O Bruce Dickinson κάνει αποκαλύψεις για το νέο άλμπουμ των Iron Maiden
News

O Bruce Dickinson κάνει αποκαλύψεις για το νέο άλμπουμ των Iron Maiden

Οι τελευταίες ημέρες ανήκουν ολοκληρωτικά στους Iron Maiden που επέστρεψαν με νέα τραγούδι μετά από έξι χρόνια και στη συνέχεια ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες για το νέο τους άλμπουμ.

Το Senjutsu θα κυκλοφορήσει στις 3 Σεπτεμβρίου, θα περιέχει δέκα τραγούδια και βλέπουμε τον Eddie να μεταμορφώνεται σε Σαμουράι. Το συγκρότημα έχει δώσει λεπτομέρειες για τις διαφορετικές εκδόσεις, για τις διάρκειες των τραγουδιών και το δελτίο Τύπου συνοδεύτηκε από δηλώσεις του Steve Harris και του Bruce Dickinson που τόνισαν τον ενθουσιασμό τους για τη νέα δουλειά.

Ήρθε η ώρα όμως να… βουτήξουμε ακόμα περισσότερο στο Senjutsu μέσα από μία συνέντευξη του Bruce Dickinson στο Kerrang που αποκαλύπτει πολλές λεπτομέρειες και είναι η μοναδική που θα δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα.

To νέο άλμπουμ των Iron Maiden μπορεί να κυκλοφορεί τώρα, όμως είναι έτοιμο εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πάνω από δύο χρόνια. O Bruce λέει ότι το ολοκλήρωσαν πίσω στην Άνοιξη του 2019 και στη συνέχεια βγήκαν ξανά σε περιοδεία για το αμερικανικό σκέλος της Legacy of the Beast. H τελευταία φορά, μάλιστα, που όλα τα μέλη της μπάντας βρέθηκαν μαζί στον ίδιο χώρο, ήταν στις 15 Οκτωβρίου του 2019 για την εμφάνιση τους στη Χιλή.

Τις ημέρες που δόθηκε η συνέντευξη, οι μοναδικοί άνθρωποι που είχαν ακούσει το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, ήταν ο Steve Harris και ο Bruce Dickinson και ο μόνος λόγος που ο Bruce είχε μία κόπια, ήταν επειδή την πήρε από το laptop του Steve, πέρυσι, όταν δούλευαν τη μίξη για το Live in Mexico.

«Το μάνατζμεντ δεν είχε αντίγραφο. Μόνο ο Steve είχε ένα και υπήρχε άλλο ένα κλειδωμένο σε ασφαλές μέρος. Φοβόμασταν ότι θα διαρρεύσει έτσι προσπαθήσαμε να το κρατήσουμε μυστικό και τα καταφέραμε. Όταν το ακούσαμε μαζί την εποχή που κάναμε τη μίξη για το live άλμπουμ, είχε περάσεις πολύς καιρός από την τελευταία φορά. Σκεφτήκαμε αμέσως ότι ήταν πολύ καλό» λέει ο Bruce.

O άνθρωπος που πήρε τη συνέντευξη από τον Bruce, έχει ήδη ακούσει το άλμπουμ και αναφέρει ότι σε αυτό υπάρχουν στοιχεία από prog, folk, blues και ήχους soundtrack όμως όλα αυτά κάτω από το γνώριμο στυλ των Iron Maiden.

O Bruce Dickinson λέει ότι δεν υπήρχε από την αρχή κάποιο πλάνο για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν. Ότι τους άρεσε το κρατούσαν και το ηχογραφούσαν.

«Ο Steve εξαφανιζόταν για δυο-τρεις μέρες και εμείς αράζαμε και παίζαμε φλιπεράκια. Μετά ξαφνικά ερχόταν και έλεγε ότι έχει κάτι έτοιμο. Έτσι μπαίναμε ξανά στο στούντιο. Αυτά που γράψαμε με τον Adrian έγιναν με πιο συμβατικό τρόπο. Καθόμασταν και αυτός έπαιζε κιθάρα και εγώ τραγουδούσα μέχρι που μας άρεσε κάτι. Ήταν πιο οργανικός. Ο Steve είναι πιο αναλυτικός και προσέχει πολύ τη λεπτομέρεια για το πώς ακριβώς θέλει κάτι».  

Πριν από λίγο καιρό είχε γίνει γνωστό ότι ο Bruce Dickinson είχε πάθει ρήξη αχίλλειου τένοντα πριν από την περιοδεία στην Αμερική για το Legacy of the Beast. Τώρα μαθαίνουμε όμως ότι εκείνη ήταν και η περίοδος των ηχογραφήσεων του άλμπουμ. «Ηχογράφησα τα φωνητικά για τα δύο τελευταία τραγούδια με πατερίτσες και μία από αυτές τις τεράστιες μπότες που κρατούν σταθερό το πόδι. Χτύπησα στα τέλη Απριλίου, δυο μέρες μετά έκανα την επέμβαση και μετά από 24 ώρες ήμουν στο στούντιο τραγουδώντας με το πόδι μου να έχει μέγεθος μπαλονιού».

Το όλο concept για το βίντεο του Writing on the Wall βασίστηκε σε μία ιδέα του Bruce Dickinson και όπως λέει η ιδέα του ήρθε από τους Rammstein. «Ρώτησα τον μάνατζερ μας αν έχει δει το βίντεο των Rammstein για το Deutschland. Αυτό για μένα ήταν ένα πρωτοποριακό βίντεο. Ήταν φανταστικό. Δεν πρότεινα να κάνουμε κάτι παρόμοιο γιατί προφανώς δεν είμαστε οι Rammstein, αλλά θέλαμε κάτι που θα έχε αντίστοιχο αντίκτυπο. Έτσι έγραψα την ιστορία, την πείραξα λίγο μετά και της έδωσα ένα καλό τέλος. Ας το πούμε καλό τέλος δηλαδή, αφού ο Αδάμ και η Εύα ξεκινούν από την αρχή αλλά ο Eddie έχει το βλέμμα ότι θα τους πιάσει στο τέλος». 

Ο Dickinson τόνισε επίσης ότι όλο το teasing που προηγήθηκε προήλθε από ατύχημα, αφού η εταιρεία παραγωγής είχε ξεχάσει να βάλει στο βίντεο την πρόσκληση για το  Belshazzar’s Feast. «Το βίντεο έπρεπε να περιλαμβάνει την πρόσκληση, αλλά ανακαλύψαμε ότι το είχαν ξεχάσει. Χωρίς αυτή το βίντεο από μόνο του δεν έβγαζε νόημα. Γιατί είναι αυτός ο τύπος στην έρημο; Δεν θέλω να λέω το προφανές αλλά η στιγμή που έλειπε ήταν το ‘μια φορά και έναν καιρό’ ή το ‘σε ένα μακρινό γαλαξία’».

Όπως είναι γνωστό πλέον ο τίτλος του δίσκου είναι Senjutsu και όπως δηλώνει ο Bruce δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο concept πίσω από αυτόν.

«Ο Steve μας έφερε το πρώτο τραγούδι με τίτλο Senjutsu. Μας είπε ότι είναι η τέχνη του πολέμου στα ιαπωνικά. Τον ρώτησαν αν είναι σίγουρος αφού κοίταξα στο google και είδα ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές ερμηνείες. Αλλά κρατάμε την τέχνη το πολέμου. Δεν ξέρω ποιου πολέμου όμως. Κοίταξα τους στίχους και μου φάνηκαν σαν κάποιος να είδε μαζεμένο το Game of Thrones. Είναι κάτι βόρειοι που έρχονται από τα λιβάδια, είναι ένα μεγάλο τείχος και πρέπει να προστατέψουν το τείχος με κάθε κόστος. Τον ρώτησα αν εννοεί το Σινικό Τείχος. Μου είπε, όχι, είναι απλά ένα τείχος. Δεν έχει σημασία, έτσι κι αλλιώς είναι μια καλή ιστορία και έχει μια πολύ ωραία μελωδία για να τραγουδάς».

Σύμφωνα πάντως με τις περιγραφές, το πνεύμα του άλμπουμ καταγράφεται καλύτερα στο τελευταίο κομμάτι, το Hell on Earth. Ένα τραγούδι που μιλάει για οπλισμένα παιδιά που πολεμούν στο όνομα του θεού και για το πώς όλα πάνε κατά διαόλου για την ανθρωπότητα.  «Μιλάει για την άσχημη κατάσταση που βρίσκεται η ανθρωπότητα. Έχει μια νοσταλγική χροιά για το πώς τα πράγματα ήταν καλύτερα πιο παλιά, ξέρετε, καταστάσεις που περιγράφουν γκρινιάρηδες ηλικιωμένοι».

Ο Bruce Dickinson είναι περήφανος για τη νέα δουλειά της μπάντας, που έχει διάρκεια πάνω από 80 λεπτά και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να την παρουσιάσουν ολόκληρη στις ζωντανές τους εμφανίσεις.

«Είναι πραγματικά ένας καταπληκτικός δίσκος και πιθανότατα πρέπει να παιχτεί ολόκληρος ζωντανά. Αυτό θα ήταν πολύ φιλόδοξο. Το κλειδί για να εκπλήσσεις τον κόσμο είναι να μην προσπαθείς να τους εκπλήξεις. Δεν προσπαθούμε να είμαστε οι Iron Maiden. Όταν κάνουμε κάτι που νιώθουμε παθιασμένα για αυτό τότε εξ ορισμού το αποτέλεσμα θα είναι Iron Maiden. Αν προσπαθήσεις να το σκεφτείς πολύ τότε θα στριμωχτείς και θα ανακυκλώσεις τα δικά σου κλισέ. Το αφήνουμε αυτό για τις μπάντες καραόκε».

Το νέο άλμπουμ των Iron Maiden, Senjutsu, κυκλοφορεί στις 3 Σεπτεμβρίου και μπορείτε να δείτε όλες τις πληροφορίες εδώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ