Αφιέρωμα Ziria Music Festival 2017: Εκεί που το καλοκαίρι περνάει σε παράλληλη διάσταση
News

Αφιέρωμα Ziria Music Festival 2017: Εκεί που το καλοκαίρι περνάει σε παράλληλη διάσταση

Υπάρχει ένα μέρος, στα Τρίκαλα Κορινθίας, το μαγευτικό οροπέδιο της Ζήρειας,  με το σαλέ και τα lift, που κάθε χειμώνα προσφέρουν στους επισκέπτες πολλές και απολαυστικές δραστηριότητες χιονιού και όχι μόνο! Ιδανικό για τα πρώτα βήματα σε σκι και snowboard, γραφικό, με εξαιρετική θέα, και γεμάτο γραφικούς υπο-προορισμούς όπως τις κορυφές της Μικρής και της Μεγάλης Ζήρειας, τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας (το πιο ζωντανό και ανέγγιχτο -ακόμα- κομμάτι του βουνού), το σπήλαιο του θεού Ερμή (μέρος στο οποίο, κατά τη μυθολογία, φύτρωνε το μώλη, μυθικό χόρτο με μαγικές ιδιότητες, το οποίο ο Ερμής έδωσε στον Οδυσσέα για να τον προστατέψει από τα μάγια της Κίρκης) και τη λίμνη Δασίου, το οροπέδιο, πέραν της πλούσιας χλωρίδας, πανίδας, ιστορίας και μυθολογίας του, κρύβει άλλο ένα μεγάλο μυστικό…

Δεν το λες και μυστικό όμως, ότι κάθε Αύγουστο εδώ και 9 συναπτά έτη, χώρα λαμβάνει εκεί το Ziria Music Festival, ένα πολυσυλλεκτικό, πολυπολιτισμικό, πολυεπίπεδο και ποικίλου περιεχομένου φεστιβάλ που –και αυτό έχει μεγάλη σημασία- από τη πρώτη μέρα ύπαρξής του μέχρι και σήμερα είναι βασισμένο στην αγάπη για τη μουσική (και τη τέχνη γενικότερα), το μεράκι και φυσικά την εθελοντική εργασία. Ναι, είναι γεγονός: Κανένας στο φεστιβάλ της Ζήρειας δεν έχει ως στόχο του τη κερδοφορία! Σημασία για τους διοργανωτές –όπως θα ακούσεις συχνά και τους ίδιους να λένε- είναι να κάνουν τη τρέλα τους! Να στεγάσουν αγαπημένες μουσικές κάτω από μία κοινή ομπρέλα και να τους δώσουν την ευκαιρία να υπάρξουν μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο.

Για κάποιους, καλοκαίρι χωρίς θάλασσα και νερό δεν γίνεται. Υπάρχουμε κι εμείς όμως, που δεν μπορούμε μακριά από το βουνό! Δεν μπορούμε μακριά από τη Ζήρεια! Κι έτσι θα είμαστε και φέτος εκεί, να στηρίξουμε το θεσμό, που παρουσιάζεται στη καλύτερη, πληρέστερη και πιο οργανωμένη φάση του! Viva Ziria!

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε έναν μικρό βιντεο-οδηγό για τα live acts του φεστιβάλ (αυτά από τα οποία μπορεί κανείς να βρει υλικό online, ας μας συγχωρήσουν όσα απουσιάζουν από το παρόν). Μην το δείτε σαν ένα mixtape, ούτε σαν ένα αρθρογραφικό αφιέρωμα. Αντιμετωπίστε το σαν ένα ζέσταμα για τις 24, 25 και 26 Αυγούστου. Και κακά τα ψέματα, θα χρειαστεί ένα “ζέσταμα” μιας που οι θερμοκρασίες στο οροπέδιο, πλησιάζουν τις χειμερινές, κι αυτό δεν είναι μύθος! Οπλιστείτε με τη καλή σας διάθεση και με ένα μπουφανάκι, γιατί θα σας χρειαστεί!

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

19:00 – Θραξ Πανκc

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα παραδοσιακά κάλαντα της Θράκης με την Πανκ; Οι Θραξ Πανκc δίνουν την απάντηση με αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν “πανκοπανηγυροψυχεδέλεια”. Το εναρκτήριο λάκτισμα του festival τους ανήκει, και θα αποτελέσει τη μία από τις δύο συνολικά εμφανίσεις τους στο τριήμερο της Ζήρειας.

20:00 – Void Droid

Έχοντας πριν ένα περίπου χρόνο κυκλοφορήσει το ντεμπούτο τους, με τίτλο “Chameleon White”, οι… υβριδικής καταγωγής (ιδρύθηκαν στη Πάτρα όπου και φοιτούσαν, αλλά τώρα έχουν μοιραστεί κάπου μεταξύ Αθήνας, Πάτρας και Σπάρτης) Void Droid, δίνουν μια νέα μοντέρνα διάσταση στον ορισμό southern metal, ο οποίος αρχικά τους χαρακτήριζε. Ναι έχουν blues σημεία, ναι έχουν groovy σημεία, αλλά έχουν και μελωδίες, λυρισμό και κολλητικά sing alongs. Μάλλον δεν είναι τυχαίος ο μικρός σάλος που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά τους.

21:00 – Puta Volcano

Το φετινό “Harmony of Spheres” ήταν τόσο καλό, που σχεδόν μας έκανε να συγχωρήσουμε την ασυνέπεια των female-fronted alternative / heavy rockers Puta Volcano, οι οποίο δικαιολογημένα μπορούμε να πούμε πως… μας έλειψαν κατά τη τελευταία, σχεδόν μονοετή απουσία τους. Ένα ενδιαφέρον trivia είναι το γεγονός ότι αποτελούν τη μοναδική μπάντα του φετινού line up που εμφανίστηκε και στη περυσινή edition του εν λόγω φεστιβάλ. Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, λένε.

22:00 – Planet of Zeus

Φυσικά και όλοι γνωρίζετε τους Planet of Zeus, που τόσο θόρυβο έχουν προκαλέσει γύρω από το όνομά τους τα τελευταία χρόνια. Αιτία για αυτό αποτελεί φυσικά η απαράμιλλη ποιότητα των δισκογραφημάτων τους, τα κατεδαφιστικά τους live (από τις μπάντες που μπορούν να “γεμίσουν” μια μεγάλη σκηνή), αλλά και η συνέπεια, η εργατικότητά τους, το πόσο επίκαιροι κατάφερναν πάντα να είναι. Με το πρόσφατο “Loyal to the Pack” στις αποσκευές τους, έρχονται να κάνουν αυτό που τόσο καλά ξέρουν!

23:00 – Space Blanket

Συνδυάζοντας nu disco, synthwave και electronic, το duo των Space Blanket, αποτελεί παλιό γνώριμο για το Ziria Festival, αλλά και την ιδανική αφορμή για χορό. Θρυλικές άλλωστε οι ηλεκτρονικές διασκευές του σχήματος σε ροκ ρεπερτόριο, όπως στο “Green Machine” των Kyuss και το “Jumping Jack Flash” των Rolling Stones. Αν και φαινομενικά αταίριαστοι με τα σχήματα που θα έχουν εμφανιστεί πριν, δεν θα πιστέψετε πόσο ιδανικά θα κλείσουν τη πρώτη ημέρα του festival! Η Ζήρεια θέλει τρέλα!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

18:15 – Molimo

Το “Nzambe Malamo”, ντεμπούτο album των Molimo (κατά κόσμον Philo & Otis) αποτελεί απλά το επιστέγασμα πολλών ετών street δημιουργίας και street performance. Το duo από το Congo παίζει εδώ και χρόνια τη μουσική του στους δρόμους της Αθήνας, ενώ ο Άξιος Ζαφειράκος των Baby Guru, που αποτελούσε fan τους εδώ και χρόνια, αποτέλεσε και τον παραγωγό του δισκογραφικού τους ξεκινήματος.

19:30 – Μαύρη Οδύσσεια: Black Athens & Νέγρος του Μοριά (live PA)

Οι Black Athena είναι ραδιοφωνικοί παραγωγοί και DJs. Οι ίδιοι δηλώνουν “πλάσματα της νύχτας”. Τα Cloud City Concept Parties τους στον 9,84, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι είναι πλέον θρυλικά. Με μαύρη μουσική απο το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, αλλά και συνοδεία του ανερχόμενου Έλληνα ράπερ Νέγρου του Μοριά θα μας τροφοδοτήσουν μπάσο, ιδρώτα και ρυθμό, όπως μόνο αυτοί ξέρουν.

20:45 – Les SkartOi

Υπάρχοντας από το 2004, οι Les Skartoi! έχουν πραγματικά οργώσει την επικράτεια, με εκατοντάδες συναυλίες στο πλευρό σημαντικών ονομάτων όπως οι Tonino Carotone, Firewater, Manu Chao, Thievery Corporation, Lee “Scratch” Perry. Ska / Rocksteady από μία μπάντα που ξέρει να κάνει τον κόσμο να περνάει καλά!

22:00 – The Big Nose Attack

Το rock duo από το Μπραχάμι Αττική, αποτελεί τη περίτρανη απόδειξη του less is more. Με εμμονή στα χρωματικά concepts, τη πίτσα, τα αυτοσχέδια μουσικά όργανα, το fuzz και φυσικά τον… δρόμο, οι tBNA παρουσιάζουν μια διαρκή αύξηση στη δημοτικότητά τους, απόρροια της ακούραστης συναυλιακής τους διάθεσης και της ιδιαίτερης προσωπικότητάς τους.

23:00 – 1000mods

Είναι δύσκολο να υπάρξει μπάντα εργατική όσο οι 1000mods, γεγονός που εσχάτως τους επιβραβεύει με γεμάτους συναυλιακούς χώρους μεγάλων διαστάσεων στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, ατέλειωτες περιοδείες στη Γηραιά Ήπειρο και ένα φανατικό fan base που μόνο μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Μεγάλοι ενισχυτές, vintage όργανα, βάρος, γκρούβα από μία μπάντα που αδιαμφισβήτητα βρίσκεται στη καλύτερη φάση της! Repeated Exposure to 1000mods!

00:30 – Θραξ Πανκc

Σε άλλη μια όμορφη πρωτοπορία, οι Θραξ Πανκc θα παρουσιάσουν όχι ένα, αλλά δύο setlists στο Ziria Music Festival. Εκτός από την έναρξη του festival η διοργανώτρια αρχή τους έχρισε και υπεύθυνους για τη λήξη της δεύτερης μέρας της!

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

14:00 – Alex Dante

Ο Alex Dante, κατά κόσμον Αλέξανδρος Δανδουλάκης, εκτός από δάσκαλος μουσικής, είναι και ένας εξαιρετικός μουσικός, που μας συστήθηκε μέσω των σχημάτων των The Bet, Egg Lemon Sauce, George Zervos band, Swinging Cats κλπ. Το project του αυτό είναι βασισμένο στην εκτέλεση κομματιών κλασσικής μουσικής (με πολύ αγαπημένο του τον F. Chopin) με ηλεκτρική κιθάρα. Ένα νέο μουσικό “παράθυρο” για το φετινό Ziria Festival.

15:00 – Bump Trio

Ισορροπώντας την jazz με τη fusion, οι Bump Trio κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα ρυθμών και ηχοχρωμάτων, αγαπούν τον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό, ενώ δε διστάζουν να επιδοθούν σε ιδιαίτερα εκκεντρικές διασκευές σε γνωστά ροκ και ποπ τραγούδια. Μετά το πρόγραμμα των Bump trio, θα ακολουθήσει jazz jam με τους ίδιους και άλλους καλεσμένους.

16:00 – Ταξίδι στην αρχαιοελληνική μουσική (παρουσίαση) [με την Νάνσυ Καμπάτσα και τον Κωνστανίνο Φραγκή]
18:15 – “ΣΥΝ-ΑΥΛΙΑ” (**)[με την Νάνσυ Καμπάτσα και τον Κωνστανίνο Φραγκή]

19:00 – Dr. Albert Flipout’s one CAN band – aka Mickey Pantelous

“Αν θες να γίνει καλά, κάντο μόνος σου.” λέει ο λαός και σε αυτό ακριβώς επιδίδεται ο Mickey Pantelous έχοντας ως συνοδοιπόρο του τον κονσερβάνθρωπο Dr. Albert Flipout. Κάπου ανάμεσα στη blues, τη ροκ και την avant garde θα βρείτε το one-man-project του Mickey, που -όπως και οι ίδιοι θα διαπιστώσετε- δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από πλήρη σχήματα. One man can. One can band.

20:00 – Holy Monitor

Οι ίδιοι οι Holy Monitor δεν εστιάζουν στις προσωπικότητες των ατόμων που απαρτίζουν τη μπάντα, είναι όμως πλέον κοινό μυστικό πως μιλάμε για ενεργά μέλη της σκηνής. Το ομώνυμο ντεμπούτο τους είναι ένα υπόδειγμα σύγχρονου ψυχεδελικού ήχου, ενώ οι space rock επιρροές τους και η κολλητική επαναληπτικότητά τους είναι μόνο λίγα από τα στοιχεία που μαγνητίζουν τον ακροατή και καθιστούν τους ίδιους άκρως εθιστικούς. Μην τους χάσετε για κανέναν λόγο!

21:00 – A Victim of Society

Το lo-fi τρίο των A Victim of Society ξεκίνησε να μας προσφέρει τις πρώτες μουσικές του το 2011, και να μας συστήνεται μέσω DIY κυκλοφοριών σε περιορισμένες εκδόσεις. Η αναγνώριση δεν άρχησε να έρθει καθώς μέσα στο 2013 εμφανίστηκαν στο πλευρό των The Black Angels, Moon Duo, Dirty Beaches και Disappears. Το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο τους, με τίτλο “Distractions” κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2014 μέσω της Inner Ear, ενώ το 2015 στη μπάντα προσχώρησε ο Παντελής Καρασέβδας, επίσης μέλος των Chickn.

22:00 – Whereswilder

Οι Whereswilder είναι από τις λίγες μπάντες εγχώριας παραγωγής που αγκαλιάζουν τόσο πολύ τον ψυχεδελικό late 60’s early 70’s ήχο και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Οι ίδιοι τυγχάνουν μίας διαρκώς αυξανόμενης δημοτικότητας, γεγονός που δεν είναι τυχαίο, μιας που οι δύο μέχρι στιγμής δισκογραφικές τους κυκλοφορίες, το “Yearling” του 2014 (six d.o.g.s. records) και το Hotshop του 2017 (Inner Ear) είναι πραγματικά η μία καλύτερη από την άλλη.

23:00 – Sleepin Pillow

Με επιρροές από την ελληνική και Ανατολίτικη μουσική παράδοση εμπλουτισμένες με έναν μοντέρνο alternative / psychedelic rock αέρα, οι Θεσσαλονικείς Sleepin Pillow, αποτελούν μία από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις της εγχώριας σκηνής. Ακούραστοι κι αγέραστοι, δεν σταματούν φέτος το καλοκαίρι να περιοδεύουν σε festivals ανά την επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό, κι έτσι τα βήματά τους, τους φέρνουν στη σκηνή του Ziria Music Festival.

00:30 – Balothizer

Το τρίο των Balothizer κατάγεται από την Ελλάδα κατά τα δύο τρίτα του, εδρεύει όμως στο Λονδίνο, όπου και ιδρύθηκε, μόλις το 2016. Με κύρια επιρροή τους την Κρητική μουσική έχουν δημιουργήσει αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν Cretan-thrash / post-punk ενώ συχνά θα ακούσει κανείς να τους προσδίδεται κι ο χαρακτηρισμός “Cretan Music from Hell”. Η ανάγκη τους για τη δημιουργία κάτι διαφορετικού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα από τα πιο εκκεντρικά ηχοχρώματα που μπορεί κανείς να ακούσει στον επηρεασμένο από την Ελληνική παράδοση μουσικό χώρο.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ziria Music Festival 2017 μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ