Φυσικά και η Γιουροβίζιον του 2006 είναι η αγαπημένη μας Γιουροβίζιον!
News

Φυσικά και η Γιουροβίζιον του 2006 είναι η αγαπημένη μας Γιουροβίζιον!

Γράφει ο Άρης Ασβεστάς

Αγγίζω ένα θέμα πιθανόν απαγορευμένο για τους περισσότερους από εσάς. Διανύουμε μέρες Γιουροβίζιον (με ημιτελικά, τελικό κτλ) και θα ασχοληθώ λίγο με αυτή.

Την παρακολουθεί ποτέ κανείς σας; Όχι ε; Κάποιοι από εσάς είστε λίγο ψευτρούληδες βέβαια! Πώς γίνεται τη βραδιά του τελικού της Γιουροβίζιον να μην βρίσκω ποτέ κανέναν να βγω για ποτό και όλως περιέργως να είναι κλεισμένοι όλοι σπίτι τους; Δεν το κατάλαβα ποτέ αυτό! Άρα εδώ κάποιος λέει ψέματα…

Εγώ πάντως δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου! Την βλέπω τη Γιουροβίζιον! Πάντα με παρέα. Όχι βέβαια για να απολαύσουμε αυτά τα… τραγελαφικά τραγούδια που στέλνουν οι χώρες στο διαγωνισμό. Της πλάκας είναι τα περισσότερα, για να μην πω σχεδόν όλα. Τη βλέπουμε για να γελάσουμε, να σχολιάσουμε καμιά αστεία εμφάνιση, να χαζέψουμε καμιά τραγουδιάρα από τη Μολδαβία, τη Ρωσία, άντε και τη Σουηδία, γενικώς για να περάσουμε ένα ευχάριστο βραδάκι. Διότι να περάσεις άσχημα με Γιουροβίζιον, δεν γίνεται…

Ας τα αφήσουμε αυτά στην άκρη όμως, διότι κι εμείς που ακούμε το ακραίο ροκ και όλα τα παρακλάδια του (προς το σκληρότερον), έχουμε τη δική μας Γιουροβίζιον! Τη Γιουροβίζιον στην οποία πανηγυρίσαμε σαν μικρά παιδιά!

Αναφέρομαι φυσικά στον διαγωνισμό του 2006, όταν για πρώτη φορά θριάμβευσε μια μπάντα και ένα τραγούδι που αντιπροσωπεύει τα δικά μας ακούσματα ή τέλοσπάντων βρίσκεται πολύ πιο κοντά στα δικά μας ακούσματα από οτιδήποτε άλλο έχει εμφανιστεί ποτέ στη Γιουροβίζιον.

Η Φινλανδία, σκανδιναβική χώρα, δηλαδή μεταλο-μάνα, το τόλμησε! «Κατέβασε» στο γήπεδο τους Lordi και εκείνη το κατεδάφισαν με το Hard Rock Hallelujah!

Οι Lordi δεν είναι καμιά σπουδαία μπάντα. Έχουν όμως την ιστορία τους στο hard rock της χώρας τους και εσχάτως συμπλήρωσαν 22 χρόνια από τότε που ιδρύθηκαν! Ο τελευταίος τους δίσκος, μάλιστα, (τον οποίο δεν έχω ακούσει και ούτε καίγομαι κιόλας) λέγεται πως είναι αληθινό heavy metal και ουσιαστικά ό,τι σκληρότερο έχουν βγάλει ποτέ.

Χαρακτηριστικό τους, τα φανταστικά (και γραφικά για πολλούς) κοστούμια τους και το απίστευτο μακιγιάζ τους.

Πέρα από την πλάκα, γουστάρω πολύ τις μπάντες που διατηρούν ένα πέπλο μυστηρίου γύρω τους, ένα μύθο και που δεν προδίδουν ποτέ τους εαυτούς τους! Και οι Lordi, ποτέ, ΜΑ ΠΟΤΕ δεν έχουν εμφανιστεί σε συναυλία, σε συνέντευξη ή σε οποιαδήποτε εμφάνισή τους χωρίς τα κοστούμια και τις μάσκες τους! Δεν τους έχει δει ποτέ κανείς χωρίς αυτά και αν το καλοσκεφτείς, πρόκειται για ένα εκπληκτικό, ένα αδιανόητο επίτευγμα που το μιμούνται ακόμη και μπάντες του σήμερα, π.χ. οι Ghost, ή κάποιες που το… πάλεψαν, όπως οι Slipknot. Κάποιες φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί με πρόσωπα που φημολογείται ότι είναι μέλη των Φιλανδών, δεν έχουν επιβεβαιωθεί ποτέ.

Το 2006, τόλμησαν και πέτυχαν. Πήγαν σε ένα διαγωνισμό που τον κοροϊδεύουν ροκάδες και μεταλάδες, έκαναν το κέφι τους και έφυγαν θριαμβευτές με την πρώτη θέση! Φυσικά, ακολούθησε η παγκόσμια αναγνώριση και επιτυχία, χωρίς ωστόσο να γίνουν ποτέ κάτι ιδιαίτερα ξεχωριστό.

Προσωπικά, όταν τους πρωτοείδα τότε στη Γιουροβίζιον, είπα «εδώ είμαστε»! Και επειδή η Βίσση μας κοίμισε όλους εκείνο το βράδυ με εκείνη τη βαρετή σαχλο-μπαλάντα του Καρβέλα, είχαμε βρει το τραγούδι που θα στηρίξουμε μέχρι τέλους! Και το πανηγυρίσαμε, όπως δεν κάναμε ούτε με την Παπαρίζου.

Hard Rock Hallelujah λοιπόν!

[iframe]<iframe width=”750″ height=”422″ src=”//www.youtube.com/embed/gAh9NRGNhUU” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/iframe]
[iframe]<iframe width=”750″ height=”422″ src=”//www.youtube.com/embed/-6Xl9tBWt54″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/iframe]
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ