Black Album: Ο σημαντικότερος heavy metal δίσκος κλείνει τα 32!
Music

Black Album: Ο σημαντικότερος heavy metal δίσκος κλείνει τα 32!

12 Αυγούστου 1991. H μέρα που κυκλοφόρησε το Black Album  των Metallica. O σημαντικότερος heavy metal δίσκος όλων των εποχών αφού για έναν ολόκληρο μήνα έφερε το είδος στα… σαλόνια, με την πρωτιά στο billboard για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες.

Δεν μιλάμε δηλαδή για ένα απλό νούμερο ένα, που οι οπαδοί της μπάντας έτρεξαν όλοι μαζί να αγοράσουν τον δίσκο την ημέρα της κυκλοφορίας του και μετά εξαφανίστηκε από την πρώτη εικοσάδα, όπως συμβαίνει συνήθως. Όχι.

Μιλάμε για ένα θηρίο που μεγάλωνε όσο περνούσαν οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες, τα χρόνια και τελικά οι δεκαετίες. Γιατί ακόμα και σήμερα που μιλάμε, το Black Album πουλάει την εβδομάδα αρκετά αντίτυπα περισσότερα από σημαντικές κυκλοφορίες της κάθε χρονιάς.

Ήταν και είναι τέτοια η δυναμική του που αποτελεί τον δίσκο με τις περισσότερες πωλήσεις στην εποχή μετρήσεων soundscan όχι μόνο στο rock και το heavy metal, αλλά σε όλα τα είδη. Πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το Black Album ήταν αποτέλεσμα της απόφασης της μπάντας να εμπιστευτεί έναν εξωτερικό παράγοντα για πρώτη φορά. Το «Justice» τους είχε προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, το One είχε γίνει ήδη εμβληματικό μέσα από την προβολή του στο MTV, αλλά ήξεραν ότι αν ήθελαν να κάνουν το βήμα παραπάνω έπρεπε να αλλάξουν τον τρόπο που δούλευαν μέχρι τότε και να αφήσουν το πείσμα τους στην άκρη.

Κάπου εκεί μπαίνει στο κόλπο ο Bob Rock, γνωστός για τις παραγωγές του στους Bon Jovi, τους Motley Crue και τους Aerosmith. Όλες τους μπάντες που κυριαρχούσαν τότε στα charts.

Για εννέα μήνες, το συγκρότημα κλείστηκε στο στούντιο με τον Bob Rock και όλοι έφτασαν στα όρια τους. Δοκίμασαν πράγματα, ξαναδοκίμασαν πράγματα, έγραψαν μία, έγραψαν δύο, έγραψαν μέχρι και 40 φορές το ίδιο μέρος. Είδαν τέσσερις μπάντες, να περνούν από το στούντιο, να γράφουν τις δουλειές και να φεύγουν για περιοδεία.

Και αυτοί ήταν ακόμα εκεί.

Τα τραγούδια ήταν μικρότερα σε διάρκεια, οι ταχύτητες είχαν πέσει, το thrash είχε σχεδόν εξαφανιστεί. Ο James Hetfield όμως ποτέ δεν σκεφτόταν τι είδος ήταν αυτό που έγραφε, ενώ και ο Ulrich πίστευε ότι ήταν μάταιο να υπερασπιστεί την κατεύθυνση τους, αφού όπως λέει κάποιοι οπαδοί τους κατηγορούσαν για ξεπούλημα από το Ride the Lightning.

To Enter Sandman κυκλοφορεί στα τέλη Ιουλίου του 1991 και προκαλεί υστερία. 10.000 άνθρωποι μαζεύονται στο Madison Square Garden για ένα από τα μεγαλύτερα listening πάρτι στην ιστορία. Την ημέρα της κυκλοφορίας τα δισκάδικα ανοίγουν από τα μεσάνυχτα και οι οπαδοί κάνουν ουρές για να το αγοράσουν.

Σκηνές που δεν είχαμε δει ποτέ για heavy metal κυκλοφορία και δεν είδαμε ποτέ από τότε. Τέσσερα ακόμα single βγήκαν από αυτή τη δουλειά, με το Sad But True να έρχεται σχεδόν δύο χρόνια αργότερα. Τόσο μεγάλη ήταν η δυναμική τους.

Το Black Album δεν είναι ο καλύτερος heavy metal δίσκος όλων των εποχών, είναι όμως ο σημαντικότερος, από το μεγαλύτερο συγκρότημα που έβγαλε ποτέ αυτό το είδος. Και λογικά δεν θα δούμε στις μέρες μας ξανά κάτι τέτοιο να συμβαίνει.

View this post on Instagram

A post shared by Metallica (@metallica)


Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Tags: