγώ του απάντησα ότι θα μπορούσαμε και εμείς να προσπαθήσουμε να γράψουμε το καλύτερο τραγούδι του κόσμου.

Έβαλε να παίζει το One και ήταν πραγματικά κάτι το επικό και σκέφτηκα ότι θα είχε πλάκα να προσπαθήσουμε να γράψουμε το καλύτερο τραγούδι του κόσμου. Είχα ένα riff και προσπαθούσαμε να κάνουμε κάτι με αυτό για τρεις μέρες.

Τότε ο Jack είπε ότι δεν μπορούμε να γράψουμε το καλύτερο τραγούδι, αλλά μπορούμε να γράψουμε ένα tribute στο καλύτερο τραγούδι του κόσμου που προσπαθούμε να φτιάξουμε. Μου φάνηκε πολύ αστεία σαν ιδέα. Αυτό ήταν. Ήταν η κωμική ιδέα που χρειαζόμασταν για να συνεχίσουμε.

Εξελίχθηκε με τον χρόνο. Είχαμε το riff του Stairway to heaven μέσα, αλλά κάτι δεν κόλλαγε. Έτσι το κατεβάσαμε σε ένα σφιχτό πεντάλεπτο περίπου και κατέληξε να είναι το πιο χαρακτηριστικό τραγούδι μας.

Αλλά είναι πολύ παράξενο γιατί ήταν το πρώτο τραγούδι που προσπαθήσαμε να γράψουμε. Είχαμε φτιάξει ένα σοβαρό τραγούδι πριν από αυτό που δεν μας άρεσε τόσο πολύ. Ή μάλλον στο Jack δεν άρεσε. Και μετά το Tribute. Έτσι όλα ξεκίνησαν από εκεί. Ήταν το πιο τρελό πράγμα.

Είναι πολύ κολακευτικό το πόσο αρέσει στον κόσμο. Ήμουν σε ένα φεστιβάλ και έπαιζε το τραγούδι από τα ηχεία και όλος ο κόσμος τραγουδούσε. Σκέφτηκα ότι αυτό ήταν, τα έχω καταφέρει. Δεν μπορούσα να το πιστέψω, ήταν καταπληκτικό. Και βλέπεις πολλά παιδιά να το διασκευάζουν. Το παίζουν σε σχολικά talent show και μετά μου στέλνουν το βίντεο. Το απολαμβάνω πάντα.

Το πρώτο μας βίντεο γυρίστηκε για το Wonderboy και το σκηνοθέτησε ο Spike Jonze. Ήταν επικό, είχε ένα όραμα στο μυαλό του και κόστισε πολλά χρήματα, αλλά δεν νομίζω ότι ήταν πολύ αστείο, έτσι ήταν παράξενο για εμάς να παρουσιάσουμε κάτι που δεν ήταν πολύ αστείο.

Έτσι για το Tribute προσλάβαμε τον καλό μας φίλο Liam Lynch. Θέλαμε απλά να κάνουμε κάτι αστείο και ψυχαγωγικό. Και μετά ήρθε ο Dave Grohl που έκανε τον διάβολο έτσι ήταν μια πολύ καλή μέρα. Το γυρίσαμε μέσα σε 24 ώρες και το δώσαμε στη δημοσιότητα. Ο Dave είναι ο καλύτερος και φυσικά έκανε τον ίδιο ρόλο και στο Pick of Destiny.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ