2010-2019: Δέκα ακόμα χρόνια Iron Maiden
News

2010-2019: Δέκα ακόμα χρόνια Iron Maiden

Η δεκαετία τελείωσε και είναι μία καλή αφορμή για να δούμε τα πεπραγμένα μίας από τις μεγαλύτερες μπάντες του πλανήτη και μίας εκ των οποίων προσδιόρισαν και συνεχίζουν να προσδιορίζουν το metal. Μιλάμε φυσικά για τους Iron Maiden.

Γράφει ο Χρήστος Κασσός

Οι Iron Maiden λοιπόν από το 2010 έως και τα τέλη του 2019 έχουν μόλις δύο δίσκους, ένα ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ και μία συλλογή live κομματιών που κυκλοφόρησε μόνο μέσω Youtube (και αργότερα στο Spotify). Επίσης οι Steve Harris και Bruce Dickinson μας απασχόλησαν αυτά τα δέκα χρόνια και με πράγματα που δεν έχουν σχέση με την Σιδηρά Παρθένο. Πάμε να τα δούμε όλα.

Το Αύγουστο του 2010 λοιπόν, κυκλοφορεί το «The Final Frontier» . Ο δέκατος πέμπτος δίσκος των Iron Maiden , για τον οποίο υπήρξε η φήμη, η οποία διαλύθηκε νωρίς βέβαια , ότι θα είναι ο τελευταίος του συγκροτήματος. Παρά το γεγονός ότι στο άλμπουμ υπήρχαν κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες και κομμάτια , η αποδοχή από τους οπαδούς της μπάντας δεν ήταν και η καλύτερη μιας και ο δίσκος δεν είχε να δώσει κάτι διαφορετικό από τους προκατόχους του από το «Brave New World» και μετά.

Highlight : When The Wild Wind Blows

Μετά την κυκλοφορία του δίσκου, ξεκίνησε ως συνήθως η παγκόσμια περιοδεία των Iron Maiden για την προώθησή του. Μία περιοδεία όπου πέρασε και από τα μέρη μας. Η παραγωγή φυσικά ήταν αψεγάδιαστή και η όλη συναυλιακή εμπειρία της περιοδείας αποτυπώθηκε στην live κυκλοφορία «EN VIVO!» όπου βιντεοσκοπήθηκε στην Χιλή. Από αυτό το live αξίζει να αναφερθούμε στο «The Talisman» όπου ο Dickinson, που είναι εξαιρετικός όπως πάντα, κρατάει ψηλά την φωνή σε όλο το τραγούδι παραδίδοντας παράλληλα μαθήματα σε ότι αφορά την belting τεχνική.

Highlight : The Talisman

Μετά την περιοδεία για το The Final Frontier υπήρξε μία αρκετά μεγάλη παύση στις δραστηριότητες της μπάντας. O Steve Harris κυκλοφόρησε ένα δίσκο με το νέο project του με το όνομα British Lion, δίσκος που δεν έκανε καμία αίσθηση και αν δεν υπήρχε η ανάμειξη του Harris ουδέποτε κάποιος θα είχε ασχοληθεί με αυτόν στο ελάχιστο.  Ειλικρινά δεν ξέρω ποια ανάγκη προσπάθησε να καλύψει ο Harris με αυτό το project , αλλά μοιάζει εντελώς αχρείαστο για τον ίδιο αλλά και για το κοινό.

Highlight : Judas

Μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα όπου δεν υπήρχε κανένα νέο από το στρατόπεδο των Maiden, η είδηση ότι ο Bruce Dickinson έδινε μάχη με το καρκίνο  μας σόκαρε . Η πλευρά της μπάντας καθώς και ο ίδιος διαχειρίστηκαν εξαιρετικά το γεγονός, με τον ίδιο τον Dickinson να μην διακόπτει καθόλου τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, βάζοντας μάλιστα μπροστά την έκδοση της αυτοβιογραφίας του.

Το συγκρότημα , μετά την ευχάριστη κατάληξη της περιπέτειας της υγείας του Dickinson , μπαίνει στο studio για την ηχογράφηση του δέκατου έκτου δίσκου της, «The book of souls» . Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2015 και αυτή την φορά η αποδοχή από το κοινό ήταν σαφώς καλύτερη από το «The Final Frontier». Ο διπλός δίσκος, ο μεγαλύτερος σε διάρκεια που έχουν ηχογραφήσει οι Maiden, δεν ξέφυγε από το μοτίβο των προηγούμενων κυκλοφοριών. Και εδώ συναντάμε μακροσκελής εισαγωγές και μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια  O Dickinson φαίνεται πως έχει επηρεαστεί από το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να αποδίδει κατώτερα των προσδοκιών.

Highlight : Empire Of The Clouds

Η παγκόσμια περιοδεία που ακολούθησε, ήταν στα υψηλά στάνταρ που έχουν θέσει οι Iron Maiden , παρότι η μπάντα έμοιαζε κάπως κουρασμένη σε κάποια σκέλη της. Πάντως, τον Νοέμβρη του 2017 κυκλοφόρησε μόνο μέσω Youtube και όχι σε φυσικό μέσο το «The book of souls: live chapter» , που αποτελούνταν από 15 βίντεο από διάφορα μέρη όπου πήγε η περιοδεία .

Highlight : If Eternity Should Fail

Στις δύο στούντιο κυκλοφορίες των Iron Maiden στην δεκαετία που τελειώνει , φαίνεται πως η συνθετική έμπνευση έμεινε λίγο στάσιμη . Προφανώς υπήρχαν αξιόλογα τραγούδια που ίσως καταφέρουν να γίνουν κλασσικά, αλλά στο σύνολο η μπάντα φαίνεται πως έχει κολλήσει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο παρουσίασης των ιδεών της. Προσωπικά πιστεύω πως ο Kevin Shirley, o παραγωγός των Iron Maiden από το «Brave New World» και μετά , δεν μπορεί να δώσει κάτι περισσότερο στο συγκρότημα. Χωρίς να γνωρίζω σε βάθος τεχνικές λεπτομέρειες ή να δηλώνω γνώστης γενικότερα, απλά σαν ακροατής θεωρώ πως  η παραγωγή μου μοιάζει «θαμπή» και αρκετά επίπεδη, κάνοντας της συνθέσεις να φαίνονται αρκετά υποτονικές .

Το 2016 οι Iron Maiden, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής,  κάνουν την είσοδό τους και στο mobile gaming  με το «Legacy Of The Beast». Το παιχνίδι ανήκει στο είδος των RPG και δίνει την δυνατότητα στον παίκτη να πάρει μέρος σε μάχες με φόντο γνώριμα περιβάλλοντα βασισμένα στους δίσκους της μπάντας , με το ανάλογο soundtrack σαν συνοδεία.

Ένα παιχνίδι, που η προώθηση του έγινε αφορμή για μία μεγάλης διάρκειας παγκόσμιας περιοδείας. Το συγκρότημα λοιπόν επισκέφτηκε και  την χώρα μας, στο Rockwave του 2018 , και γίναμε μάρτυρες μίας εκπληκτικής εμφάνισης, που μας έκανε καταλάβουμε ότι η μπάντα έχει πολλά να δώσει ακόμα στην μουσική . Γενικότερα όλη η περιοδεία ήταν εξαιρετικά πετυχημένη , γεγονός που οδήγησε σε εκ νέου ημερομηνίες και για το 2020 .

Highlight : Flight of Icarus

Πέρα από τα μουσικά πεπραγμένα της μπάντας, ο Bruce Dickinson κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του το 2017 . Ένα βιβλίο το οποίο επικεντρώνεται στο βίο του χαρισματικού frontman , αλλά χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη «πικάντικων» ιστοριών που αφορούν τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα μέλη των Iron Maiden, το γιατί αποχώρησε από το συγκρότημα και άλλες λεπτομέρειες που όπως εξηγεί στον επίλογο, επίτηδες απέφυγε να αναφέρει καθώς δεν ήθελε το βιβλίο του να είναι πηγή κουτσομπολιών.

Για την προώθηση της αυτοβιογραφίας του λοιπόν, ο Dickinson οργάνωσε μία σειρά εμφανίσεων που ήταν κάτι ανάμεσα σε παρουσίαση βιβλίου και  stand up comedy. Ομολογώ πως παραβρέθηκα στην εκδήλωση της Αθήνας όντας πολύ επιφυλακτικός για το τι θα παρακολουθήσω και αν έχει νόημα μία τέτοια εμφάνιση , έναντι εισιτηρίου μάλιστα. Τελικά , παρά τους ενδοιασμούς μου, το τέλος της βραδιάς με βρήκε εξαιρετικά ικανοποιημένο, καθώς ο Dickinson έχει το χάρισμα με οτιδήποτε καταπιάνεται να το κάνει καλά.

Highlight : Η ιστορία της ηχογράφησης των φωνητικών του Number Of The Beast

Το 2017 όμως, πέρα από το βιβλίο που κυκλοφόρησε ο Dickinson, προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ «Scream for me Sarajevo» . Ένα φιλμ, για την εμφάνιση του το 1994 στο Sarajevo, εν μέσω του πολέμου.  Πέρα από του μουσικό ενδιαφέρον, είναι πραγματικά συγκλονιστικό το πως αποτυπώνεται εκείνη η περίοδος του πολέμου και η φρίκη που προκαλεί. Ένα ντοκιμαντέρ που δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στον ίδιο τον τραγουδιστή, αλλά όταν τελειώνει τον εκτιμάς ακόμα περισσότερο και συγκινείσαι με το πόσο ιδιαίτερος είναι σαν άνθρωπος.

Highlight : Όλο το ντοκιμαντέρ

Η νέα δεκαετία λοιπόν, θα βρει τους Iron Maiden να συνεχίζουν την περιοδεία Legacy of the Beast. Λογικά το νέο άλμπουμ δεν θα αργήσει και η περιοδεία που θα ακολουθήσει για αυτό. Επίσης αναμένουμε νέο solo δίσκο από τον Dickinson, καθώς και τον δεύτερο δίσκο των British Lion. Γενικότερα φαίνεται πως η απόσυρση ή έστω το χαλάρωμα των ρυθμών δεν είναι στα πλάνα των Iron Maiden και δεν υπάρχει λόγος να παραπονιόμαστε για αυτό !

Up the Irons !

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ