Το Cobra Kai είναι πολύ κακό και πάρα πολύ καλό ταυτόχρονα!
News

Το Cobra Kai είναι πολύ κακό και πάρα πολύ καλό ταυτόχρονα!

Προσοχή : ακολουθούν μικρά (ίσως ασήμαντα) spoilers. Γράφει ο Χρήστος Κασσός. 

Ένα παιδικό –κάτω των 18 ετών τέλος πάντων – τουρνουά καράτε που δημιουργεί έχθρα σε δύο μετά βίας έφηβους αλλά και στους ενήλικους καθηγητές τους.

Ένα τουρνουά καράτε που είναι αφορμή για ενδοσχολικούς και εξωσχολικούς τραμπουκισμούς  αλλά και  η αιτία για προέκταση του «τσαμπουκά» και στον ενήλικο κόσμο.

Αυτή η ιδέα δούλευε μια χαρά πίσω στο 1984 και για λίγα χρόνια μετά, αλλά δούλευε σε ένα χαμηλό ηλικιακά κοινό ή μεγαλύτερο σε μία εποχή που οι κοινωνικές δομές διέφεραν αρκετά σε σχέση με το σήμερα. Η ψυχαγωγία διέφερε αρκετά σε σχέση με το σήμερα και γενικότερα μιλάμε για περίπου τριάντα χρόνια πίσω.

Και ξαφνικά μέσω του Youtube Red σκάει το Cobra Kai! Η συνέχεια της ιστορίας του Karate Kid με τους πενηντάρηδες πλέον Daniel Larusso και Johnny Lawrence. Και κάπου εδώ αρχίζει το πρόβλημα…

Η σειρά είναι δεδομένο ότι απευθύνεται στο κοινό που μεγάλωσε με το Karate Kid, έκανε πρόβες στο σπίτι του την κλωτσιά του πελαργού και πιθανότατα γράφτηκε τότε σε κάποια σχολή καράτε. Εν έτη 2018 αυτό το κοινό έχει δει άπειρες σειρές, άπειρες ταινίες, έχει άπειρες επιλογές και κυρίως… έχει μεγαλώσει.

Στην αρχή βλέπουμε ότι ο Johnny έχει κατρακυλήσει στην ζωή του και σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτό οφείλεται στην ήττα του στο τελικό εκείνου του τουρνουά καράτε. Σε μία ήττα , σε ένα παιδικό τοπικό τουρνουά καράτε, τριάντα χρόνια και βάλε πριν. Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Συγγνώμη μου είναι αδύνατον να ταυτιστώ με μία τέτοια κατάσταση ακόμα και αν η σειρά προσπαθεί να αποδώσει ευθύνες  (χωρίς να δίνει και μεγάλη βάση βέβαια) και στο ψυχολογικό τραύμα που του δημιούργησε ο τότε προπονητής του.

Πέρα από αυτό ο Johhny μισεί θανάσιμα ακόμα τον Daniel. Και αυτό οφείλεται αποκλειστικά… σε μία ήττα , σε ένα παιδικό  τοπικό τουρνουά καράτε, τριάντα χρόνια και βάλε πριν.

Ο Daniel από την άλλη σήμερα είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας και λεφτάς και μετά από 15 λεπτά στην σειρά μισεί τον Johnny. Και αυτό οφείλεται στο μπούλινγκ που του έκανε όταν πήγαιναν σχολείο και σε ένα αντικανονικό χτύπημα … σε ένα παιδικό  τοπικό τουρνουά καράτε, τριάντα χρόνια και βάλε πριν.

Γενικά το σενάριο είναι ακριβώς αυτό που περιμένεις. Κοινότυπο , χωρίς καμία ιδιαίτερα καλή ιδέα, λαμβάνοντας χώρα στη σημερινή εποχή μεν, γυρισμένο όμως σαν να είμαστε ακόμα στα 80’ς. Αν δεν πετάγονταν κάποιο λάπτοπ ή κινητό κατά διαστήματα θα έπαιρνα όρκο ότι η σειρά διαδραματίζεται το 1984 και με κάποιο μαγικό τρόπο οι πρωταγωνιστές μεγάλωσαν.

Και εδώ αγαπητοί μου έρχεται η μεγάλη ανατροπή σε αυτό το κείμενο που δεν είχε και δεν έχει κανένα σκοπό να κράξει.

Το Cobra Kai γάμησε! Είναι καλό; ΟΧΙ! Είναι καλογυρισμένο; ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ! Οι ηθοποιοί είναι καλοί; ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ! Το σενάριο τουλάχιστον; ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΧΙ!

Ε τι διάολο έχει; θα αναρωτιέστε

Είναι μία σειρά «Right in the feels»! Σου θυμίζει τα νιάτα σου, σου φέρνει αναμνήσεις, σε συγκινεί  και για μία γαμημένη φορά επιτέλους σου παρουσιάζει την συνέχεια της ιστορίας τριάντα χρόνια μετά σαν να μην πέρασε μια μέρα! Δεν άλλαξαν οι χαρακτήρες, δεν άλλαξε η δομή, δεν άλλαξε τίποτα πέρα από μερικές ρυτίδες. Διάολε μέχρι και τα μέρη που γυρίστηκε η σειρά είναι  ίδια. Ακόμα και η αύρα του Mr Miyagi είναι παρούσα συνεχώς.

Ναι, υπάρχουν και αυτές οι φορές που δεν θέλουμε να δούμε κάτι διαφορετικό, κάτι πολύπλοκο, κάτι φρέσκο και προσαρμοσμένο στο σήμερα, κάτι που να έχει περάσει από το φίλτρο της εξέλιξης.

Στο Cobra Kai έρχεται η δικαίωση για τον Johnny  και η αποκαθήλωση του Daniel – San που όπως έχουμε γράψει και παλαιοτέρα μάλλον ήταν το κωλόπαιδο στην ιστορία. Τέλος πάντων έτσι το εξέλαβα εγώ, ίσως επηρεασμένος από το κίνημα  «ο Johnny Lawrence είναι ο πραγματικός Karate Kid»

Οι σεναριογράφοι δεν ξέρω αν το έκαναν επίτηδες αλλά δεν πήγαν στην πεπατημένη οδό να δείξουν  τον Johhny να αλλάζει μυαλά , να γίνεται καλούλης και να μοιράζει αγκαλιές, αλλά έδειξαν έναν πιο ρεαλιστικό χαρακτήρα που παραμένει μαλακάκος όμως  για κάποιο λόγο τάσσεσαι υπέρ του και θέλεις να πετύχει. Το ξέρεις ότι σε ότι πράττει ή λέει είναι λάθος αλλά δεν μπορείς να τον αντιπαθήσεις.  Το ίδιο συμβαίνει βέβαια με τον Larusso που στο Cobra Kai προσωπικά δεν μου δημιούργησε ψήγμα συμπάθειας, το αντίθετο θα έλεγα,  παρότι δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος.  Well played σεναριογράφοι. Well played !

Εν κατακλείδι το Cobra Kai είναι μια σειρά που δίνει στα παιδιά των 80s – 90’s αυτό που θέλουν χωρίς φανφάρες και πολύχρωμα λαμπάκια. Μια ευκαιρία να αναπολήσουν, να θυμηθούν και να συγκινηθούν πατώντας σε μία απαρχαιωμένη ιδέα που πολύ τίμια την υποστηρίζει και εσύ με τη σειρά σου της ανταποδίδεις τον φόρο τιμής που της αρμόζει. Όλα αυτά βέβαια με συνοδεία από μουσικές που αξίζει να αυξήσετε την ένταση λίγο παραπάνω από το κανονικό και να ενοχλήσετε κάποιον γείτονα.

Μπράβο Cobra Kai. Πραγματικά μπράβο!

Και τα δέκα επεισόδια του Cobra Kai είναι διαθέσιμα στην υπηρεσία Youtube Red (τα δύο πρώτα δωρεάν) ενώ η σειρά ανανεώθηκε και θα επιστρέψει για 2η σεζόν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ