Με την επιστροφή του Game of Thrones, που είναι αναμφισβήτητα αυτή τη στιγμή η δημοφιλέστερη σειρά παγκοσμίως, ανοίγει ξανά η κουβέντα για το θέμα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια με τη ραγδαία άνοδο του internet.
Τι είναι spoiler, πως το αποφεύγουμε και κυρίως πως δεν το κάνουμε σε άλλους.
Εδώ στο Roxx το αντιμετωπίζουμε συχνά αυτό το θέμα αφού η ενασχόληση μας με δημοφιλείς σειρές όπως το Game of Thrones και το Walking Dead είναι κάτι παραπάνω από συχνή.
Και όταν λέμε το αντιμετωπίζουμε, εννοούμε τα σχόλια που έχουμε στη σελίδα μας στο Facebook κάθε φορά που θα δημοσιεύσουμε μία είδηση σχετικά με ένα επεισόδιο που έχει προβληθεί.
Και είμαστε κατηγορηματικοί ότι ΠΟΤΕ δεν έχουμε αποκαλύψει κεντρικό σημείο πλοκής σε τίτλο ή φωτογραφία στις πρώτες ημέρες από την προβολή του επεισοδίου. Για το θέμα με τον Τζον Σνόου που κρατάει από πέρυσι τον Ιούνιο, δεν πρέπει να έχουμε γράψει μέχρι και σήμερα στην ίδια πρόταση του τίτλου τις λέξει «Τζον Σνόου» και «Νεκρός».
Αυτό βέβαια δεν στερεί από τους μυγιάγγιχτους την ευκαιρία να γράψουν «Αμάν πια με τα spoils» (μας τρυπάει τον εγκέφαλο κάθε φορά που κάποιος γράφει “spoils”).
Ούτε να τα γράψουν σωστά δεν ξέρουν, οπότε να ζητήσουμε εμείς να μάθουν τι είναι spoiler και τι όχι; Τους αφήνουμε λοιπόν να διαμαρτύρονται όπως κάνουν πάντα, δεν θα αλλάξει αυτό.
Αλλά μιλάμε μεταξύ μας τώρα, οι άνθρωποι που θεωρητικά μπορούν να συνεννοηθούν.
Και πάμε να κάνουμε μία κατηγοριοποίηση με βάση το… διεθνές δίκαιο που έχει θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια.
Για εβδομαδιαίες σειρές
Ο γενικός κανόνας που έχει επικρατήσει είναι ότι μετά τις 24 ώρες από την προβολή του επεισοδίου η συζήτηση είναι επιτρεπτή. Επειδή όμως στην Ελλάδα ζούμε και οι σειρές προβάλλονται στην Αμερική ξημερώματα της δικής μας ώρας, το όριο μεταφέρεται αυτόματα στις 48 ώρες. Κάτι που σημαίνει ότι αν σας έχει τύχει κάτι και δεν προλαβαίνετε να δείτε το επεισόδιο του Game of Thrones τη Δευτέρα ή την Τρίτη, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε το internet.
Το πρωί της Δευτέρας για παράδειγμα όλες οι μεγάλες αμερικανικές ιστοσελίδες έχουν θέματα για τα επεισόδια της Κυριακής έτσι ακόμα και αν δεν ακολουθείται κάποια από αυτές είναι σίγουρο ότι θα σκάσει στον τοίχο σας κάποιο θέμα. Ο κανόνας όμως παραμένει ότι στις πρώτες αυτές ώρες αποφεύγουμε στους τίτλους την αποκάλυψη κομβικού σημείου της πλοκής. Και στο εξωτερικό υπάρχει απολύτως σεβασμός αυτή της κατεύθυνσης ενώ και στην Ελλάδα τα περισσότερα μέσα έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται.
Για σειρές του Netflix
Με την άνοδο του Netflix που πλέον έχει έρθει και στη χώρα μας δημοφιλείς σειρές όπως το House of Cards και το Daredevil είναι διαθέσιμες με ολόκληρη τη σεζόν ταυτόχρονα.
Υπάρχει κόσμος που θα κάτσει να δει όλα τα επεισόδια μαζεμένα αλλά δεν είναι πολλοί αυτοί. Πότε είναι επιτρεπτό να αρχίσει να μιλάς για το φινάλε του Daredevil. Οι τρεις εβδομάδες καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που είναι φανατικοί των σειρών έτσι μετά από αυτό το διάστημα όλα πλέον είναι ανοιχτά.
Για ταινίες που προβάλλονται στον κινηματογράφο
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα παλιό παράδειγμα. Ο Μπρους Γουίλις ήταν νεκρός στην Έκτη Αίσθηση. Αν μεταφέραμε αυτή την ταινία στο σήμερα και κάποιος μίλαγε ανοιχτά για αυτή την ανατροπή τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας της θα ήταν ο μεγαλύτερος παπάρας του κόσμου. Για τις ταινίες λοιπόν που παίζονται στο σινεμά οι δύο εβδομάδες για την αποφυγή spoiler είναι το κατάλληλο διάστημα για όλους. Όποιος είχε σκοπό να πάει την δει στον κινηματογράφο θα την έχει δει.
Για σειρές-ταινίες που βασίζονται σε βιβλία ή κόμικ
Αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Game of Thrones μέχρι και σήμερα και σε μικρότερο βαθμό για το Walking Dead. Όταν έχεις διαβάσει κάτι δεν χρειάζεται να το περιφέρεις δημόσια. Αν για παράδειγμα πριν από τον Ματωμένο γάμο έβγαινε κάποιος και μίλαγε (χωρίς προειδοποίηση) για το τι θα συμβεί δεν θα του άξιζε να μαστιγωθεί;
Θα του άξιζε. Όπως ισχύει και με όλα τα παραπάνω, αν το κείμενο που δημοσιεύεται περιέχει σε ορατά σημεία την προειδοποίηση «Ακολουθούν Spoiler» τότε όποιος μπει στη διαδικασία να το διαβάσει και δεν ήθελε να φάει spoiler είναι άξιος της μοίρας του. Δεν μπορεί να κατηγορηθεί το μέσο για τη δημοσίευση. Εδώ ισχύει και το «μην το παίζεις έξυπνος όταν έχεις διαβάσει κάτι». Δεν χρειάζεται να το χαλάς για όλους τους υπόλοιπους.
Κλείνοντας αυτή τη σύντομη καταγραφή προσθέτουμε το εξής. Όσοι «κανόνες» και να μπουν πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα διαμαρτύρονται. Δεν μπορείς να τους αποφύγεις με τίποτα. Θεωρούν ότι θα πρέπει ο υπόλοιπος κόσμος να προσαρμοστεί στο δικό τους περιβάλλον.
Και κάτι τελευταίο. Το να γλυτώνεις το spoiler είναι σε μεγάλο βαθμό προσωπική ευθύνη. Πρόσεχε που μπαίνεις, πρόσεχε που ψάχνεις γιατί αν πηγαίνεις γυρεύοντας είναι σίγουρο ότι θα την πατήσεις. Και φυσικά, μην διαβάζεις ποτέ μα ΠΟΤΕ τα σχόλια στα δημοσιεύματα.
Και τώρα ένα μεγάλο spoiler έτσι για το γαμώτο. Μέσα στο κουτί είναι το κεφάλι της Γκουίνεθ Πάλτροου.