Vox Low: «Το underground είναι δύσκολο ως έννοια να έχει πραγματικό νόημα σήμερα»
interview

Vox Low: «Το underground είναι δύσκολο ως έννοια να έχει πραγματικό νόημα σήμερα»

Οι Vox Low δεν χρειάζονται συστάσεις, ούτε και πομπώδεις εισαγωγές. Με αναλογικά synths, μπασογραμμές που σέρνονται σαν σκιές σε σοκάκι και χορευτικούς ρυθμούς που θυμίζουν το Βερολίνο στις τρεις τα ξημερώματα, η μπάντα από το Παρίσι φτιάχνει σκοτεινές, υπνωτικές διαδρομές ανάμεσα στο post-punk και την ηλεκτρονική μουσική.

Ο JeanChristophe Couderc μιλά στο ROXX για το πώς η μπάντα παραμένει “μια ειλικρινή προσπάθεια να περνάμε καλά μαζί”, για το Keep On Falling, την τεχνολογία, το χιούμορ και τη μαγική στιγμή που η επανάληψη γίνεται συναίσθημα.

Roxx: Από όλες τις μέχρι τώρα κυκλοφορίες σας, ποια θεωρείτε ότι εκφράζει περισσότερο την αληθινή ταυτότητα της μπάντας και γιατί;

Jean-Christophe Couderc: Ουάου, τι ερώτηση! Ίσως ένα από τα πρώτα μας EP, το I Wanna See the Light. Τα τέσσερα κομμάτια του εξερευνούσαν όλες τις βασικές μουσικές κατευθύνσεις που αγαπάμε περισσότερο.

Roxx: Πώς έχει αλλάξει η δημιουργική σας διαδικασία από το ντεμπούτο άλμπουμ μέχρι το Keep On Falling; Υπήρχαν μαθήματα ή ρίσκα που διαμόρφωσαν τον νέο δίσκο;

Jean-Christophe Couderc: Η βασική διαφορά είναι ότι στο πρώτο άλμπουμ ήμασταν μόνο δύο (ο JC και ο Ben) που συνθέταμε και παράγαμε. Στο Keep On Falling, ο Mathieu και ο Jerome μπήκαν στη διαδικασία και έφεραν τη δική τους ενέργεια, κυρίως στα τύμπανα και στην κιθάρα.

Roxx: Συχνά συνδυάζετε μηχανική επανάληψη με βαθιά ανθρώπινες συναισθηματικές στιγμές. Πώς διατηρείτε αυτή την ένταση και ισορροπία στη σύνθεση και την παραγωγή σας;

Jean-Christophe Couderc: Με πειραματισμό, αποτυγχάνοντας, αυτοσχεδιάζοντας και διατηρώντας το χιούμορ μας! Καμία μηχανή, ούτε καν η πιο εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

Roxx: Τι ρόλο παίζει η τεχνολογία στον ήχο σας; Προτιμάτε αναλογικό εξοπλισμό, ψηφιακά εργαλεία ή έναν συνδυασμό των δύο;

Jean-Christophe Couderc: Έναν συνδυασμό και των δύο! Μας αρέσει ο αναλογικός εξοπλισμός, αλλά χωρίς να είμαστε «κολλημένοι» με αυτόν — και, να είμαστε ειλικρινείς, δεν είμαστε και πολύ πλούσιοι. Ένας καλός υπολογιστής με ένα δυνατό DAW (εμείς χρησιμοποιούμε το Logic) αρκεί για να κάνεις θαύματα.

Roxx: Πόσο σημαντικά είναι για εσάς τα visuals, τα εξώφυλλα και το light show των συναυλιών, για να μεταφέρετε την ατμόσφαιρα της μουσικής σας;

Jean-Christophe Couderc: Τα visuals είναι πολύ σημαντικά. Πάντα προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε με καλλιτέχνες των οποίων η δουλειά αντανακλά τη μουσική μας, την οποία μου αρέσει να σκέφτομαι ως κινηματογραφική, ψυχρή και αινιγματική. Όσο για τα φώτα στη σκηνή, επειδή δεν κινούμαστε πολύ, αλλά παρ’ όλα αυτά θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση “έκστασης”, είναι φυσικά κι αυτά κρίσιμα. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να έχουμε πάντα έναν τεχνικό φωτισμού μαζί μας στις περιοδείες, οπότε δίνουμε απλώς οδηγίες στους ανθρώπους των χώρων όπου παίζουμε και ελπίζουμε για το καλύτερο!

Roxx: Όταν παίζετε live, θέλετε το κοινό να χορεύει, να βυθίζεται ή και τα δύο; Τι είδους σωματική ή συναισθηματική αντίδραση επιδιώκετε;

Jean-Christophe Couderc: Όλες οι αντιδράσεις είναι ευπρόσδεκτες, αρκεί να μην μας πετάνε πράγματα (γέλια)! Ερχόμαστε από την ηλεκτρονική / club σκηνή, οπότε ο χορός είναι πάντα κάτι που επιδιώκουμε, ακόμη κι αν πρόκειται για έναν αργό, εσωτερικό χορό!

Roxx: Το να ζείτε και να δημιουργείτε στο Παρίσι επηρεάζει τον ήχο ή τη διάθεσή σας; Νιώθετε συνδεδεμένοι με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή underground σκηνή;

Jean-Christophe Couderc: Ειλικρινά, δεν μπορούμε να το απαντήσουμε με σιγουριά αυτό, μιας και ζούμε όλοι στο Παρίσι εδώ και 25 χρόνια. Σίγουρα μας έχει επηρεάσει, αλλά με ποιον τρόπο ακριβώς… δύσκολο να πεις! Όσο για το “underground”, είναι δύσκολο ως έννοια να έχει πια πραγματικό νόημα σήμερα. Είμαστε όντως μέρος του άραγε;

Roxx: Πώς ισορροπείτε τις καλλιτεχνικές σας φιλοδοξίες με την καθημερινή ζωή, αφού έχετε αναφέρει ότι οι Vox Low δεν είναι η μοναδική σας ενασχόληση;

Jean-Christophe Couderc: Είμαστε όλοι γύρω στα 50, οπότε οι καλλιτεχνικές μας φιλοδοξίες είναι μάλλον περιορισμένες. Είμαστε πολύ τυχεροί που μπορούμε να κυκλοφορούμε μουσική σε σπουδαία labels, να παίζουμε σε υπέροχα μέρη, φεστιβάλ και venues, να έρχεται ο κόσμος στις συναυλίες μας και να πληρωνόμαστε. Βέβαια δεν πληρωνόμαστε αρκετά για να ζούμε από αυτό, αλλά αρκεί! Βρίσκουμε πάντα χρόνο να συναντιόμαστε στο στούντιο και να παίζουμε μία φορά την εβδομάδα. Όσο το απολαμβάνουμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Roxx: Πιστεύετε ότι οι σύγχρονοι καλλιτέχνες έχουν ακόμα τη δύναμη να επηρεάζουν πολιτιστικές ή πολιτικές συζητήσεις ή αυτός ο ρόλος έχει περάσει αλλού;

Jean-Christophe Couderc: Τουλάχιστον κάποιοι προσπαθούν! Οι Massive Attack, για παράδειγμα. Αλλά έχει πράγματι αποτέλεσμα; Είναι η τέχνη αρκετά ισχυρή ή καθόλου; Έχεις δύο ώρες για να απαντήσεις σ’ αυτό!

Roxx: Τι θα θέλατε να εκπροσωπεί μακροπρόθεσμα το όνομα Vox Low, όχι μόνο μουσικά αλλά και ως καλλιτεχνική δήλωση για την εποχή μας;

Jean-Christophe Couderc: Μια ειλικρινή προσπάθεια να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας με καλή παρέα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο!

Οι Vox Low εμφανίζονται ζωντανά τη Πέμπτη 16 Οκτωβρίου στο Eightball Club στην Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στο Piraeus Club Academy στην Αθήνα.

Εισιτήρια προπωλούνται μέσω της more.com και του δικτύου καταστημάτων της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ακολουθήστε το Roxx στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι νέα για μουσική, σειρές και ταινίες. Ακολουθήστε μας στο spotify για νέα μουσική κάθε εβδομάδα. Στο instagram μας βρίσκετε εδώ.

 

Tags: