Λίγο πριν μάθουμε την αλήθεια: Όλες οι θεωρίες για τον Τζον Σνόου στο Game of Thrones
Game of thrones

Λίγο πριν μάθουμε την αλήθεια: Όλες οι θεωρίες για τον Τζον Σνόου στο Game of Thrones

Μετράμε αντίστροφα για την επιστροφή του Game of Thrones μετά από μία μαρτυρική αναμονή που κράτησε δέκα ολόκληρους μήνες. Αυτή τη φορά το διάστημα που πέρασε ήταν γεμάτο από θεωρίες για το τι θα συμβεί γιατί σε αντίθεση με άλλες σεζόν δεν είχαμε την πλοκή των βιβλίων ως μαξιλαράκι για το τι θα συμβεί.

Ο George Martin έχασε κάθε deadline και το έκτο βιβλίο του A Song of ice and fire δεν πρόλαβε φυσικά να κυκλοφορήσει.

Έτσι την Κυριακή 24 του μήνα θα δούμε επιτέλους τι έχει συμβεί με τα cliffhanger ου μας άφησε το φινάλε της περασμένης σεζόν. Μεταξύ μας τώρα βέβαια, ωραία και τα υπόλοιπα cliffhanger αλλά η τύχη του Τζον Σνόου είναι αυτή που θέλει να μάθει όλος ο κόσμος.

Οι παραγωγοί της σειράς ήταν σαφείς και ξεκάθαροι όλο αυτό το διάστημα. Ο Τζον Σνόου είναι νεκρός. Ο Κιτ Χάρινγκτον το είπε και το ξαναείπε. Είναι νεκρός.

Τα trailer που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον δείχνουν νεκρό. Αλλά όλοι εμείς ξέρουμε καλύτερα έτσι δεν είναι; Μπορεί να είναι νεκρός αλλά με κάποιο τρόπο θα επιστρέψει.

jon snow death

Στα πέντε χρόνια που ακολούθησαν την κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου , οι φανατικοί αναγνώστες που ψάχνουν την κάθε λεπτομέρεια, έχουν καταλήξει σε ένα κοινό συμπέρασμα. Ο Τζον Σνόου δεν είναι νεκρός. Και υπάρχουν και διαφορετικές θεωρίες για αυτό.

Πριν περάσουμε σε αυτές πάμε να δούμε τις τελευταίες γραμμές από το κεφάλαιο του Τζον Σνόου, όπως τις έγραψε ο George Martin στο A Dance With Dragons..

Jon fell to his knees. He found the dagger’s hilt and wrenched it free. In the cold night air the wound was smoking. “Ghost,” he whispered. Pain washed over him. Stick them with the pointy end. When the third dagger took him between the shoulder blades, he gave a grunt and fell face-first into the snow.

He never felt the fourth knife. Only the cold…

Έτσι κλείνει τo κεφάλαιο ο Martin στο βιβλίο και φυσικά η κουβέντα φουντώνει.

Σύμφωνα με πολλούς αναγνώστες, ο Martin έχει «φυτέψει» πολλά στοιχεία για την επιστροφή του Τζον Σνόου μέσα στο βιβλίο.  Αρχικά με το εναρκτήριο κεφάλαιο, όπου ένας από τους Wildlings που έχει ξεφύγει από τη μάχη του τείχους (όταν ο Στάνις κερδίζει τον πόλεμο) και έχει παρόμοιες δυνάμεις με τον Μπραν (μπορεί να μεταφέρει το πνεύμα του σε λύκο), περιγράφει τι συμβαίνει με τους skinchangers όταν αυτοί πεθαίνουν. Το πνεύμα τους μεταφέρεται στο ζώο και σιγά σιγά γίνονται ένα. Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ο Τζον Σνόου είναι και αυτός skinchanger.

OrellWarg

Άλλο ένα στοιχείο που οδηγεί σε αυτή την κατεύθυνση είναι το όραμα της Μελισάνδρης:

Οι φλόγες κροτάλισαν απαλά και μέσα από αυτές άκουσε να ψιθυρίζουν το όνομα Τζον Σνόου. Το μακρύ του πρόσωπο εμφανίστηκε μπροστά της με πύρινες γλώσσες στις αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί, μία εμφανιζόταν και μία χανόταν, μία σκιά πίσω από την φλογερή κουρτίνα. Τώρα είναι άνθρωπος, τώρα λύκος και τώρα άνθρωπος ξανά.

melisandre-fire

Αυτά με τα στοιχεία που λένε ότι το πνεύμα του μπορεί να μεταφερθεί στον Ghost. Πάμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τρεις κεντρικές θεωρίες για την τύχη του στη συνέχεια.

Η Μελισάνδρη που επέστρεψε στο τείχος (στο βιβλίο δεν έχει φύγει ποτέ) θα επαναφέρει στη ζωή τον Τζον Σνόου με τη δύναμη του Άρχοντα του Φωτός. Όπως έκανε ο Θόρος με τον Μπέρικ Ντοντάριον. Το πώς θα γίνει αυτό έχει πολλές εκδοχές, αλλά αν λάβουμε υπόψη τις προηγούμενες κηδείες μελών της Νυχτερινής Φρουράς, με το σώμα τους να παραδίδεται στην πυρά και εκείνη την ώρα να ακούγεται η ατάκα «And now he’s watch has ended», δεν αποκλείεται να έχουμε επιστροφή και ταυτόχρονα απελευθέρωση από τους όρκους!

3fl9E5c

Μια άλλη θεωρία λέει ότι δεν θα προλάβει να επιστρέψει από τους νεκρούς με τη δύναμη της φωτιάς, αφού θα έχει μετατραπεί σε White Walker. Το όγδοο επεισόδιο της πέμπτης σεζόν με την επανεμφάνιση των White Walker μας έδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο αυτή τη μετατροπή, ενώ το ενδιαφέρον που έδειξε ο Night’s King για τον Τζον Σνόου (με τα μάτια), μας βάζει σε υποψίες ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι απίθανο. Κάποιοι το έχουν πάει ακόμα πιο μακριά λέγοντας ότι ο Τζον Σνόου θα οδηγήσει στην τελική μάχη τους White Walkers κόντρα στους δράκους της Ντενέρις.

CGbyFADUIAAmH8y

Η τρίτη θεωρία έρχεται από ανθρώπους βαθία χωμένους στη μυθολογία του George R.R. Martin. Στο σύμπαν του A Song of Ice and fire κυριαρχεί ο θρύλος για έναν μοναχικό πολεμιστή που σταμάτησε με τη βοήθεια ενός μαγικού σπαθιού την πρώτη επιδρομή των White Walkers.

Αυτός ο ήρωας σύμφωνα με τον θρύλο θα έρθει ξανά στη ζωή. Η Μελισάνδρη τον αποκαλεί τον εκλεκτό του κυρίου, κάποιοι άλλοι τον αποκαλούν The Prince that was promised και κάποιοι άλλοι μιλούν για τον Αζόρ Αχάι.

azor-ahai

Πολλοί αναγνώστες θεωρούν ότι όλοι είναι το ίδιο πρόσωπο και οι προφητείες λένε ότι πρέπει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο Τζον Σνόου διαθέτει τα περισσότερα, όπως και κάποιοι άλλοι από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές (Ντενέρις, Τίριον). Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να καταγράψουμε αυτά τα χαρακτηριστικά γιατί θα ανοίξουμε μια άλλη τεράστια κουβέντα.

Και τώρα λοιπόν έφτασε η ώρα που λογικά θα τα δούμε όλα. Η έκτη σεζόν του Game of Thrones κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 24 του μήνα και μαζί θα έρθουν απαντήσεις που οι τηλεθεατές ψάχνουν εδώ και περίπου ένα χρόνο και οι αναγνώστες σχεδόν μια πενταετία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ