Bohemian Rhapsody: Οι σημαντικότερες διαφορές της ταινίας με την πραγματική ζωή
News

Bohemian Rhapsody: Οι σημαντικότερες διαφορές της ταινίας με την πραγματική ζωή

Το Bohemian Rhapsody, η ταινία για τη ζωή του Freddie Mercury, προβάλλεται εδώ και μερικές ημέρες στους κινηματογράφους και το ξεκίνημα της ήταν εντυπωσιακό αφού έφτασε τα 123 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις παγκοσμίως.

Πολλά περισσότερα από τις προβλέψεις.

Οι μοναδικοί που ίσως να έχουν πρόβλημα με την ταινία είναι οι φανατικοί οπαδοί της ιστορίας των Queen, αφού είναι αλήθεια πως η ταινία κάνει αρκετές διαφοροποιήσεις στα πραγματικά γεγονότα με στόχο να χτίσει τη δραματική κορύφωση του φινάλε, όμως κανένας δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την εκπληκτική ερμηνεία του Ραμί Μαλέκ στο ρόλο του Freddie.

Στο κείμενο που ακολουθεί θα δούμε μερικές από τις πιο σημαντικές διαφορές της ταινίας σε σχέση με τα όσα συνέβησαν στην πραγματικότητα.

H πρώτη συνάντηση του Freddie με τους May και Taylor

Στην ταινία ο Freddie ψάχνει και βρίσκει τα μέλη των Smile μετά από μία συναυλία τους. Λίγο πριν ο τραγουδιστής τους έχει αποχωρήσει. Στην πραγματικότητα και σύμφωνα με δύο επίσημες βιογραφίες του συγκροτήματος, ο Freddie τους ήξερε ενώ οι Smile ήταν ακόμα ενεργοί ως συγκρότημα και για μία μικρή περίοδο μάλιστα έμεναν μαζί.

Η γνωριμία του με την Mary Austin

Στην ταινία ο Freddie βλέπει για πρώτη φορά την Mary Austin στα παρασκήνια της ίδιας συναυλίας των Smile. Στην πραγματικότητα την είχε γνωρίσει αρκετό πριν και πέρασαν σχεδόν έξι μήνες μέχρι να της ζητήσει να βγουν έξω. Ο Brian May είχε αποκαλύψει  ότι είχε και αυτός σχέση με την Mary, πιο πριν και μάλιστα, όταν τη γνώρισε ο Freddie ζήτησε την άδεια του για να βγει μαζί της.

Τι συνέβη με τον μάνατζερ John Reid

Στο Bohemian Rhapsody ο John Reid αναλαμβάνει το μάνατζμεντ των Queen την εποχή που αρχίζουν τις ηχογραφήσεις για το A night at the Opera και ο Freddie τον απολύει στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν αυτός του προτείνει να αφήσει τους Queen για να ακολουθήσει σόλο καριέρα.

Στην πραγματικότητα ο Reid και οι Queen χώρισαν τους δρόμους τους το 1978 και μάλιστα με συναινετικό τρόπο.

Ποιος ήταν ο Ray Foster της EMI που αρνήθηκε να κυκλοφορήσει το Bohemian Rhapsody ως single

O Mike Myers κάνει την εμφάνιση του ως στέλεχος της EMI που αρνείται κατηγορηματικά να κυκλοφορήσει το Bohemian Rhapsody ως single, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κανένα ραδιόφωνο δεν θα παίξει Queen». Το συγκρότημα δεν κάνει πίσω και αποχωρεί από το γραφείο του. Και του σπάνε και το παράθυρο.

Σε καμία από τις επίσημες βιογραφίες των Queen δεν αναφέρεται στέλεχος δισκογραφικής με το όνομα Ray Foster, έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι φανταστικό πρόσωπο και πιθανότητα αποτελεί έναν συνδυασμό πρόσωπων που είχαν επιφυλάξεις για το τραγούδι και την πορεία του ως single.

H ηχογράφηση του We Will Rock You

Τα μέλη του συγκροτήματος βρίσκονται στο στούντιο και περιμένουν τον Freddie που έχει αργήσει. Ο Brian May τους δείχνει την ιδέα του για ένα τραγούδι που ο κόσμος θα συμμετέχει ενεργά. Είναι φυσικά το We will Rock You.

Ο Freddie εμφανίζεται στο στούντιο και η ιδέα του αρέσει. Τον βλέπουμε όμως με κοντό μαλλί και μουστάκι, ένα λουκ που καθιέρωσε αρκετό καιρό μετά το άλμπουμ News of the World που κυκλοφόρησε το 1977 και περιέχει εκτός από το συγκεκριμένο τραγούδι και το We Are The Champions.

H «διάλυση» της μπάντας

Το Bohemian Rhapsody μας αφήνει με την εντύπωση ότι οι Queen σχεδόν διαλύθηκαν όταν ο Freddie αποφάσισε να ακολουθήσει σόλο καριέρα.

Στην πραγματικότητα τα μέλη του συγκροτήματος αποφάσισαν από κοινού να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα, μετά το Hot Space του 1982 για να εστιάσουν ο καθένα στα σόλο άλμπουμ του. Ο Mercury στο Mr. Bad Guy που κυκλοφόρησε τελικά το 1985, ο May στο Star Fleet Project (1983) και ο Taylor στο Strange Frontier του 1984.

Το συγκρότημα είχε μαζευτεί ήδη ξανά όμως από τα τέλη του 1983 για την ηχογράφηση του The Works που κυκλοφόρησε το 1984.

Η διάγνωση του Freddie με HIV

Η δραματική κορύφωση της ταινίας έρχεται με τη διάγνωση του Freddie με HIV που γίνεται πριν τη συναυλία για το Live Aid. To ανακοινώνει στο συγκρότημα όταν κάνουν τις πρόβες τους για τη συγκεκριμένη εμφάνιση.

Σύμφωνα με όλες τις αναφορές ο Freddie έμαθε για τη ασθένεια του μετά το Live Aid και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος με τη σειρά τους κάποια στιγμή γύρω στο 1987 με 1988. Η επίσημη ανακοίνωση του προς τα media έγινε στις 23 Νοεμβρίου του 1991 μία ημέρα πριν τον θάνατο του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ