20 χρόνια Lateralus: Το άλμπουμ μέσα στο άλμπουμ που «έκρυψαν» οι Tool!
News

20 χρόνια Lateralus: Το άλμπουμ μέσα στο άλμπουμ που «έκρυψαν» οι Tool!

20 χρόνια συμπληρώνονται από την κυκλοφορία του Lateralus των Tool, ενός από τα σημαντικότερα άλμπουμ του αιώνα που διανύουμε, που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για τους οπαδούς της μπάντας όχι μόνο για την τεράστια μουσική του αξία, αλλά και για τα μυστήρια που θεωρούν ότι κρύβει.

Όλα ξεκίνησαν όταν κάποιοι παρατήρησαν ότι στο ομώνυμο τραγούδι του άλμπουμ, ο τρόπος που τραγουδάει τους στίχους ο Maynard James Keenan βασίζεται στην ακολουθία Φιμπονάτσι.

Δηλαδή: Η ακολουθία αριθμών στην οποία ο κάθε αριθμός είναι ίσος με το άθροισμα των δύο προηγούμενων είναι γνωστή ως ακολουθία Fibonacci: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987… (κάθε αριθμός είναι ίσος με το άθροισμα των δύο προηγούμενων).

Από εκεί και πέρα οι φανατικοί της μπάντας άρχισαν να δημιουργούν τις δικές θεωρίες και κατέληξαν ότι το άλμπουμ, περιέχει ένα άλλο… κρυφό άλμπουμ που αποτελείται από τα ίδια κομμάτια, τοποθετημένα όμως σε σειρά που ακολουθούν την ακολουθία Φιμπονάτσι. Αυτό το «άλμπουμ» ονομάστηκε «Holy Gift»  και ξεκινάει με τα Parabol και Parabola, 6 και 7 στο αρχικό tracklisting και αν προσθέσουμε τους αριθμούς έχουμε ως αποτέλεσμα το νούμερο 13.

13 είναι και τα τραγούδια που περιλαμβάνει το άλμπουμ, με το Faaip de Oiad που ρίχνει την αυλαία του Lateralus να τοποθετείται στη μέση του νέου αυτού tracklisting και από εκεί προσθέτουμε πάλι τους αριθμούς ανά δυάδες με το τελικό αποτέλεσμα να δίνει πάντα 13.

Προφανώς και οι φανατικοί της μπάντας το ξέρουν καλύτερα το θέμα και υπάρχουν εκατοντάδες δημοσιεύσεις στο internet που ασχολούνται με τις θεωρίες και όλες τις λεπτομέρειες, αν έχετε χρόνο να διαθέσετε για να τις ψάξετε.

Αυτό που που μπορούμε να πούμε πάντως αν και ποτέ η μπάντα δεν το έχει επιβεβαιώσει είναι ότι τα τραγούδια τοποθετημένα με αυτό τον τρόπο πολλές φορές εναλλάσσονται μεταξύ τους πιο άνετα σε σχέση με το αρχικό track listing.

Αυτή είναι η σειρά των τραγουδιών Lateralus στο Holy Gift:

6. Parabol

7. Parabola

5. Schism

8. Ticks & Leeches

4. Mantra

9. Lateralus

13. Faaip de Oiad

1. The Grudge

12. Triad

2. Eon Blue Apocalypse

11. Reflection

3. The Patient

10. Disposition

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Tags: