H πτώση της Γκόντολιν: Κυκλοφορεί επιτέλους και στα Ελληνικά

Roxx |
H πτώση της Γκόντολιν: Κυκλοφορεί επιτέλους και στα Ελληνικά - Roxx.gr

Η πτώση της Γκοντόλιν: Έναν αιώνα μετά τη συγγραφή της από τον Τόλκιν, η ιστορία της πτώσης της Γκόντολιν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε αυτοτελή έκδοση στην πιο ολοκληρωμένη της μορφή, πίσω στο 2018 και εδώ και λίγες ημέρες είναι επιτέλους διαθέσιμη και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Κέδρος.

Ο Τόλκιν έγραψε την ιστορία στο νοσοκομείο το 1917, κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και όπως έχει τονίσει ο ίδιος είναι η πρώτη που αφορά τη Μέση Γη. Η τελική έκδοση έχει την επιμέλεια του γιού του, Κρίστοφερ. Ήταν το τελευταίο από τα έργα του πατέρα του που επιμελήθηκε, αφού έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2020 σε ηλικία 95 ετών.

H ιστορία τοποθετείται χρονικά στο έτος 510 της πρώτης εποχής, χιλιάδες χρόνια πριν τα γεγονότα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και περιέχει τη μεγαλύτερη μάχη που έχει γράψει ο Τόλκιν (εκτός του Άρχοντα) με τις δυνάμεις του Μέλκορ (του σκοτεινά άρχοντα που υπήρχε στη Μέση Γη πριν τον Σάουρον), να προσπαθούν να βρουν την κρυμμένη πόλη που ζουν τα ξωτικά.

Σύνοψη του βιβλίου “Η Πτώση της Γκόντολιν”

Η πτώση της Γκόντολιν είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης των δύο ισχυρότερων δυνάμεων στον κόσμο: του έκπτωτου Θεού Μόργκοθ, που αντιπροσωπεύει το υπέρτατο κακό, και του Θεού Ούλμο, του Άρχοντα των Υδάτων.

Η πανέμορφη Γκοντόλιν είναι η πόλη που έχουν ιδρύσει τα Ξωτικά Νολντόριν σε μια κρυφή και απρόσιτη τοποθεσία, ώστε να μην τους βρίσκει ο Μόργκοθ. Ο Ούλμο δίνει εντολή σε ἐναν Άνθρωπο, τον Τούορ, να πάει στην κρυφή πόλη και να μεταφέρει στον βασιλιά της, τον Τούργκον, μήνυμα ότι πρέπει να αντιμετωπίσει τον Μόργκοθ, αν θέλει να απαλλαγεί από αυτόν. Ο Τούορ ξεκινά το δύσκολο ταξίδι για την Γκοντόλιν.

Μόλις φτάνει, δίνει το μήνυμα στον Τούργκον, που αρνείται να βγει από την πόλη και να συγκρουστεί με τον Μόργκοθ. Η άρνηση αυτή έχει τρομερές συνέπειες. Ο Μόργκοθ οργανώνει μια καταστροφική επίθεση στην πόλη και, παρότι η αντίσταση των υπερασπιστών της είναι επική, δεν αποτρέπει την άλωση και τη λεηλασία της. Ο Τούορ και όσα Ξωτικά έχουν επιζήσει καταφεύγουν στα βουνά, απ’ όπου παρακολουθούν συντετριμμένοι την καταστροφή της φλεγόμενης πόλης τους.

Η πτώση της Γκοντόλιν ήταν, σύμφωνα με τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, «η πρώτη πραγματική ιστορία αυτού του φανταστικού κόσμου», που μαζί με το Μπέρεν και Λούθιεν και Τα παιδιά του Χούριν τις θεωρούσε τις τρεις Μεγάλες Ιστορίες των Αρχαίων Ημερών.

H πτώση της Γκόντολιν

Φυσικά και αυτή είναι μία καλή συγκυρία για να μπείτε πάλι στον κόσμο του Τόλκιν, αφού η σειρά για τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ετοιμάζεται από το Amazon και πλέον ξέρουμε και την επίσημη σύνοψη.

H σειρά φέρνει για πρώτη φορά στην οθόνη τους ηρωικούς θρύλους της μυθικής 2ης εποχής της Μέσης-Γης. Τοποθετείται χρονικά χιλιάδες χρόνια πριν τα βιβλία του J.R.R. Tolkien,  Hobbit και The Lord of the Rings και θα μεταφέρει τους θεατές πίσω σε μία εποχή που μεγάλες δυνάμεις σφυρηλατήθηκαν, βασίλεια απέκτησαν δύναμη και κατέρρευσαν, απρόσμενοι ήρωες πέρασαν δοκιμασίες, η ελπίδα κρεμόταν από μία κλωστή και ο μεγαλύτερος κακός που δημιούργησε η πένα του Tolkien απείλησε να καλύψει ολόκληρο τον κόσμο με σκοτάδι. 

Ξεκινώντας από μία εποχή ειρήνης, η σειρά ακολουθεί μία ομάδα χαρακτήρων, γνωστών αλλά και νέων, ενώ αντιμετωπίζουν την επιστροφή του κακού στη Μέση-Γη. Από τα πιο σκοτεινά βάθη των Βουνών της Ομίχλης, μέχρι τα μεγαλειώδη δάση στην πρωτεύουσα των ξωτικών, το Lindon, μέχρι το νησιώτικο βασίλειο του Νούμενορ που κόβει την ανάσα και τα πιο απομακρυσμένα μέρη του χάρτη, αυτοί οι χαρακτήρες θα φτιάξουν τις ιστορίες που ζουν πολύ μετά από αυτούς.

Ακόμα δεν έχουμε πληροφορίες για το πότε θα γίνει η πρεμιέρα, αν και με τις δυσκολίες που έχει φέρει η πανδημία, φαντάζει δύσκολο να γίνει μέσα στη χρονιά που διανύουμε.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ