Το Music Highway festival μας αποκαλύπτει τα μυστικά του!
News

Το Music Highway festival μας αποκαλύπτει τα μυστικά του!

Mr Highway Band και Music Highway Festival. Music Highway Festival και Mr Highway Band. Έννοιες αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρούμενες. Η αγάπη που έγινε συνήθεια, και η συνήθεια που έγινε εμμονή. Μία μπάντα με δικό της φεστιβάλ, πάντα φιλικά προσκείμενο στο underground, στο newcoming, σε αυτό που αξίζει και ίσως δεν είχε –πάντα- την ευκαιρία να αναδειχθεί.

Με αφορμή την 8η διεξαγωγή του Music Highway Festival την Παρασκευή 15 Μαρτίου στο Κύτταρο Live, μιλήσαμε με μπάντα και διοργάνωση (μιας που εδώ είναι… το ίδιο άτομο) και μάθαμε όσα δεν γνωρίζαμε για αυτήν την πολύ όμορφη κίνηση που ακούει στο όνομα… Highway! Ας ταξιδέψουμε μαζί τους στην μουσική λεωφόρο τους λοιπόν!

***

Χαίρετε και καλωσήρθατε στις σελίδες του roxx.gr. Πλέον, μαζί με αυτήν που έρχεται, αριθμείται 10 editions του Music Highway Festival, 8 χειμερινές και 2 καλοκαιρινές, ενώ έπεται όπως καταλαβαίνω και μια τρίτη καλοκαιρινή. Ποιο είναι το μυστικό πίσω από την διάρκεια του Music Highway Festival; Γιατί δυσκολίες αποκλείεται να μην συναντήσατε αυτό είναι βέβαιον.

Χαίρετε και ευχαριστούμε για τη φιλοξενία. Δυσκολίες συναντήσαμε και συναντούμε πάρα πολλές, όπως κάθε προσπάθεια σε αυτή τη χώρα που δεν εντάσσεται στα καθιερωμένα και μαζικά πρότυπα διασκέδασης, οργάνωσης και λειτουργίας. Μυστικά για το ότι το φεστιβάλ μας κρατάει μια σταθερή και ολοένα πιο ανοδική πορεία υπάρχουν αρκετά. Σίγουρα η αγάπη μας για τη μουσική, η ακλόνητη πίστη μας ότι τέτοια εγχειρήματα έχουν λόγο ύπαρξης και προοπτικές επιτυχίας, οι συνεργασίες με σωστούς ανθρώπους σε όλα τα εμπλεκόμενα πόστα, η αμεσότητα του φεστιβάλ προς όλους τους ενδιαφερόμενους, μπάντες, συνεργάτες, προσωπικό κοινό κτλ. Το γεγονός ότι είναι ένα φεστιβάλ στημένο από μουσικούς για μουσικούς και μουσικόφιλους πιστεύουμε ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Εκτός από διοργανωτές του Music Highway Festival, είναι κοινό μυστικό πως είστε και οι Mr. Highway Band. Εμφανίζεστε –αν δεν κάνω λάθος- σε κάθε edition του φεστιβάλ, το στηρίζετε με όλες σας τις δυνάμεις, όμως κάτι ακόμη υπάρχει εκεί πέρα, δεν με γελάτε! Ποιος ο λόγος του να πάτε σε ένα τόσο πολυσυλλεκτικό και αλληλέγγυο format, αντί απλά να συνεχίσετε να κάνετε τις συναυλίες σας ως μπάντα; Δεν θα ήταν πιο εύκολο αυτό;

Ίσως να ήταν πιο εύκολο, σίγουρα πιο ξεκούραστο και λιγότερο αγχωτικό. Όμως, εμείς εξ’ αρχής νιώσαμε την ανάγκη, παράλληλα με όλες τις συναυλίες και τις υπόλοιπες δραστηριότητες της μπάντας, να δημιουργήσουμε και ένα δικό μας χώρο, όπου οι συνθήκες να είναι απολύτως αυτές που φανταζόμαστε εμείς ως ιδανικές και που θεωρούμε ότι καλύπτουν και κάθε άλλο καλλιτέχνη. Αυτό το γεγονός, μαζί με την επιθυμία μας να γνωρίσουμε και να αλληλεπιδράσουμε με άλλα συγκροτήματα του χώρου μας, είναι οι κύριοι λόγοι πίσω από το Music Highway Festival.

Με λίγα λόγια δεν είστε επαγγελματίες διοργανωτές, υπό την έννοια ότι αυτή δεν είναι η σταθερή σας δουλειά. Είστε μουσικοί, άνθρωποι που έχουν background στην σκηνή και την διοργάνωση συναυλιών με την ευρύτερη έννοια, που απλά το κάνουν από αγάπη για το αντικείμενο, για την μουσική και τις ωραίες στιγμές που φέρνει. Αυτό εν τέλει αποτελεί ένα συστατικό που καθιστά το έργο σας ευκολότερο, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες περί βιωσιμότητας ή και βιοπορισμού μέσω αυτού, ή καθιστά και την σχέση σας με το όλο concept πιο ασθενή; Με λίγα λόγια, θα το παρατούσατε για να τρέξετε περισσότερο το όχημα που ακούει στο όνομα Mr Highway Band, ή εν τέλει μετά από τόσα χρόνια αυτά αποτελούν αξίες και μονάδες αλληλένδετες;

Το θέμα της βιωσιμότητας το λήξαμε πολύ νωρίς, όταν αποφασίσαμε από κοινού να μη δούμε ποτέ την μπάντα και το φεστιβάλ μας ως δουλειές. Επομένως, αυτό το άγχος έχει φύγει από τη μουσική μας και το λύνει ο καθένας από εμάς με τον τρόπο του. Χωρίς κανένα άγχος, λοιπόν, Mr. Highway Band και Music Highway Festival πορεύονται και αναζητούν διαρκώς νέους δρόμους δημιουργίας. Αυτή τη στιγμή, τα βλέπουμε και τα δύο ως αλληλένδετα, χωρίς αυτό να λέει κάτι για τις μελλοντικές τους διαδρομές.

Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά (αν και είναι κοινό γνώρισμα όλων των editions, απλά σε μικρότερο βαθμό), βλέπω μια έμφαση στις νεοσύστατες, ανερχόμενες μπάντες. Αυτό που λέμε “newcomers”. Τόσο οι πιο «ψημένοι» Coyote’s Arrow (σ.σ.: θυμίζουμε, με μέλη από Nonmandol και Deus Ex Machina), όσο και οι Sounds Like Barley και Golden Nugget, βρίσκονται στο ντεμπούτο album τους. Είναι αυτό κάτι που έτυχε ή πήρατε μια απόφαση αυτή την φορά περισσότερο από ποτέ να προωθήσετε νέες αξιόλογες προσπάθειες που ίσως δεν έχουν την ευκαιρία να προωθηθούν τόσο όσο άλλες;

Το φετινό μας φεστιβάλ συμπίπτει με την κυκλοφορία από την Ikaros Records και τη Los Almiros Records σε βινύλιο του πρώτου μας δίσκου, τον οποίο και θα παρουσιάσουμε για πρώτη φορά ολόκληρο από το 2012. Σε συζητήσεις γύρω από αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα διαπιστώσαμε ότι την περίοδο αυτή ετοιμάζονταν αρκετές νέες και αξιόλογες δουλειές από διάφορες μπάντες. Έτσι, καταλήξαμε στην ιδέα ότι θα είχε πολύ ενδιαφέρον κάποιες από αυτές τις φρέσκες κυκλοφορίες να ακουστούν όλες μαζί τη βραδιά του φεστιβάλ μας, το οποίο, έτσι κι αλλιώς, πάντα προσπαθεί να δίνει βήμα σε τέτοιες δουλειές.

Η φιλία παίζει ρόλο στο εγχείρημα που λέγεται Music Highway Festival; Είστε δηλαδή τόσο φίλοι μεταξύ σας, όσο και φίλοι με κάποιες –αν όχι όλες- από τις μπάντες που φιλοξενείτε ανά χρονιά; Γενικά η φιλιά τι ρόλο παίζει κατά την γνώμη σας σε τέτοιες –όχι αμιγώς επαγγελματικές- προσπάθειες; Μήπως είναι το κλειδί;

Είναι το κλειδί 100%. Η φιλία, η συντροφικότητα και το να βρίσκεις ανθρώπους με κοινά οράματα και κοινούς κώδικες. Εμείς σαν μπάντα και προσωπικό του φεστιβάλ είμαστε όλοι μια παρέα, αλλά και με το σύνολο σχεδόν των συγκροτημάτων και μουσικών που έχουν περάσει από τη διοργάνωσή μας έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Ήταν εξ’ άλλου και ένα από τα ζητούμενα από την αρχή.

Είστε σε θέση να μας… μαρτυρήσετε κάποια ονόματα από την Mountain Edition του Music Highway Festival, που θα λάβει χώρα στις 9 και 10 Αυγούστου στον Ταΰγετο; Δώστε μας μια αποκλειστικότητα.

Panx Romana!!!

Αν και έχει καταντήσει στερεοτυπική ερώτηση, θα ήταν μεγάλη μου χαρά να μου πείτε που τοποθετείτε σε επίπεδο επιτευγμάτων, αλλά και μέσα στην ζωή σας, τόσο τους Mr. Highway Band, όσο και το Music Highway Festival, στην δεκαετία που ακολουθεί. Πώς θα θέλατε να δείτε τα πνευματικά σας αυτά παιδιά να ακμάζουν και ποιοι είναι οι πιο ρομαντικοί και μακροπρόθεσμοι στόχοι σας;

Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που ευχόμαστε. Θέλουμε απλά να συνεχίσουμε να εκφραζόμαστε μέσα από τη μουσική, να κυκλοφορούμε ωραίους δίσκους, να κάνουμε συναυλίες και να συναντάμε κόσμο και κάθε μας δραστηριότητα να φτάνει διαρκώς σε όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Είστε μία από τις πιο underground μπάντες (με την πραγματική έννοια του όρου) και το Music Highway Festival κινείται στον ίδιο παρονομαστή. Το ξέρω πως το ειδικό βάρος μια τέτοιας ερώτησης είναι ίσως λίγο μεγάλο, αλλά τι είναι εν τέλει για εσάς το να είναι κάποιος underground;

Εμείς έχουμε μια αρχή που ακολουθούμε: σε ότι κάνουμε, να μην κάνουμε εκπτώσεις, ούτε στον τομέα των αξιών που μας διέπουν, ούτε στον τομέα της αισθητικής και καλλιτεχνικής ποιότητας. Δε σημαίνει ότι δε θέλουμε η μπάντα ή το φεστιβάλ μας να μεγαλώνει συνεχώς και να αγγίζει όλο και μεγαλύτερα ακροατήρια και κοινά, αλλά θέλουμε αυτό να γίνει με τους δικούς μας όρους και χωρίς ποτέ να κάνουμε κάτι για το οποίο να μην είμαστε σίγουροι ή να μην θέλουμε απόλυτα. Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι underground, αλλά εμείς αυτό κάνουμε.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να υπονοήσω πως είστε… γέροι, αλλά θα ήθελα κάπου εδώ να στείλετε ένα μήνυμα εκεί έξω, όχι γενικότερα, αλλά κυρίως στα νέα παιδιά που έστω λίγο… φλερτάρουν με αυτά τα ωραία πράγματα για τα οποία τόση ώρα μιλάμε.

Ίσως η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση να κολλάει και εδώ!

Οπότε τα λέμε την Παρασκευή 15 Μαρτίου στο Κύτταρο για το 8ο Music Highway Festival;

Σας περιμένουμε όλους εκεί! Η βραδιά υπόσχεται πολλά!

***

Οι Mr Highway Band εμφανίζονται μαζί με τους Coyote’s Arrow, Golden Nugget και Sounds Like Barley την Παρασκευή 15 Μαρτίου στο Κύτταρο Live (Ηπείρου 48 & Αχαρνών), στα πλαίσια του 8ου Music Highway Festival.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ