Γιατί το Du Hast των Rammstein θα έπρεπε κανονικά να παίζει σε όλους τους γάμους
News

Γιατί το Du Hast των Rammstein θα έπρεπε κανονικά να παίζει σε όλους τους γάμους

Ποιο είναι το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που ξέρει Γερμανικά; 1%, άντε 2%; Προφανώς και δεν βασιζόμαστε σε κάποια έρευνα και βγάζουμε νούμερα από το κεφάλι μας, αλλά ένα είναι σίγουρο. Ακόμα και αν δεν ξέρουμε Γερμανικά, για όσους τα ακούσματα μας έρχονται από τον πιο σκληρό ήχο, ξέρουμε δύο λέξεις σίγουρα. Du είναι μία, Hast είναι η άλλη.

To Du Hast των Rammstein μας έχει οδηγήσει κατά καιρούς να δούμε τους γερμανικούς στίχους στα αγγλικά και ίσως να καταλήγουμε να θυμόμαστε ότι σημαίνει περίπου «Εσύ, έχεις».

Και φυσικά θυμόμαστε το εκρηκτικό βίντεο, που αποτελεί στην ουσία μία φλογερή ιστορία εκδίκησης και αποτέλεσε σταθερή παρουσία στο MTV της εποχής. Μάλιστα το κανάλι τότε, είχε κάνει στην άκρη το νέο single των Smashing Pumpkins για να δώσει όσο μεγαλύτερη προβολή γίνεται στο τραγούδι των Γερμανών που αποτελούσαν εκείνη την εποχή το Next Big Thing. Και έγιναν φυσικά στην πορεία, αφού το gimmick δεν ξέφτισε στο χρόνο και παρέμεινε δυνατό.

Με αφορμή όμως την επιστροφή τους στη χώρα μας στις 30 Μαΐου, για μία μεγαλειώδη συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο, επιστρέψαμε στους στίχους του τραγουδιού. Πιο ώριμοι από ποτέ … βουτήξαμε στις λέξεις μία προς μία και καταλήξαμε με την απορία. Γιατί δεν παίζει το Du Hast σε ΟΛΟΥΣ τους γάμους, αφού στην ουσία το ρεφραίν αποτελείται από γαμήλιους όρκους;

Θέλεις μέχρι να σας χωρίσει ο θάνατος
να είσαι πιστός σε αυτήν για όλες σας τις μέρες;

Και συνεχίζει…

Θέλεις μέχρι να σας χωρίσει ο θάνατος
να την αγαπάς, ακόμα και στις άσχημες μέρες;

Βέβαια, η απάντηση ενώ ακούγεται ένα χορωδιακό «ναι», καταλήγει σε ένα εμφατικό «όχι», αλλά γιατί να αφήσουμε την πραγματικότητα να μας χαλάσει μία ωραία ιστορία;

Τη «γαμήλια» προέκταση του τραγουδιού είχε επιβεβαιώσει από τότε ο Richard Z. Kruspe, που εκείνη την εποχή ήταν το απόλυτο αφεντικό της μπάντας.

«Αυτό το τραγούδι μιλάει στην πραγματικότητα για ένα είδος πίστης. Βλέπουμε τους Rammstein σαν ένα είδος οικογένειας. Έχουμε μια ισχυρή συνείδηση, μια ισχυρή αίσθηση της παράδοσης σε αυτό το συγκρότημα. Και για μένα, αυτό το τραγούδι μοιάζει λίγο με αυτή την υπόσχεση πίστης που ξέρουμε από τους γάμους, που είναι κάπως ενσωματωμένη σε αυτή την οικογένεια».

H επιτυχία του Du Hast δεν περιορίστηκε στην κυκλοφορία του, αλλά ανανεώθηκε  όταν μπήκε στο soundtrack του Matrix δύο χρόνια αργότερα, ενώ και στη digital εποχή τα νούμερα του είναι τεράστια με πάνω από μισό δισεκατομμύριο streams στο spotify και άλλα τόσα views στο youtube.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να πάρετε μία μικρή γεύση από τα όσα θα ζήσουμε την ώρα του Du Hast στο OAKA στις 30 Μαΐου. Προμηθευτείτε έγκαιρα το εισιτήριο σας εδώ, για να μην χάσετε ένα από τα μεγαλύτερα σόου που έχουμε δει ποτέ στην Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ.