Τo Breakdance στα καλύτερα του στο 10ο Street Mode Festival
News

Τo Breakdance στα καλύτερα του στο 10ο Street Mode Festival

Οι χορευτικές αναμετρήσεις του δρόμου, που έγιναν θεσμός, επιστρέφουν!

Μια από τις κορυφαίες ελληνικές διοργανώσεις γύρω από τη μουσική και την street κουλτούρα επιστρέφει και φέτος στην Θεσσαλονίκη και όπως αναμένεται θα ταράξει όχι μόνο τα νερά του Θερμαϊκού, αλλά και ολόκληρης της χώρας, με το πλούσιο και μοναδικό πρόγραμμα της.

Το Street Mode Festival, πραγματοποιείται για 10η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτή την φορά σε μια επετειακή έκδοση, και περιμένει μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν μαζί του την πολυετή και επιτυχημένη πορεία του. Εκθέσεις με graffiti, προβολές ντοκιμαντέρ, action sports, δεκάδες συναυλίες, dance battles κ.α. αναμένεται να βάλουν φωτιά στο φεστιβαλικό τετραήμερο που είναι προ των πυλών.

Επιθυμώντας όμως να μάθουμε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για το φετινό Street Mode Festival, συζητήσαμε με τον Απόστολο Αριστείδου, υπεύθυνο για τη διοργάνωση όλων των χορευτικών διαγωνισμών και επιδείξεων που φιλοξενεί η διοργάνωση και ο οποίος μας ξενάγησε στον κόσμο του street dance, στην ιστορία και στο παρόν του. Για όσους ξέρουν και για εκείνους που θα μάθουν τώρα, ο ίδιος δίνει ένα σωρό ενδιαφέρουσες πληροφορίες, αποδεικνύοντας τελικά, ότι ο δρόμος είναι… μεγάλο σχολείο!

Πως ξεκίνησες να δουλεύεις για το Street Mode Festival;

Η γνωριμία μου με τον εμπνευστή του φεστιβάλ Γιάννη Ευσταθίου έγινε όταν τελείωσε το πρώτο Street Mode Festival στην Θέρμη, μέσω ενός κοινού φίλου. Καθώς ο Γιάννης ήθελε να εμπλουτίσει το φεστιβάλ με χορό – breakdance συγκεκριμένα – και επειδή εμείς κάναμε το Battle of The Best – την πιο γνωστή διοργάνωση στο είδος της, στα Βαλκάνια και την Ελλάδα, ήθελε να επικοινωνήσει με κάποιον ειδικό πάνω σε αυτό. Και έτσι έγινε η αρχή και ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε από τη δεύτερη χρονιά του Street Mode Festival, με το Breakdance Battle να απογειώνεται κατευθείαν, μιας η πλατεία έμοιαζε να είναι στημένη ακριβώς για αυτό το πράγμα.

Πόσον καιρό είσαι ενεργός σε αυτό το κομμάτι; Πως έχεις βιώσει την εξέλιξη του Breakdance; Και πως έχεις βιώσει παράλληλα την εξέλιξη της επαφής του κόσμου της Θεσσαλονίκης από τότε που άρχισες να ασχολείσαι πιο ενεργά σαν διοργανωτής, είτε αυτό λέγεται Battle Of The Best, είτε λέγεται Street Mode Festival;

Εμείς ξεκινήσαμε να διοργανώνουμε κάποια μικρά χορευτικά battles με breakdance από το 1998-99. Η πρώτη μου επιρροή ήταν ο αδερφός μου, γιατί ανήκε σε μια ομάδα breakdance και εμείς σαν μεγαλύτεροι και έχοντας κάποιες επαφές με μαγαζιά, μπορούσαμε να βοηθήσουμε στα διοργανωτικά. Εγώ είχα ένα hip hop συγκρότημα  τους Warriors, που ήμασταν πολύ ενεργοί και στην ουσία, έτσι ξεκίνησε να ξετυλίγεται όλο το κουβάρι. Από εκεί και πέρα, ξεκινήσαμε τα πρώτα μικρά battles που έγιναν στην Θεσσαλονίκη, αλλά επειδή η σκηνή φαινόταν ότι διψούσε για κάτι πιο οργανωμένο και ήθελε να έρθει σε επαφή με το εξωτερικό, προσεγγίσαμε το Battle Of The Year, που είναι ο πιο μακροχρόνιος διαγωνισμός breakdance στον κόσμο, αφού γίνεται εδώ και 28 ολόκληρα χρονιά, ώστε να δούμε αν μπορούμε να οργανώσουμε έναν προκριματικό για την Ελλάδα, με σκοπό δικοί μας χορευτές να εκπροσωπούν την χώρα και να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Εννοείται ότι η γερμανική διοργάνωση το δέχτηκε, άπλα μιας και δεν γνώριζε πιο είναι το επίπεδο της Ελλάδας, μας ζήτησε να κάνουμε τον διαγωνισμό σε Βαλκανικό επίπεδο, ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να υπάρχει και ένα επίπεδο, που θα ανταποκρίνεται στα παγκόσμια δεδομένα. Έτσι ξεκίνησε η διεθνής επαφή του ελληνικού breakdance με το Battle Of The Year, το 2003, τα προκριματικά για το οποίο ήταν και το πρώτο μεγάλο μας event, που το διοργανώνουμε μέχρι και σήμερα, εδώ και 16 χρόνια.

Έτσι λοιπόν ήρθε και η επαφή με τον Γιάννη Ευσταθίου. Ο Γιάννης ήθελε πάντα να είναι επαγγελματίας. Δεν ήθελε να υπάρχουν μέσες λύσεις ή πατέντες, γιατί πάντα το Street Mode Festival σεβόταν τα είδη της τέχνης που φιλοξενούσε. Όταν συζητήσαμε του έθεσα κάποιες προϋποθέσεις που θα μπορούσε να μου αρνηθεί, αλλά επειδή κατάλαβε ότι ήθελα να ξεκινήσουμε μια σοβαρή συνεργασία, με εμπιστεύθηκε και σήμερα μας δικαιώνει το αποτέλεσμα.

Αυτό είναι το μεγάλο θετικό του φεστιβάλ. Οτιδήποτε νέο θέλει να εισάγει, θέλει να το κάνει στην καλύτερη του εκδοχή και με τους καλύτερους του είδους. Για αυτό και έχει μεγαλώσει και έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Πως έχεις νιώσει την αύξηση ή όχι της ανταπόκρισης του κόσμου, από τότε που και εσείς έχετε μπει πιο ενεργά σε αυτές τις δραστηριότητες, που από την φύση τους είναι φτιαγμένες για να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά στην street κουλτούρα;

Όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε στην φάση σίγουρα βλέπουμε να ασχολούνται όλο και περισσότεροι άνθρωποι με το breakdance. Σίγουρα τα πρώτα χρονιά ήταν δύσκολα, ήταν πιο ρομαντικά, υπήρχε μόνο ένας πυρήνας χορευτών, που προσπαθούσε να το εξελίξει και να το κάνει να ανθίσει, αλλά σίγουρα σε αυτό βοήθησαν  και οι διαγωνισμοί. Μέσα από αυτούς, οι χορευτές είχαν μια βάση για να ασχολούνται και να προπονούνται με περισσότερη συνέπεια. Χωρίς τα battles που είναι βασικό στοιχείο των street dances, οι χορευτές δεν θα είχαν κέντρο αναφοράς. Άρα το να υπάρχει ένα επίσημο πρωτάθλημα σαν το Battle Of The Year, βοηθούσε στην εισαγωγή βάσεων για να προπονούνται οι χορευτές και για να κάνουν κάτι πιο σοβαρό. Με τον καιρό αυξήθηκαν τα battles, αυξήθηκαν και οι ομάδες και οι χορευτές.

Ταυτόχρονα, μια άλλη προϋπόθεση που συνέβαλε στην ανάπτυξη των street dances, ήταν οι σχολές χορού, που τα πρώτα χρόνια που έβλεπαν τους χορούς του δρόμου τους θεωρούσαν περιθωριακούς και δεν τους εισήγαγαν στη διδασκαλία τους. Στην πορεία όμως, επειδή είδαν ότι και αυτά τα στυλ χορού έχουν τη δική τους ταυτότητα και τον δικό τους κόσμο, ξεκίνησαν να τα φιλοξενούν και έτσι οι γονείς με περισσότερη ασφάλεια, παρότρυναν τα παιδιά τους να ασχολούνται και με αυτά τα είδη χορού και να τα βλέπουν πιο σοβαρά. Και φτάσαμε σε τούτο το σημείο φέτος, που για πρώτη φορά το breakdance φιλοξενείται στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν από τις 4 έως και τις 12 Οκτωβρίου στο Μπουένος Άιρες.

Τι θα δούμε λοιπόν στο φετινό Street Mode Festival στο κομμάτι του street dance;

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έχουμε το καθιερωμένο breakdance battle, που αποτελεί τον θεσμό των street dance activities, που λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια του φεστιβάλ. Την Κυριακή θα έχουμε την αναμέτρηση των καλύτερων χορευτών breaking της Ελλάδος, με στόχο την ανάδειξη του πανελλήνιου νικητή για το 2018, ενώ έχουμε και τη γυναικεία πινελιά, το Female All Style Battle, με τις 16 καλύτερες χορεύτριες street dance στην Ελλάδα. Τα battles ξεκινούν από τις 5 παρά, όλες τις ημέρες του φεστιβάλ. Την Παρασκευή επίσης, έχουμε special shows από ομάδες που έχουν συμμετάσχει σε όλους τους διαγωνισμούς που έχουμε κάνει κατά τη διάρκεια της χρονιάς και θα παρουσιάσουν special 3λεπτα shows, στα κύρια stages του φεστιβάλ.

Θέλω να μου πεις αν μέχρι στιγμής από την συμμετοχή σου στο φεστιβάλ έχεις γίνει οπαδός κάποιων δραστηριοτήτων που προηγουμένως δεν ήσουν.

Επειδή είμαι σε επαφή με όλα τα activities της street κουλτούρας, μπορώ να πω σαν Τόλης, που έρχομαι από την hip hop πλευρά, ότι κέρδισαν το ενδιαφέρον μου οι συναυλίες από άλλα μουσικά είδη, που ποτέ δεν θα επέλεγα να ακούσω, λόγω προτιμήσεων ή επειδή δεν τις ξέρω. Μέσα όμως από το Street Mode Festival, όταν γίνονται όλα αυτά τα δρώμενα στης σκηνές του, σίγουρα είσαι δέκτης πολλών πληροφοριών. Επιπλέον, μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ο παλμός που έχουν οι ροκ συναυλίες. Τους δίνω άπειρο respect γιατί βλέπω μια ενέργεια και έναν κόσμο που δεν είχα έρθει σε επαφή πότε. Την ώρα που συμβαίνουν βλέπεις ένα vibe και μια ατμοσφαίρα πολύ δυνατά και όμορφα.

Τι κίνητρο θα έδινες σε έναν νέο που σκέφτεται να ασχοληθεί με το street dance; Έναν λόγο για να το κάνει.

Πλέον υπάρχει η υποδομή για κάποιον νέο και στην Ελλάδα να ασχοληθεί σοβαρά με τα street  dances. Πλέον τα παιδιά μπορούν από πολύ μικρή ηλικία να δοκιμάσουν street dances μέσα από σχολές χορού και να δουν τι τους πάει, να μπουν σε ομάδες, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, να διακριθούν, να ταξιδέψουν έξω, να συμμετέχουν σε πρωταθλήματα, όπως θα έκαναν αν επέλεγαν κάποιο άλλο άθλημα. Αυτά τα χρόνια υπάρχει υποδομή για να προωθήσει το χορό των δρόμων στους γονείς και τα παιδιά, υπάρχουν υγιή πρότυπα και υπάρχει επαγγελματισμός μέσα από τον οποίον μπορούν να αγαπήσουν το είδος και να εξελιχθούν.

Δώσε μου έναν λόγο για να έρθει ο κόσμος στο φετινό Street Mode Festival;

Είμαι σε ηλικία που έχω δει πολλά φεστιβάλ και εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη, αλλά το Street Mode Festival αυτήν την στιγμή είναι φαινόμενο. Είμαστε τυχεροί που η πόλη στηρίζει και εξελίσσει το φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας και σίγουρα πρέπει όλοι να το επισκεφθούν και μετά θα θέλουν να πηγαίνουν κάθε χρόνο. Όσοι το ζήσουν θα έχουν να λένε ότι ήταν το highlight των νεανικών τους χρόνων.

Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι είμαστε τυχεροί που το φεστιβάλ πήρε αυτήν την μορφή. Κόσμος ταξιδεύει από άλλες χώρες για να το δει και εμείς το έχουμε στα πόδια μας. Όσοι είναι τουλάχιστον από την πόλη και τις γύρω περιοχές, δεν υπάρχει λόγος για να μην το επισκεφθούν. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για να βιώσεις μια μοναδική εμπειρία.

***

Το 10ο Street Mode Festival διεξάγεται στις 30, 31 Αυγούστου και 1,2 Σεπτεμβρίου στον Πολυχώρο του Φιξ (26ης Σεπτεμβρίου 15, Θεσσαλονίκη) με πάνω από 100 συναυλίες και όλες τις δράσεις της street κουλτούρας:

Για να ενημερωθείς αναλυτικά σχετικά με το φεστιβάλ, μπες στις επίσημες σελίδες του:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ