«Ερωτεύτηκα» έναν πίθηκο
Movies and TV

«Ερωτεύτηκα» έναν πίθηκο

Γράφει η Σταυρούλα Σάββα

Δεν έχω μπερδευτεί αγαπητοί αναγνώστες. Αυτό δεν είναι γράμμα προς το Cosmopolitan, όπου πίθηκος θα ήταν το παρατσούκλι κάποιου τύπου. Είναι μια ωδή στον Άντι Σέρκινς και στον ρόλο του, τον Σίζαρ, στην ταινία «Dawn of the Planet of the Apes» που προβάλλεται εδώ και λίγες ημέρες στους κινηματογράφους.

Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να τον θαύμασε ως γκόλουμ στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ωστόσο εδώ απογειώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας, η οποία όντας χτισμένη γύρω του είναι μία από τις καλύτερες της χρονιάς. Το «Dawn» τοποθετείτε χρονικά δέκα χρόνια μετά το «Rise of the Planet of the Apes», όπου οι… εξελιγμένοι πίθηκοι πλέον έχουν δημιουργήσει μια πολύ καλά οργανωμένη αποικία.

Εκεί αρχηγός είναι ο Σίζαρ.

Επιβλητικός μόνο με τη ματιά του, αρχηγός με τις κινήσεις και τις αποφάσεις του, οι οποίες προκύπτουν από τη… διττή του φύση, με γνώμονα πάντα να κρατήσει τις ισορροπίες στην αποικία του, την ειρήνη και ταυτόχρονα ασφαλή την οικογένεια του. Έχει μεγαλώσει με ανθρώπους και έχει απογοητευτεί από αυτούς. Ωστόσο, τους εμπιστεύεται ξανά και έρχεται αντιμέτωπος με τη φύση του, όταν επιλέγει να τους βοηθήσει. Εκεί προδίδεται και από την αποικία του με τον χειρότερο τρόπο.

dawn-of-the-planet-of-the-apes-ew-1-two-stills-released-for-dawn-of-the-planet-of-the-apes

Ωστόσο, η αγάπη του τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τους πιθήκους τον κάνει ακόμη πιο δυνατό. Στην υπερβολή του η «ανθρώπινη» φύση του Σίζαρ, ο τρόπος που δείχνει εμπιστοσύνη στην αποικία του αλλά και στους ανθρώπους, που φροντίζει τα παιδιά του, που ηγείται των υπολοίπων πιθήκων, έρχεται να παρουσιάσει τη ζωώδη και εγωιστική συμπεριφορά των ανθρώπων όταν είναι απεγνωσμένοι.

Οι εκφράσεις και τα μάτια του όταν εμπιστεύεται, όταν πληγώνεται, όταν απογοητεύεται είναι συγκλονιστικές. Οι κινήσεις όταν πιάνει το μωρό του, ή όταν παλεύει για το καλό της αποικίας και της οικογένειας του θα πρέπει να του χαρίσουν επιτέλους μία υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Ο Σίζαρ και ο Άντι Σέρκινς έχουν δώσει άλλη αίσθηση στο «Dawn of the Planet of the Apes», το οποίο δεν είναι ένα απλό blockbuster, καθώς προκαλεί συγκίνηση και δίνει τροφή για σκέψη.

[iframe]<iframe width=”750″ height=”422″ src=”//www.youtube.com/embed/rSllg7taVNw” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>[/iframe]

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ