Χρόνια πολλά One Two Six Clothing: Μια συνέντευξη με τον Γιώργο Πυρουνάκη
News

Χρόνια πολλά One Two Six Clothing: Μια συνέντευξη με τον Γιώργο Πυρουνάκη

Εκτός από τις μπάντες, τους συναυλιακούς χώρους και οτιδήποτε είναι εύκολα αντιληπτό στο μη-έμπειρο μάτι του μέσου οπαδού, υπάρχουν πάντα από πίσω και άνθρωποι, για τους οποίους δεν θα μάθεις ποτέ. Κάποιοι τους λένε διοργανωτές.

Στην περίπτωση του Γιώργου Πυρουνάκη, μπορείς να τους πεις και “κουβαλητές”. Για εφτά χρόνια σηκώνει στην πλάτη του την One Two Six Clothing (clothing line με έδρα Θεσσαλονίκη και Βερολίνο και themed  πάνω σε hardcore / punk αισθητική), ενώ είναι και ιθύνων νους της Straight from the Heart, που ουσιαστικά είναι η δισκογραφική / διοργανωτική εκδοχή της ιδίας.

Το Σάββατο 8 Ιουνίου, γιορτάζει το κλείσιμο αυτών των 7 άρκως δημιουργικών ετών, με μία μεγάλη συναυλία στο Eightball Club της Θεσσαλονίκης και με αυτήν ακριβώς την αφορμή μιλήσαμε μαζί του και ζητήσαμε να μάθουμε… τα πάντα!

1) Γιώργο γεια σου. Νομίζω σε βρίσκω στο Βερολίνο αυτή την στιγμή, του οποίου τυγχάνεις και μόνιμος κάτοικος τα τελευταία χρόνια. Θες να μου πεις δυο λόγια για το τι σε ώθησε σε αυτή την απόφαση και για το πως βλέπεις τα πράγματα εκεί πέρα; Η “μετανάστευση ταλέντων” δεν είναι κάτι νέο για την Ελλάδα, αλλά κάποιοι πολλές φορές γυρνάνε πίσω απογοητευμένοι. Τελικά τι γίνεται εκεί έξω;

Γεια σου Μάριε!  Εδώ φίλε μου, υπάρχουν τα αυτονόητα:  Σοβαροί μισθοί, φτηνά είδη πρώτης ανάγκης, λογικά ενοίκια κλπ.  Αλλά κυρίως υπάρχει σοβαρότητα στις συναλλαγές, λιγότερο “μπραδεριλίκι”, σεβασμός στην εξειδίκευση και στον επαγγελματία… Χαλαρά μπορώ να μιλάω δύο ώρες για αυτό. Σαφέστατα και λείπουν φίλοι και οικογένεια, αλλά όλα τα άλλα ειναι θέμα συνήθειας. Απογοητευμένος γυρνάς, οταν πηγαίνεις ξεβράκωτος στα αγγούρια! Όταν πας χωρίς διασυνδέσεις, γλώσσα, χρηματικό “μαξιλάρι” και βασίζεσαι στην βλακεία που σου λέει ο καθένας. Λογικό είναι σε κάθε τέτοια περίτπωση να γυρνάς με την ουρά στα σκέλια.

2) Παρά το ότι είσαι σε μια άλλη χώρα, εξακολουθείς να διοργανώνεις συναυλίες στην Ελλάδα. Γιατί έτσι; Αθεράπευτα ρομαντικός;

Η διοργάνωση ειναι βίτσιο, σαν τον τζόγο, και δύσκολα κόβεται! Στην πραγματικότητα το θεωρώ χρέος μου το να  βάζω το δικό μου λιθαράκι στην ύπαρξη της Θεσσαλονίκης στον συναυλίακό χάρτη κυρίως της (κυρίως ) Hardcore Punk μουσικής. Το Onetwosix Clothing είναι μια φίρμα που γεννήθηκε απο ανθρώπους που προέρχονται απο

τον σκληρό ήχο ,και θα ηταν το λιγότερο υποκρισία το να μην προσπαθούμε ενεργά να στηρίξουμε την σκηνή αυτή .

3) Το όνομά σου ακολουθούν δύο labels: Το ένα είναι η Straight from the Heart. Τι είδους προσπάθεια είναι αυτή; Συνεχίζεται μέχρι και σήμερα που μιλάμε; Τι έχει να επιδείξει η πιο πρόσφατη δραστηριότητά της;

Η Straight from the Heart Records δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει την τοπική σκηνή να αναδειχθεί λιγο παραέξω απο τα σύνορα της πόλης / χώρας. Έχει στο ενεργητικό της αρκετές διοργανώσεις συναυλιών και αρκετές κυκλοφορίες, κυρίως συγκροτημάτων της Θεσσαλονίκης. Μετά από μερικές πολύ δύσκολες καταστάσεις που οφείλονται σε λαθός επενδύσεις χρόνου και χρήματος , πάνω σε λάθος έμψυχο υλικό, έχουν μπεί νεα άτομα στη φάση και είμαστε ετοιμοι για την μεγάλη επιστροφή! Σκοπός μας είναι να δείξουμε σε όλους οτι ακόμα και οι μικρές τοπικές διοργανώσεις αλλά και κυκλοφορίες , μπορει να γινουν σωστά και επαγγελματικά και ας παραμένουν DIY. Όπου DIY = Do It Yourself, όχι “βρήκα ομπρέλα για να καλύψω την προχειροτητά μου”.

4) Και φυσικά είναι η One Two Six, που μου δημιουργεί όλες αυτές τις ιδιαίτερα ιντριγκαδόρικες ερωτήσεις. Όπως πχ, είναι κάτι παραπάνω από αυτό που βλέπει ο κόσμος; Δηλαδή ένα clothing line που σε βιοπορίζει μερικώς; Πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για το ρούχο; Κάνε μου μια μικρή αναδρομή.

Ειναι ενα clothing line που με βιοπορίζει πολύ μερικώς! Στην ουσία είναι κάτι στο οποίο μπορω να βγάλω όλες τις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες, και να δώσω στον κόσμο ενα ποιοτικό προϊόν το οποίο θα χαίρεται να φοράει. Η ενασχόληση με το ρούχο ξεκίνησε οταν γνωρίστηκα με τον Μιχάλη Πάρπο, εναν άνθρωπο με προϊστορία στην μεταποίηση, κάνοντας ρεκτιφιέ στις μακέτες και τα σχέδια που πήγαιναν για τύπωμα πάνω σε μπλουζάκια. Στην συνέχεια συνεταιριστήκαμε και απο το 2011 μέχρι τώρα έχουμε την εταιρεία DSIGN E.E. στην οποία ανήκουν και όλα τα παραπάνω πρότζεκτ.

5) Φέτος λοιπόν κλείνετε τα 7 χρόνια ύπαρξής σας. Τι θυμάσαι από αυτό το διάστημα και πώς και αποφάσισες να το γιορτάσεις με μια μεγάλη συναυλία; Αντιπροσωπεύει κάτι σημαδιακό για σένα ο αριθμός 7;

Θυμάμαι τις πόσες ευκαιρίες μου δόθηκαν μέσα από αυτό το πρότζεκτ, να γνωρίσω αγαπημένους καλλιτέχνες και αξιόλογους ανθρώπους , που με έκαναν στην συνέχεια διπλά χαρούμενο φορώντας και υποστηρίζοντας τη δουλειά μου. Η διοργάνωση αυτή γίνεται για να δείξουμε στον κόσμο ότι είμαστε ακόμη εδώ, και θα συνεχίσουμε να είμαστε, και για να πω ενα μεγάλο ευχαριστώ στους συγκροτηματίες φιλούς που στα δύσκολα παρέμειναν στο καράβι και εδειξαν εμπιστοσύνη.

6) Στις 8 Ιουνίου λοιπόν έχουμε την μεγάλη συναυλία στο Eightball. Για πες μου δυο λόγια για τις μπάντες που θα εμφανιστούν, που όπως είδα δεν κατάγονται όλες από την Θεσσαλονίκη.

Οι μπάντες που συμμετέχουν έχουν όλες άμεσα η έμμεσα συνεργαστεί με την Straight from the Heart, και όπως είπα και παραπάνω , ειναι οι άνθρωποι που παρέμειναν στη φαση, όταν οι καιροί ηταν δύσκολοι.  Ενα δυνατό και όσο το δυνατόν πιο επαγγελματικά στημένο event ειναι το λιγότερο που μπορώ να κανω για ολούς αυτόυς που με στηρίζουν, τόσο εμένα, όσο και τα συγκροτήματα αλλα φυσικα και τον κοσμο που ψωνίζει και φοράει τα ρούχα μας και στηρίζει τις διοργανώσεις μας.

7) Με αφορμή την κίνηση της συναυλίας, δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω πώς βλέπεις τα πράγματα στην ελληνική σκηνή του σκληρού ήχου τα τελευταία χρόνια, που όλοι ισχυρίζονται πως υπάρχει άνθιση. Κι ακόμη πιο συγκεκριμένα, πώς είναι στην Θεσσαλονίκη αυτή η σκηνή; Οι απόψεις διίστανται!

Άνθιση υπάρχει ως προς τις συνθέσεις, τις εμπνέυσεις, την θέληση.  Από εκεί και πέρα, υπάρχει θέμα νοοτροπίας, αφοσίωσης, επαγγελματισμού, προσοχής στην λεπτομέρεια, με σημαντικότερα προβλήματα την άρνηση στην οποιαδήποτε κριτική, το βεντετιλίκι, το ροκσταριλίκι, και την πλήρη αγνοια για το πώς δουλέυει πραγματικά η μουσική βιομηχανία.  Όσο όλοι περιμένουν τον μεγάλο επενδυτή που θα τους τα χώσει για να γίνουν γνωστοί, ουσιαστικα σκηνή δεν θα υπάρχει. Με το πολύ 10 σοβαρές μπάντες (σοβαρες = συνθεση, εξοπλισμος, συνοχη, επαγγελματικη προσεγγιση στην ηχογραφηση / μαστερινγκ / κυκλοφορια / merchandise) σε ολόκληρη τη χωρα, σκηνή δε το λες! Και για να μήν παρεξηγηθώ, αναφέρομαι σε μπάντες που το βλέπουν / έβλεπαν σοβαρά και επαγγελματικά, με σκοπό να βιοποριστούν από αυτό.   Όχι από τις καθ’ όλα σεβαστές DIY μπάντες που υπάρχουν. Τώρα για αυτές που έχουν το ενα πόδι στην μία και το άλλο στην άλλη βάρκα (DIY / pro), η αποψή μου δεν είναι για να γράφεται!. Εν πάσει περιπτώσει, όπως σου είπα και πριν, το μεγαλύτερο μου λάθος ήταν να επενδύσω σε ανθρώπους με την παραπάνω νοοτροπια.  Αν δεις την αφίσα του πρώτου Heartcore Fest, από τις είκοσι μπάντες, υπάρχουν ακόμη οι πέντε. Όσο ζόυμε μαθαίνουμε.

8) Εν τέλει πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να στήσει κανείς μια συναυλία στην Ελλάδα ή και εκτός αυτής; Τι υπάρχει πίσω από μια αφίσα, μια ανακοίνωση, μερικά εισιτήρια που πωλούνται στα δισκοπωλεία και τελικά μερικές μπάντες επί σκηνής; Πολλοί μιλάνε για μια πολύ δύσκολη δουλειά με πολύ άγχος. Εσύ πώς το έχεις βιώσει;

Στα 35 ασπρίσαν τα μαλλιά μας! Για να μην επαναλαμβάνομαι με τα τυπικά (οδοιπορικά μπαντων, venues, αμοιβές μπαντών, αμοιβές προσωπικού, ενοικίαση ηχητικού εξοπλισμού, ξενοδοχεία, σίτιση, διαφήμιση, ασφάλειες, αεροπορικά)  το βασικό προβήμα στην Ελλάδα ειναι το yolo σε όλα τα επίπεδα!  Στήνεις δηλαδή μια συναυλία, ποντάρεις ενα σκασμό λεφτα, και μπουμ! Πάρε εκλογές την ίδια μέρα. Ένα σοβαρό ματς ποδοσφαίρου, μια πορεία, ένας μαραθώνιος, βροχή, απεργία…  Για να κάνεις συναυλία στην Ελλάδα πρέπει να έχεις τον προσωπικό σου αστρολόγο και να σε ενημερώνει για το τι μπορεί να συμβεί, με αποτέλεσμα να χασεις κόσμο.

9) Πόσο εύκολο είναι να είναι κανείς ρομαντικός και να ακολουθεί το όνειρό του στην εποχή που ζούμε; Εσύ το κάνεις; Θα ήθελες να το κάνεις περισσότερο; Ζηλεύεις κάποιους που το καταφέρνουν;

Τίποτα δεν είναι δύσκολο, αν βρίσκεσαι μακριά απο τοξικούς ανθρώπους… Όταν ο κάθε τέτοιος  κοιτάει την δουλειά του, και όχι το πώς να σε… γαργαλήσει, όλα πηγαίνουν καλύτερα… Αλλά επειδή αυτό κυρίως στην Ελλάδα δεν θα γίνει ποτέ, κοιτάμε να ειμαστε όσο το δυνατόν μακριά, και όσο το δυνατόν πιο ανθεκτικοί στην επιρροή τέτοιων ατόμων. Όσο για την ζήλια, δεν πιστεύω πως ζηλέυω κανέναν. Καλό ειναι να παρατηρόυμε την πρόοδο όποιου καταφέρνει πράγματα και να εξετάζουμε το πως έφτασε ως εκεί. Σίγουρα θα μας δώσει κίνητρο για να προχωρήσουμε παρακάτω.

10) Δεν θέλω να σε κουράσω άλλο με ενδοσκοπικές ερωτήσεις. Πες μου τι έχει η ατζέντα στο εξής για One Two Six, Straight from the Heart και φυσικά για τον άνθρωπο Γιώργο Πυρουνάκη. Με λίγα λόγια: Τα τελευταία λόγια δικά σου.

Η ατζέντα έχει νέο πολύ δυνατό Γερμανικό πρότζεκτ, εχει ραφινάρισμα One Two Six Clothing, με εναλλακτικά ρούχα που ξεφέυγουν απο το παραδοσιακό Τ-Shirt, έχει Heartcore Fest που θα σπείρει, έχει στροφή στην ποιότητα από το 2020, και κατέυθυνση της Straight From The Heart αποκλειστικά στο hardcore punk, και για εμένα εχει αποχή απο το αλκοόλ (έχει γράψει ήδη σχεδόν έξι μήνες το κοντερ) και υγιεινή ζωή ώστε να είμαι στα πόδια μου και να μπορώ να τα προλαβαίνω ολα.

***

Η One Two Six Clothing διοργανώνει το live party για τα 7 χρόνια ύπαρξής της, το Σάββατο 8 Ιουνίου στο Eightball Club (Πίνδου 1, Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη), με την συμμετοχή των Psyanide, Embrace the Paradox, Expectations, Streetwise, Astrarot, End Cycle, Pendulum Zero, Meet the Maker.

Περισσότερες πληροφορίες στο event page της συναυλίας στο facebook: https://www.facebook.com/events/2275108672574440

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ