Έφτιαξε το φινάλε του Game of Thrones την παράξενη γεύση της τελευταίας σεζόν;
News

Έφτιαξε το φινάλε του Game of Thrones την παράξενη γεύση της τελευταίας σεζόν;

Ακούστε εδώ ζωντανά το Roxx Radio


ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΟΥ GAME OF THRONES

Μετά από οκτώ χρόνια, μέσα στα οποία μετατράπηκε σε φαινόμενο της ποπ κουλτούρας και έγινε η δημοφιλέστερη σειρά όλων των εποχών, το Game of Thrones έριξε την αυλαία του το βράδυ της Κυριακής με το 73ο και τελευταίο επεισόδιο.

Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από την έναρξη της σεζόν, τον διχασμό που θα προκαλούσαν τα τελευταία επεισόδια, αφού όλα αυτά τα χρόνια η σειρά ήταν «αλεξίσφαιρη» στην κριτική από κοινό και επαγγελματίες. Και δικαιολογημένα αφού το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και η πλοκή από τα βιβλια του George Martin έδιναν στη σειρά έναν αέρα μεγαλείου.

Όλα αυτά τελείωσαν όμως στην 8η σεζόν, με τον κόσμο να αντιδρά κυρίως για τον τρόπο που φτάσαμε στο τέλος και όχι για το ίδιο το τέλος. Βιαστικές κινήσεις, ανατροπές σε διαδρομές χαρακτήρων που χτίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και μία ευθεία γραμμή στην πλοκή που γκρέμισε κάθε απόπειρα να προσεγγίσεις συναισθηματικά τους χαρακτήρες, μας οδήγησαν στο μεγάλο φινάλε, που όπως είχε υποσχεθεί πριν από πολλά χρόνια ο George RR Martin, ήταν όντως γλυκόπικρο.

Δεν είδαμε ποτέ την μεταστροφή στον χαρακτήρα της Ντενέρις. Δεν τρελάθηκε λοιπόν, ούτε έγινε Mad Queen, απλά μέσα σε 45 λεπτά καθαρού χρόνου παρουσίας, αποφάσισε ότι ο τρόπος που θα χτίσει τον καινούργιο κόσμο είναι με φωτιά και αίμα πάνω στις στάχτες του παλιού.

Ο Τζον Σνόου ήταν αυτός που έβαλε τέλος στη διαδρομή της και ο ίδιος κατέληξε στη Νυχτερινή Φρουρά, που για κάποιο λόγο υπάρχει ακόμα, ενώ  ο σιδερένιος θρόνος έλιωσε από τη φωτιά του Ντρόγκον. Ο Βορράς έγινε ξεχωριστό βασίλειο, με τη Σάνσα στο θρόνο και ο Μπραν ανέλαβε τις τύχες των έξι βασιλείων, ενώ η Άρυα αποφάσισε να γίνει εξερευνήτρια.

Όσο για τον Τύριον; Κατέληξε για μία ακόμα φορά «χέρι» του βασιλιά.

Και η ερώτηση είναι απλή. Κατάφερε το φινάλε να βελτιώση αυτή την παράξενη γεύση της τελευταίας σεζόν;

Για εμάς, όχι, δεν τα κατάφερε.

Το Game of Thrones και οι δημιουργοί του έχασαν την ευκαιρία στις δύο τελευταίες σεζόν, να αφήσουν πίσω τους ίσως τη σπουδαιότερη ιστορία φαντασίας όλων των εποχών. Την έχασαν γιατί άλλαξαν τον τρόπο που δούλευε η σειρά. Ο στόχος δεν ήταν πλέον η εξέλιξη των χαρακτήρων και μέσα από αυτή η ολοκλήρωση της σειράς. Ο στόχος έγινε το φινάλε με κάθε κόστος.

Κόστος στην πλοκή, κόστος στους χαρακτήρες, κόστος πολλές φορές στην ίδια τη λογική που είχαν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Και η γεύση που μας αφήνει είναι μια γεύση μελαγχολίας για το τι θα μπορούσαμε να είχαμε δει σε σχέση με το τι είδαμε. Πόσο άδικο ήταν για αυτό το εξαιρετικό καστ ηθοποιών, το υλικό με το οποίο δούλεψαν.

Δύσκολα θα υπάρξει ξανά σειρά σαν το Game of Thrones και για αυτό ίσως να το κρίνουμε τόσο σκληρά. Ήταν η σειρά που μας έκανε να μείνουμε έκπληκτοι, να φωνάξουμε στις οθόνες μας, να χτυπήσουμε το τραπέζι, να κλάψουμε, να χαρούμε και όλα τα αυτά τα συναισθήματα μαζί. Και στο τέλος της μείναμε απλοί θεατές που παρατηρούσαν τις κινήσεις των χαρακτήρων βλέποντας να πέφτουν οι τίτλοι τέλους. Και είναι κρίμα.

Φυσικά εσείς μπορεί να τη ζήσατε αλλιώς; Τι λέτε για το φινάλε; Σας περιμένουμε στα σχόλια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ