Ασιατικό σινεμά: Βυθίσου στην μαγεία του (και στο αίμα του)!
News

Ασιατικό σινεμά: Βυθίσου στην μαγεία του (και στο αίμα του)!

Γράφει ο Άρης Ασβεστάς

Υπάρχουν “έργα” στη μουσική ή τον κινηματογράφο που η ποιότητά τους δύσκολα ή σπανίως γίνεται αντιληπτή, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι mainstream.

Ο καθένας μας έχει διστάσει να δει μια ταινία π.χ. από τη Νορβηγία, τη Ρουμανία ή το Ιράν και το Πακιστάν, ακόμα και από την Ελλάδα, επειδή πιθανολογούμε ότι θα μας κάνει να βαρεθούμε μέχρι θανάτου. Άλλοι δεν βλέπουν ούτε καν αγγλική κωμωδία, καθώς το βρετανικό χιούμορ δεν είναι εύπεπτο απ’ όλους.

Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και στη μουσική. Στο ροκ ή το μέταλ για παράδειγμα, θα ακούσεις διαμάντια από Γαλλία, Ιταλία, Λατινική Αμερική ή και Ασία, αλλά άμα το πεις στον διπλανό παλιο-ροκά ή metalhead, θα σε κοιτάξει στραβά, αφού αναγνωρίζει μόνο Αμερική, Αγγλία, Γερμανία, άντε και Σκανδιναβικές χώρες…

Το ασιατικό σινεμά το γνωρίσαμε από δύο ειδών ταινίες: Πρώτον, από τις ταινίες τρόμου, όπως το Ju-on (αλλιώς “Η Κατάρα” ή “The Grudge”) και φυσικά το Ringu (αλλιώς “The Ring”) που πραγματικά σκόρπισαν τον τρόμο, ανατρίχιασαν την υφήλιο όταν πρωτοβγήκαν και που φυσικά τα πήρε το Χόλυγουντ, τα έκανε ριμέικ και τους αφαίρεσε όλη τη μαγεία. Δεύτερον, από τις επικές υπερπαραγωγές εποχής, όπως το Τίγρης και Δράκος, τα Ιπτάμενα Στιλέτα, ο Ήρωας και πολλά, πολλά άλλα παρόμοια.

Λίγοι, δυστυχώς όχι πολλοί ακόμη και στις μέρες μας, ανακάλυψαν και το μαγικό σινεμά του Κιμ Κι Ντουκ ή την “τριλογία της εκδίκησης” του Παρκ Τσαν Γουκ (Sympathy for Mr. Vengeance, Oldboy, Sympathy for Lady Vengeance).

Επειδή όμως πράγματα που αρέσουν σε μένα θέλω να τα επικοινωνώ και τον ενθουσιασμό μου να τον μοιράζομαι με άλλους, θέλω να σας γνωρίσω έναν κόσμο που ονομάζεται “ταινία δράσης – γκανγκστερικό – αστυνομικό θρίλερ” και ζει σχεδόν μόνιμα στη Νότια Κορέα…

Η μικρή αυτή χώρα παράγει ένα προϊόν που δεν μπορείτε να το δείτε σε καμία χώρα του κόσμου, ενώ το Χόλυγουντ ούτε κατά φαντασία μπορεί να το δημιουργήσει. Σε πρώτο πλάνο είναι ασφαλώς οι πολεμικές τέχνες οι οποίες όμως έχουν περάσει χωρίς αμφιβολία σε άλλο επίπεδο, αφού στις “χορογραφίες” και στο μοντάζ οι Νοτιοκορεάτες απλά δεν παίζονται! Στην περίπτωσή μας όμως, το ξύλο (κοινώς), έχει συνδυαστεί άψογα με το μυστήριο, το σασπένς και την ατμόσφαιρα. Τα στοιχεία θρίλερ, έχουν να κάνουν καθαρά με την αγωνία και την εξέλιξη της κάθε ιστορίας, ενώ η βία και το αίμα είναι το βασικό συστατικό, που όμως δεν σε κάνει να γυρίσεις το κεφάλι από την άλλη, αλλά σε αφήνει αποσβολωμένο να μουρμουρίζεις… “τι έχουν φτιάξει οι άνθρωποι…”!

Κάθε φίλος του σινεμά, οφείλει να αναζητήσει τα αστυνομικά θρίλερ που παράγει η Νότια Κορέα και να βυθιστεί στον κόσμο τους. Και υπογράφω ότι ουδείς θα το μετανιώσει! Η εμπειρία είναι μοναδική…

Παρακάτω, προτείνω ενδεικτικά ορισμένες ταινίες που έχω ξεχωρίσει και που -πώς να το πω ρε αδερφέ;- είναι υποχρεωτικό να τις δεις! Βρες τες, άραξε και απόλαυσέ το!

The man from nowhere (2010)

The man from nowhere (2010)

Ωραίος, αλλά λιγομίλητος και σκοτεινός τύπος έχει απομονωθεί στο φρικτό διαμέρισμά του και δεν μιλάει σε άνθρωπο, παρά μόνο στην πιτσιρίκα της διπλανής πόρτας, που η πρεζού μάνα της την έχει παραμελημένη. Έμποροι ναρκωτικών δολοφονούν τη μάνα και απαγάγουν την κόρη. Ο τύπος αποφασίζει να αναλάβει δράση να σώσει τη μικρή. Όταν ανακαλύπτουν ότι πρόκειται για πρώην εκτελεστή των κορεάτικων μυστικών υπηρεσιών, είναι αργά: Τον έχουν ήδη τσαντίσει πολύ! Ένας στρατός κακοποιών πέφτει πάνω του και γίνεται το έλα να δεις!

Το στόρι μοιάζει απλοϊκό. Και είναι. Όμως η κλιμάκωση της δράσης θα σας αρρωστήσει! Δεν είναι τυχαίο που μια τόσο απλή ιστορία έχει 7,9 στο imdb. Ο Bin Won στο κεντρικό ρόλο, είναι εκπληκτικός, ενώ όταν δέρνει σου ‘ρχεται να ρίξεις και εσύ μία! Ο σκηνοθέτης Γιονγκ Μπέομ Λι έκανε φέτος και το “No tears for the dead”, που έμαθα πως είναι εξίσου δυνατό και σκοπεύω να το δω σύντομα.

I saw the devil (2011)

I saw the devil (2011)

Serial killer σκοτώνει με φρικτό τρόπο τα θύματα του, έτσι, για την πλάκα του, για να γουστάρει. Με τον ίδιο απάνθρωπο τρόπο δολοφονείται και η έγκυος γυναίκα ενός πράκτορα, ο οποίος αποφασίζει να εκδικηθεί με κάθε κόστος, μη διακρίνοντας πλέον την “κόκκινη γραμμή” που χωρίζει το καλό από το κακό, το νόμιμο από το παράνομο…

Ένα έπος δυόμισι ωρών, επίσημα ακατάλληλο για ανήλικους! Μια ταινία με συνεχείς ανατροπές που σε καθηλώνει και που κάνει το Seven ή παρόμοια αστυνομικά θρίλερ, να μοιάζουν με ρομαντικές κομεντί… Με καμιά δεκαριά βραβεία και άλλες τόσες υποψηφιότητες σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Από τον Jee-woon Kim, τον σκηνοθέτη του εντυπωσιακού “A Bittersweet Life”, του διασκεδαστικού “The Good, the Bad, the Weird” και του χολιγουντιανού “The last stand”. Με πρωταγωνιστή τον Byung-hun Lee, που έκανε τον γαμάτο τύπο στο “A Bittersweet Life” και έχει πλέον μεταπηδήσει στο Χόλιγουντ όπου κάνει τον Storm Shadow στη σειρά ταινιών GI JOE, έπαιξε στο Red 2, ενώ θα τον δούμε και στο νέο Terminator το 2015. Τον serial killer τον κάνει ο μοναδικός Min-sik Choi του θρυλικού Oldboy και του “Sympathy for Lady Vengeance” που ακολούθησε, ενώ τον είδαμε φέτος και στο “Lucy” του Λικ Μπεσόν.

Αν δεν έχεις δει αυτή την ταινία, απλά δεν έχεις δει τίποτα…

Confession of murder (2012)

Confession of murder (2012)

Προσέξτε στόρι: Νέος συγγραφέας παρουσιάζει το πρώτο του βιβλίο, με το οποίο περιγράφει μια σειρά από δολοφονίες που είχαν γίνει στην πραγματικότητα! Την ίδια στιγμή, ανακοινώνει σε όλο τον κόσμο πως όλες αυτές τις δολοφονίες (που συγκλόνιζαν τη χώρα για πολλά χρόνια) τις έχει κάνει ο ίδιος! Μόνο που την ημέρα που σκοπίμως επέλεξε για να παρουσιάσει το βιβλίο του και να κάνει αυτή τη φρικιαστική ανακοίνωση, συμπληρώνονταν 15 χρόνια από την τελευταία δολοφονία και σύμφωνα με τον κορεάτικο νόμο, όλα τα αδικήματα έχουν παραγραφεί! Πώς θα συλληφθεί και πώς θα οδηγηθεί τώρα στη δικαιοσύνη ένας διάσημος αλλά ατιμώρητος serial killer, όταν δεν έχει κανείς το νόμιμο δικαίωμα να τον αγγίξει; Πώς θα αντιδράσουν οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά και ο αστυνομικός που τον κυνηγούσε όλα αυτά τα χρόνια;

Τα πάντα όμως ανατρέπονται, όταν κάνει την εμφάνισή του ένας άλλος άντρας, που ισχυρίζεται πως αυτός είναι ο αληθινός δολοφόνος, και πως ο “συγγραφέας” λέει ψέματα προκειμένου να γίνει πάμπλουτος από τις πωλήσεις του βιβλίου του! Ποιος λέει την αλήθεια;

Σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Byeong-gil Jeong που υπογράφει και το σενάριο μιας τρομερά πρωτότυπης ιδέας, η οποία σου προσφέρει στο τέλος μια ανατροπή που δεν μπορούσες να διανοηθείς! Πρέπει να το δεις!

https://www.youtube.com/watch?v=SyjWMNzMUPw

New world (2013)

New world (2013)

Ο επικεφαλής του συνδικάτου του εγκλήματος είναι νεκρός, αφήνοντας πίσω τους δύο πρώτους υπασπιστές-διαδόχους του. Αρπάζοντας την ευκαιρία, η αστυνομία ξεκινά μια αποστολή που ονομάζεται “Νέος Κόσμος”, χρησιμοποιώντας το τέλειο όπλο: Το δεξί χέρι του μεγάλου αφεντικού της μαφίας, που στην πραγματικότητα είναι μυστικός αστυνομικός ο οποίος έχει εισχωρήσει για τα καλά στη συμμορία εδώ και 8 χρόνια! Η αστυνομία τον πιέζει, αλλά εκείνος φοβάται πλέον ότι θα αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, καθώς από τη μία πρέπει να κάνει το καθήκον του ώστε να οδηγηθεί η μαφία στη δικαιοσύνη, αλλά από την άλλη όλη η ιεραρχία της μαφίας τον εμπιστεύεται τυφλά και θα τον ακολουθούσε ακόμη και στην κόλαση!

Γκανγκστερική περιπέτεια στα (πολύ, μα πάρα πολύ) καλύτερά της! Μια ταινία που κυριολεκτικά σε καθηλώνει, με συνεχείς ανατροπές, φανταστικό σενάριο και φοβερό καστ. Προσέξτε: στη σκηνοθεσία βρίσκεται ο σεναριογράφος του I saw the devil που είδαμε παραπάνω, Hoon-jung Park, ενώ στο ρόλο του επικεφαλής της αστυνομίας είναι ο θρυλικός Min-sik Choi του Oldboy που επίσης τον βλέπουμε στο I saw the devil. Ένα φιλμ που το Χόλυγουντ έχει να δημιουργήσει εδώ και δεκαετίες. Και με 7,6 στο imdb, όπως την έχουν λατρέψει όλοι όσοι την είδαν, το ίδιο θα συμβεί και με σένα…

BONUS: Είναι τα δύο Raid οι καλύτερες ταινίες δράσης που γυρίστηκαν ποτέ;

Σας άφησα για το τέλος δύο ταινίες του ασιατικού σινεμά που δεν προέρχονται από τη Νότια Κορέα, ούτε καν από την Ιαπωνία ή την Κίνα που έχουν αδιαμφισβήτητη κινηματογραφική παράδοση. Προέρχονται από την Ινδονησία, μιλάνε ινδονησιακά και τα γυρίσματα έχουν γίνει εξ ολοκλήρου στην Τζακάρτα. Έχουν όμως και ευρωπαϊκό χρώμα, καθώς στη σκηνοθεσία και το σενάριο είναι ο 33χρονος Ουαλός, Γκάρεθ Έβανς.

Πρόκειται για το The Raid: Redemption” του 2012 και το φετινό σίκουελ The Raid: Berandal”.

Υπάρχει κάποιος που δεν τις έχει δει; Θα ήθελα να ήταν ελάχιστοι αυτοί, αλλά έχω διαπιστώσει και είμαι βέβαιος πλέον πως η συντριπτική πλειοψηφία τις αγνοεί!

Η πρώτη ταινία έχει 7,6 στο imdb, έχει φύγει νικήτρια από τα διεθνή φεστιβάλ του Παλμ Σπρινγκς και του Τορόντο, έχει βραβευτεί σε Άμστερνταμ, Δουβλίνο, Ιντιάνα και ένα κάρο ασιατικά. Η δεύτερη ταινία είναι ακόμα φρέσκια για βραβεία, αλλά στο imdb έχει το εξωφρενικό 8,2(!) από 232 users!

Όταν βγήκε η πρώτη ταινία, όσοι την είδαν (μεταξύ των οποίων κι εγώ) είπαν ότι πρόκειται πιθανότατα για την πιο δυνατή ταινία δράσης που έχει γυριστεί ποτέ! Πραγματικά, σε αυτό το φιλμ, μέχρι να πέσουν οι τίτλοι του τέλους, αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο: το πιστολίδι και το ξύλο δεν σταματούν δευτερόλεπτο, ώσπου στο τέλος νιώθεις εξουθενωμένος, διαλυμένος, σα να σε δέρνανε επί μιάμιση ώρα!

Όταν βγήκε η δεύτερη ταινία, όσοι την είδαν (μεταξύ των οποίων κι εγώ) είπαν ότι ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ πιθανότατα η καλύτερη ταινία δράσης που έχει γυριστεί ποτέ! Δεν διάβασες λάθος: η δεύτερη είναι ανώτερη από την πρώτη (γεγονός σπανιότατο για σίκουελ), με πολύ καλύτερη πλοκή, με διευρυμένο στόρι, με πολλούς νέους και απίθανους χαρακτήρες και σκηνές ανθολογίας που γράφουν ιστορία, όπως το αδιανόητα χορογραφημένο ξύλο στις φυλακές ή τη μονομαχία στο τέλος που κρατάει τόση πολλή ώρα που μοιάζει ατελείωτη και σε βγάζει νοκ άουτ. Η διάρκεια της δεύτερης ταινίας είναι δυόμισι ώρες! Δυόμισι ώρες σφυροκόπημα!

Και τα δύο φιλμ αποτελούν μια μοναδική, μια απερίγραπτη εμπειρία! Δείτε τα και να περιμένετε για το τρίτο, καθώς λέγεται πως πάει για τριλογία!

The Raid: Redemption

The Raid - Redemption

Στην καρδιά της Τζακάρτα υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο 30 ορόφων που λειτουργεί ως καταφύγιο για τους πιο επικίνδυνους δολοφόνους και γκάγκστερ της πόλης. Το κτίριο θεωρείται απροσπέλαστο ακόμα και για την αστυνομία. Μια ειδική ομάδα ελίτ αστυνομικών θα προσπαθήσει να καταλάβει το κτίριο και να συλλάβει τον βαρόνο των ναρκωτικών που το διοικεί. Οι άντρες που μπαίνουν μέσα θα δώσουν μια μάχη χωρίς προηγούμενο για να πετύχουν στην αποστολή τους, αλλά κυρίως για να κρατηθούν στη ζωή!

https://www.youtube.com/watch?v=PkULMOFpuCo

The Raid: Berandal

The Raid - Berandal

Ο πρωταγωνιστής της πρώτης ταινίας, αστυνόμος Ραμά, γίνεται μυστικός πράκτορας και διεισδύει στο αδίστακτο συνδικάτο του εγκλήματος της Τζακάρτα. Ο σκοπός του είναι τριπλός: να προστατεύσει την οικογένειά του, να ξεσκεπάσει τους κακοποιούς, αλλά και να αποκαλύψει τη διαφθορά μέσα στο ίδιο το αστυνομικό σώμα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ