Nochnoy Dozor: «Η προσπάθειά μας αρχίζει και τελειώνει στην μουσική. Δεν μας ενδιαφέρουν τα likes και τα trending»
News

Nochnoy Dozor: «Η προσπάθειά μας αρχίζει και τελειώνει στην μουσική. Δεν μας ενδιαφέρουν τα likes και τα trending»

Οι Nochnoy Dozor είναι ναι μεν μια μπάντα με την συμβατική έννοια του όρου, αλλά είναι πολλά αυτά που τους διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες του σιναφιού.

Γυναικείες διφωνίες, πλήκτρα, βαριές κιθάρες, ambient σημεία, μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που κάνει προφανείς και τις συγγένειες των μελών τους με άλλες μπάντες της σκηνής, και φυσικά μια λατρεία στο ξένο, το άγνωστο, το πρωτότυπο, το διαφορετικό. Στα πλαίσια αυτά και η ζωντανή εμφάνισή τους αυτό το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στην Αγγλικανική Εκκλησία μαζί με τους Church of the Sea και Ghone που γεφυρώνεται με άλλες όμορφες ενέργειες τους, του τελευταίου διαστήματος όπως το video στο Skrow Theater (δείτε παρακάτω).

Με αυτή την αφορμή, τους βρήκαμε, τους μιλήσαμε και μάθαμε τα σχέδια και την όλη λογική τους πίσω από τα ιδιαίτερα πράγματα που κάθε τόσο επιχειρούν.

Roxx: Θα ξεκινήσω με το προφανές. Είστε μέλη από διάφορες μπάντες, όπως οι Universe217 και οι Sun of Nothing. Τι είναι λοιπόν το project των Nochnoy Dozor για εσάς; Μια ευκαιρία για διαφορετικό τρόπο έκφρασης ή αυτό που λένε “a thing of its own”. Μια οντότητα με δική της ψυχή, δικές της επιδιώξεις και δικούς της στόχους;

Nochnoy Dozor: Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σου και την έρευνα του τι συμβαίνει με τα μέλη της μπάντας. Είναι μια οντότητα από μόνη της. Όχι μια παρένθεση στις άλλες μας μουσικές δραστηρίοτητες. Στελεχώνεται επίσης από την Λίνα την Ρεβέκκα και το Νικο, που έχουν και αυτοί την δίκη τους πορεία. Όλοι μαζί προβάρουμε, λέμε τις ιδέες μας και βγαίνει το αποτέλεσμα που έχεις ακούσει.

Roxx: Ποιοι είναι λοιπόν οι στόχοι και ποιος ο προορισμός του οχήματος που ονομάζεται Nochnoy Dozor;

Nochnoy Dozor: Νομίζω θέλουμε και εμείς ότι θέλουν όλες οι μπάντες. Να παρουσιάσουμε την μουσική μας όσο καλύτερα μπορούμε, να παίζουμε όσο ποιο συχνά γίνεται, να κάνουμε ωραίες κυκλοφορίες, κυνηγώντας  πάντα αυτό που εμείς θεωρούμε καλαίσθητο και ολοκληρωμένο.

Roxx: Το ντεμπούτο EP σας κυκλοφόρησε από την Prophecy Productions και μαθαίνω πως πήγε εξαιρετικά. Τι feedback λαμβάνετε;

Nochnoy Dozor: Πήγε και πηγαίνει πολύ ωραία. Τα πράγματα με την Prophecy έγιναν  παραδοσιακά – αν θες. Τους στείλαμε τον δίσκο, τους άρεσε, μας έκαναν μια  πρόταση και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το να έχεις μια εταιρεία από πίσω σου που καταλαβαίνει τι θέλεις να πεις, άλλα και που έχει τόσους πόρους για να κινήσει το promotion και όλες τις άλλες διαδικασίες, είναι ένα τρομερό boost, για μια μπάντα που τώρα αρχίζει.

Roxx: Ο ήχος σας προσμειγνύει το doom, με το ambient, κάποια ίσως στοιχεία post rock αλλά και πιο ατμοσφαιρικά από την αντίστοιχη σκηνή των 90’s. Σίγουρα δεν ηχεί όμως ελληνικό ή ελληνοτραφές. Από πού αντλείτε εσείς τις επιρροές σας;

Nochnoy Dozor: Χμ, πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Δεν νομίζω ότι πότε καθίσαμε κάτω και είπαμε ότι πρέπει  να ακουγόμαστε σαν εκείνους,  η ότι θέλουμε να μας ακούει κάποιος και να λέει “Α να μια ελληνική ή μια όχι ελληνική μπάντα”, η ο,τι άλλο. Μάλλον βγαίνει λίγο αυθόρμητα όλο αυτό. Τώρα αφού υπάρχουν 5 σύνθετες στην μπάντα, είναι κάπως λογικό ότι τα ακούσματα θα είναι ετερόκλητα και ότι αυτό θα βγει στην μουσική μας. Από τα άπειρα διαφορετικά inputs της Λινας (λόγω της ιδιότητας του DJ) μέχρι την αγάπη μας για το grunge, νομίζω οι επιρροές μας είναι πολυποίκιλες. Αν φτιάχναμε μια spotify playlist και βάζαμε όλοι μαζί κομμάτια, θα ήταν ένα χάος.

Roxx: Η διαδικασία της σύνθεσης είναι βασισμένη στον πειραματισμό και τον αυτοσχεδιασμό, το «τζαμάρισμα» όπως λέμε ή υπάρχει οργανωμένη σκέψη και προεργασία πίσω από αυτές; Αν θα έπρεπε να μαντέψω θα έλεγα το πρώτο, αλλά πραγματικά θα ήθελα να μάθω πώς ακριβώς δουλεύετε στο στούντιο.

Nochnoy Dozor: Όλα αυτά τα διαφορετικά χρειάζονται, λέμε εμείς. Φυσικά και κάποιος θα σκεφτεί μια ιδέα και θα την φέρει από το σπίτι του, και φυσικά μετά θα την δουλέψουμε και θα αποφασίσουμε όλοι μαζί που θέλουμε να πάει. Είναι κάπως βαρετό να έρχεται κάποιος σε μια πρόβα με “τελειωμένο κομμάτι” και να το δείχνει στους άλλους, αλλά από την άλλη και ο ατελείωτος αυτοσχεδιασμός κάποτε πρέπει να δομηθεί. Και φυσικά  το αποτέλεσμα πρέπει να πωρώνει 5 ανθρώπους όχι 1. Αυτό που με ευχαριστεί πολύ στο δημιουργικό κομμάτι, είναι ότι όλοι μας πάντα σκεφτόμαστε πώς το κομμάτι θα δουλεύει, όχι να κάνουμε μουσικές ακροβασίες, η πρωταθλητισμό στο όργανο μας.

Nochnoy Dozor

Roxx: Πώς και επιλέξατε την Αγγλικανική Εκκλησία για μια εμφάνιση; Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι αλήθεια, να εμφανιστεί κάποιος ζωντανά εκεί;

Nochnoy Dozor: Είναι ένα πολύ ιδιαίτερος χώρος, με τα δικά του vibes. Και το βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρον η μουσική να “μοιράζεται” και σε χώρους έξω από τα συνηθισμένα. Είναι μια πρόκληση  για τους δημιουργούς, και ελπίζουμε, μια ιδιαίτερη εμπειρία για τον κόσμο που θα έρθει να το δει. Σίγουρα έχουμε στο νου μας το πως θα εναρμονιστούμε με το χώρο, σίγουρα θα αλλάξουμε τα κομμάτια μας, τόσο όσο, σίγουρα δεν είναι “απλό” το εγχείρημα, άλλα είπαμε η πρόκληση είναι κινητήρια δύναμη.

Roxx: Οπότε μια ακόμη κορυφή κατακτήθηκε. Το επόμενο βήμα ποιο είναι; Εμφάνιση σε καθεδρικό Ναό;

Nochnoy Dozor: Ωραία ιδέα. Άλλα μέτα θα φαίνεται σαν να κάνουμε περιοδεία σε εκκλησίες! Πολλά είναι που θέλουμε να δοκιμάσουμε, μέσα σε σπηλιές, βάρκες, σε λατομεία και νομίζω θα τα καταφέρουμε. Είτε με την μορφή video (όπως το πρόσφατο που κάναμε στο Skrow Theater) είτε με την λογική συναυλίας.

Roxx: Στιχουργικά πού κινείστε; Τα θέματα της θρησκείας και του εσωτερικού σας μαγεύουν; Δεν φαντάζομαι να συνδράμετε στο να ηχήσουν βλάσφημες φράσεις μέσα στα τείχη της Αγγλικανικής;

Nochnoy Dozor: Η Αγγλικανική είναι ένας χώρος με συγκεκριμένες δυναμικές και θέλουμε να εναρμονιστούμε με αυτό τον χώρο όποτε και ο τρόπος μας θα είναι προσεγμένος. Eμείς επιλέξαμε να είμαστε εκεί, οπότε αν θέλαμε να δοξάσουμε τον Εωσφόρο, η να έχουμε πχ ένα bdsm show μαζί με την μουσική μας, θα ήμασταν κάπου άλλου. Έξαλλου, οι στίχοι μας δεν εξερευνούν θεολογικά θέματα. Θα έλεγα ότι δεν είναι όλο αυτό δηλαδή φορτισμένο με θρησκευτικά ζητήματα, είναι μουσική.

Roxx: Αν θα μπορούσατε να κάνετε σύμπραξη με έναν καλλιτέχνη ποιος θα ήταν αυτός; Ή μήπως υπάρχει κάτι τέτοιο ήδη στα πλάνα; Αν ναι, θέλετε να το μοιραστείτε μαζί μας;

Nochnoy Dozor: Σύμπραξη είναι οι ποιο “underground” συναυλίες που μαζευόμαστε μπάντες και γνωριζόμαστε και τρέχουμε τις παράγωγες μας, και αγαπιόμαστε, δοκιμαζόμαστε… όλα αυτά! Πολύ μου αρέσει αυτό, πολύ περισσότερο σίγουρα από το η κάθε μπάντα να εμφανίζεται ή να ενεργεί μονή της. Σε καθαρά μουσικό επίπεδο, πάντα δοκιμάζουμε πράγματα, και αναπόφευκτα, στο στούντιο η live, διάφοροι φίλοι μας να μπλεχτούν μέσα στα κομμάτια μας. Τώρα αν αναφέρεσαι σε “γνωστούς” δημιουργούς, με έπιασες! Δεν το έχω σκεφτεί καθόλου αυτό προς το παρόν…

Roxx: Ποια είναι η πεμπτουσία της ύπαρξης των Nochnoy Door; Που ξεκινάει και που τελειώνει το νόημα πίσω από αυτή την καλλιτεχνική προσπάθεια; Τι θα σας έκανε να την σταματήσετε;

Nochnoy Dozor: Θα σταματούσαμε αν δεν είχαμε να πούμε πράγματα. Άλλα προς το παρόν είμαστε σκασμένοι. Είναι έκφραση όλο αυτό (το που σε πάει η μουσική σου η μια μπάντα) και μια πολύ ωραία περιπέτεια επίσης. Εμείς ακόμη ανακαλύπτουμε τι, πως, που, πότε… Ψάχνουμε τα πατήματα μας. Και θα έλεγα πως όλη αυτή η προσπάθεια, αρχίζει και τελειώνει όταν κάνουμε μουσική. Δεν έχει να κάνει με το να κάνεις καριέρα, likes,  η να πιάσεις το trending now #1.

Roxx: Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για πειραματικά και άκρως εναλλακτικά σχήματα σαν εσάς στην Ελλάδα ή το να κοιτάει μια μπάντα του είδους προς τα έξω είναι σχεδόν μοιραίο;

Nochnoy Dozor: Δεν θα έλεγα ότι είμαστε άκρως εναλλακτικοί, η δεν το νοιώθω έτσι τουλάχιστον. Αν πιστεύω ότι θα έχουμε mainstream αποδοχή ποτέ; Μάλλον όχι! Άλλα υπάρχει φυσικά κοινό που ψάχνει το ιδιαίτερο, το διαφορετικό, αν μας βάζεις εκεί. Και εν τελεί είναι μάλλον πιο συνειδητοποιημένοι, πιο “ψαγμένοι”, είναι οι άνθρωποι που θα αγοράσουν δίσκους, θα σου πιάσουν κουβέντα για καινούργια μουσική που άκουσαν, και θα μπουν σε τεράστιες φανταστικές κουβέντες για νότες, συναυλίες, και βιώματα. Προτιμώ πολύ περισσότερο να ανήκουμε σε έναν τέτοιο κύκλο, από το μεσημεριανό  airplay στην τηλεόραση.

Roxx: Τι ετοιμάζετε για την εμφάνιση στην Αγγλικανική Εκκλησία; Τηζάρετε μας λίγο κι εμάς που σας έχουμε ήδη δει λάηβ και περιμένουμε κάτι το διαφορετικό;

Nochnoy Dozor: Πολύ προσεγμένο light show, ιδιαίτερες εκτελέσεις τον κομματιών μας για να ταιριάξουν τεχνικά και ηχητικά με τον χωρο,  διάθεση για κουβέντα & welcome drinks, μια διαφορετική συναυλία, πιο εσωτερική αν θες αλλά και πολύ φορτισμένη συναισθηματικά.

Roxx: Κάποιος που δεν σας έχει ξαναδεί ζωντανά τι πρέπει να περιμένει;

Nochnoy Dozor: Θα ήθελα να μην περιμένει τίποτα, γιατί οι προσδοκίες πολλές φορές σε κάνουν να μην απολαμβάνεις αυτό που συμβαίνει, ιδιαίτερα στην μουσική. Ελπίζω να φύγει από την συναυλία και να μην μπορεί να περιμένει να μας ξαναδεί.

Roxx: Τα τελευταία λόγια σας ανήκουν, όπως σχεδόν σε κάθε συνέντευξη εκεί έξω. Choose your words wisely.

Nochnoy Dozor: Ξέρεις τι πίεση είναι αυτό; Τι πρέπει να βρω τώρα μια εξυπνάδα, η ένα αποστάγματα γνώσης η κάτι τέτοιο. Η να μην είναι κάτι τετριμμένο… Ουφ δύσκολο! Σας περιμένουμε στην Αγγλικανική Εκκλησία το Σάββατο!

Nochnoy Dozor

Οι Nochnoy Dozor εμφανίζονται ζωντανά μαζί με τους Church of the Sea και Ghone το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στην Αγγλικανική Εκκλησία της Αθήνας.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/events/187774989006388

Προπώληση εισιτηρίων (περιορισμένες θέσεις): https://www.viva.gr/tickets/music/aglican-church/nochnoy-dozor-church-of-the-sea-ghone

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ