To 1984 μάθαμε τρεις πολύ απλούς κανόνες. Αν σου κάνουν δώρο ένα γλυκό πλάσμα που δεν έχεις ξαναδεί και σου πουν ότι δεν πρέπει να το βρέξεις, να το εκθέσεις στο φως του ήλιου και τρίτο και πιο σημαντικό, να μην το ταΐσεις ποτέ μετά τα μεσάνυχτα, ακολουθείς τους κανόνες.
Διαφορετικά θα έχεις να αντιμετωπίσεις ορδές από πράσινους μικρούς δαίμονες που θα τρομοκρατήσουν μία ολόκληρη πόλη.
Αυτά είναι τα Γκρέμλινς και αυτά είναι δέκα πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για αυτά…
1) Το αρχικό σενάριο προέβλεπε ότι ο Γκίζμο θα ήταν αυτός που θα μεταμορφωνόταν στο αρχηγό των γκρέμλινς. Αυτό το στοιχείο άλλαξε μετά από εισήγηση του Στίβεν Σπίλμπεργκ που ήταν παραγωγός της ταινίας και πίστευε ότι το κοινό δεν θα ανταποκρινόταν και τόσο καλά στην μεταμόρφωση ενός τόσο αξιαγάπητου χαρακτήρα. Και είχε δίκιο φυσικά.
2) Το προσχέδιο της ταινίας ήταν πολύ πιο σκοτεινό. Μεταξύ άλλων τα γκρέμλινς έτρωγαν το σκύλο αλλά και τους πελάτες ενός McDonalds αδιαφορώντας για τα μπέργκερ.
3) Η ταινία ήταν 4η πιο κερδοφόρα του 1984. Με μόλις 11 εκατομμύρια δολάρια μπάτζετ απέφερε μόνο στις Η.Π. κοντά στα 150 εκατομμύρια.
4) Ο όρος γκρέμλιν εμφανίστηκε για πρώτη φορά το κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και αναφερόταν στις μηχανικές βλάβες. Το βιβλίο του 1943 με τίτλο «The Gremlins» που απέδιδε σε παράξενα πλάσματα τις βλάβες των αεροπλάνων στον πόλεμο, αναφέρεται και στην ταινία. «Είναι τα ίδια γκρέμλινς που έριχναν τα αεροπλάνα μας στον πόλεμο».
5) O Κρις Κολόμπους έγραψε την υπόθεση χωρίς να περιμένει ότι θα φτάσει να γίνει ταινία. Εμπνεύστηκε από τον ήχο που κάνουν τα ποντίκια στη σοφίτα, στη μέση της νύχτας.
6) Η ταινία δεν αναφέρεται στην προέλευση των γκρέμλινς, αλλά το βιβλίο που εκδόθηκε λίγους μήνες μετά αναφέρει ότι τα mogwai δημιουργήθηκαν από ένα επιστήμονα γενετικής, ως ειρηνικά και σκεπτόμενα πλάσματα.
7) Τα mogwai μεταφράζονται ως δαίμονες ή γκρέμλινς από μία κινεζική διάλεκτο.
8) Τόσο ο Σπιλμπεργκ όσο και το στούντιο, δεν ήθελαν να συμπεριληφθεί η κλασσική σκηνή όπου η Kate εξηγεί το πώς πέθανε ο πατέρας της στην καμινάδα. Ίσως η χειρότερη χριστουγεννιάτικη διήγηση που ακούσαμε ποτέ!
9) Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κάνει cameo εμφάνιση ως ένας άντρας σε αναπηρικό καροτσάκι.
10) Η φωνή του Λουρίδα ανήκει στον Frank Welker, που έκανε και τον Megatron στα Transformers.
Για κλείσιμο σας αφιερώνουμε την κολλητική μελωδία της ταινίας…