Avenged Sevenfold: Δέκα χρόνια από την κυκλοφορία του Nightmare
News

Avenged Sevenfold: Δέκα χρόνια από την κυκλοφορία του Nightmare

Το καλοκαίρι του 2009 οι Avenged Sevenfold βρίσκονταν στο καλύτερο σημείο της καριέρας τους. Είχαν μόλις ολοκληρώσει την περιοδεία τους για το ομώνυμο άλμπουμ που είχε κυκλοφορήσει το 2007 και είχε πάει μέχρι το νούμερο 4 στο Billboard και σχεδίαζαν ήδη το επόμενο βήμα τους.

Θα έγραφαν ένα κόνσεπτ άλμπουμ που θα είχε πιο πολύ σχέση ηχητικά με το City of Evil και μέχρι τις Αρχές Δεκεμβρίου το είχαν κάνει. Όλο το άλμπουμ ήταν έτοιμο, τα demo είχαν ολοκληρωθεί και το μόνο που είχε απομείνει ήταν οι στίχοι σε κάποια από τα τραγούδια.

Και τότε συνέβη το αδιανόητο για αυτή τη μπάντα των πέντε φίλων που είχαν ξεκινήσει ως πιτσιρικάδες την πορεία τους μία δεκαετία πριν. Ο Jimmy «The Rev» Sullivan άφησε την τελευταία του πνοή στις 28 Δεκεμβρίου μετά από μια νύχτα γεμάτη φάρμακα και αλκοόλ.

Όπως είναι λογικό, όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει, όλα τινάζονται στον αέρα. Κανένας δεν είχε διάθεση να σκεφτεί το άλμπουμ, αφού μιλάμε για την απώλεια ενός αδελφού. Έτσι ένιωθαν όλα τα μέλη της μπάντας μεταξύ τους. Αυτό που μετρούσε εκείνη τη στιγμή η διαχείριση της κατάστασης πάνω από όλα ψυχολογικά. Το κόστος της απώλειας ήταν για όλους τους τεράστιο.

«Σταματάς να ενδιαφέρεσαι για τη μουσική, σταματάς να ενδιαφέρεσαι γενικά. Το μόνο που σε νοιάζει είναι οι φίλοι σου και αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση. Ήταν για όλους μας μία απόλυτη συντριβή» δηλώνει ο Zacky Vengeance.

Πριν πεθάνει όμως ο Rev είχε προλάβει να ολοκληρώσει μεγάλο μέρος του άλμπουμ. Και μουσική και στίχους. Όπως λένε τα μέλη του συγκροτήματος όλο αυτό έμοιαζε με το αντίο του στον κόσμο. Πάντα έλεγε ότι δεν νόμιζε πώς θα ζήσει μετά τα 30. «Ξέρω μόνο δύο πράγματα. Ότι θα γίνω rock-star και ότι θα πεθάνω πριν τα 30 μου» είχε πει στον πατέρα του Synyster Gates όταν ήταν μόλις 15 ετών.

Σε όλη εκείνη την περίοδο του θρήνου δεν υπήρχε σκέψη ολοκλήρωσης του δίσκου. Πέρασε αρκετός καιρός για να αρχίσουν να το συζητάνε και ήταν η οικογένεια του Jimmy που τους είπε ότι πρέπει να κυκλοφορήσουν αυτή τη δουλειά.

«Αυτό το άλμπουμ δεν είναι σε καμία περίπτωση οι νέοι Avenged Sevenfold χωρίς τον Jimmy. Μοιάζει σαν να έχει παίξει σε αυτό. Είχε γράφει σε μορφή demo όλα τα μέρη του. Ο Mike Portnoy κάνει εκπληκτική δουλειά στο άλμπουμ για να ακουστεί σαν τον Jimmy. Καθόμασταν μαζί για 12 ώρες σε κάθε τραγούδι για να σιγουρευτούμε ότι έτσι θα έπαιζε ο Jimmy. Τον τρελαίναμε αφού του ζητούσαμε να παίξει punk σημεία και ήταν κάτι που δεν είχε κάνει ξανά. Αλλά τα κατάφερε όλα και μοιάζει σαν αυτό να είναι το τελευταίο μας άλμπουμ με τον Jimmy» λέει ο M. Shadows.

Μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές του Nightmare είναι το Fiction. Σε αυτό ακούγονται τα φωνητικά του Rev και είναι ένα τραγούδι που έγραψε ολόκληρο ο ίδιος δύο ημέρες πριν πεθάνει.

«Πότε έχει συμβεί ξανά αυτό; Κάποιος πεθαίνει και λίγο πριν έχει προβλέψει τον θάνατο του σε ένα τραγούδι λέγοντας αντίο. Και αυτό το τραγούδι κυκλοφορεί και μάλιστα με τα φωνητικά του που ήταν απλά σε μορφή demo».

Ένα από τα ελάχιστα τραγούδια στα οποία δεν είχε συμμετοχή ο Rev ήταν το So Far Away που ακούγεται ως το αντίο της μπάντας στον αγαπημένο τους φίλο.

«Είναι ένα τραγούδι που ξεκίνησα να γράφω όταν πέθανε ο παππούς μου» λέει ο Synyster Gates. «Έχω ένα demo στο σπίτι μου και ο μόνος στίχος που υπάρχει είναι το ‘How do I live without the ones I love?’. Είναι ακουστικό και το έχω ηχογραφήσει στο σπίτι μου με τον Jimmy να είναι παρών. Ήταν η πρώτη μου απόπειρα να γράψω στίχους. Κατέληξε να καταγράφει ακριβώς το πως ένιωθα για αυτόν».

«Και μετά υπάρχει το Victim το οποίο αρχικά ανήκε στην ιστορία του κόνσεπτ που έγραφα. Αλλά άλλαξα τους στίχους ολοκληρωτικά την πρώτη μέρα που μάθαμε ότι πέθανε. Μιλάει για το πως αισθάνονταν όλοι εκείνη την μέρα» λέει ο M. Shadows.

«Είναι το πιο αληθινό άλμπουμ που θα μπορούσαμε να γράψουμε. Ξέραμε ότι πρέπει να το κάνει για τον Jimmy και να δώσουμε στον κόσμο ένα σκοτεινό κομμάτι μουσικής. Και έτσι έγινε από την αρχή μέχρι το τέλος πολύ σκοτεινό. Όποιο τραγούδι γράψαμε και δεν ήταν αρκετά σκοτεινό δεν μπήκε στο άλμπουμ» καταλήγει ο Zacky Vengeance.

Το Nightmare κυκλοφόρησε στις 23 Ιουλίου το 2010 και έστειλα τη μπάντα για πρώτη φορά στο νούμερο 1 του Billboard κάτι πρωτόγνωρο για metal μπάντα που ξεκίνησε την καριέρα της στον αιώνα που διανύουμε.

Οι δηλώσεις των μελών του συγκροτήματος έχουν γίνει στο περιοδικό Revolver σε ειδικό θέμα για το άλμπουμ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ