Girl Power: Η Sany μας παρουσιάζει τον γυναικείο κόσμο του graffiti
News

Girl Power: Η Sany μας παρουσιάζει τον γυναικείο κόσμο του graffiti

Γιορτάζοντας τα 10 χρόνια ζωής και πορείας του, το Street Mode Festival επιστρέφει φέτος πιο ανανεωμένο και εμπλουτισμένο από ποτέ, σε μια τετραήμερη επετειακή έκδοση, που όπως όλα δείχνουν θα αφήσει εποχή.

Και μιας και η διάρκεια του επεκτάθηκε, μαζί αυξήθηκαν και οι εκδηλώσεις του. Πέραν όμως από τις δεκάδες συναυλίες, τα χορευτικά shows και τις επιδείξεις των action sports, για πρώτη φορά στην ιστορία του φεστιβάλ, φιλοξενούνται και προβολές ντοκιμαντέρ γύρω από την street art. Μάλιστα, στα πλαίσια αυτών των δράσεων, θα φιλοξενηθεί μια πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη προβολή, η οποία αφορά το γυναικείο graffiti.

Η διάσημη street artist Sany από την Τσεχία, επισκέπτεται την Ελλάδα και το Street Mode Festival, με σκοπό να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ που η ίδια δημιούργησε για το γυναικείο graffiti και που αποτελεί το πρώτο στο είδος του, με τίτλο “Girl Power”, ενώ πριν και μετά την ταινία, εκείνη θα απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το έργο και τη δράση της, αλλά και το πως εμπλέκεται και αντιδρά το γυναικείο φύλο με το graffiti.

Η νεαρή καλλιτέχνης Sany, αποτελεί το διαφημιστικό πρόσωπο μεγάλης εταιρείας αθλητικών ειδών, γνωρίζοντας παγκόσμια αναγνώριση γύρω από την τέχνη της. Όσο για το “Girl Power”, θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου στο Red Bull Stage του Street Mode Festival, στις 18:00 και θα δείξει σε όλους ποια είναι η γυναικεία πλευρά του graffiti και τι σημαίνει για μια γυναίκα να είναι street artist.

Θέλοντας όμως να μάθουμε περισσότερα για εκείνη και το ντοκιμαντέρ της, ρωτήσαμε τη Sany λίγα πράγματα σχετικά με το ζωή και το έργο της. Διαβάστε τα όλα παρακάτω και το σίγουρο είναι πως δεν θα αργήσει να σας πείσει να δείτε το αριστούργημα της.

***

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Σύστησε μας τον εαυτό σου. Πως είναι η Sany στην καθημερινή της ζωή και πως στον δρόμο;

Σπούδασα marketing και επικοινωνία και προς το παρόν αποτελώ μια από τις ελάχιστες γυναίκες graffiti artists στην Τσεχία. Έχω αφιερώσει τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής μου στο graffiti και αποτελώ μέλος δυο γυναικείων ομάδων graffiti, των Girl Power και Puff. Επιπλέον, συμμετέχω στη διοργάνωση εκδηλώσεων τόσο στην Πράγα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ συχνά με καλούν σε εκδηλώσεις για το graffiti, αλλά και σε ομιλίες γύρω από το θέμα των φύλων, στην Ευρώπη. Επιπλέον.

Παρουσίασε μας το ντοκιμαντέρ σου, Girl Power.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που δημιούργησα εγώ η ίδια, ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο για περισσότερα από 7 χρόνια και κάνοντας φίλες άλλες street artists από διάφορες πόλεις. Το θέμα της ταινίας, αφορά γυναίκες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο graffiti, μια μορφή τέχνης που κατά κύριο λόγο είναι ανδροκρατούμενη. Στην ουσία, το ντοκιμαντέρ αυτό είναι η αυτοβιογραφία μου. Για εμένα αποτελεί ένα εντυπωσιακό και ενδιαφέρον ταξίδι στην street art και πιστεύω ότι δίνει μια διαφορετική οπτική σε ένα φαινόμενο που συχνά χαρακτηρίζεται ως “βανδαλισμός” από τις κοινωνίες, παρά το γεγονός ότι για εμάς τους street artists είναι τρόπος ζωής.

Άρα ο σεξισμός συναντάται ακόμα και στην street κουλτούρα; Γιατί ο καθένας θα μπορούσε να υποθέσει ότι αυτή απαρτίζεται από ανθρώπους με ανοιχτό μυαλό.

Ο κόσμος του graffiti, είναι κατά πλειοψηφία ένας αντρικός κόσμος και εκείνοι που τον απαρτίζουν πιστεύουν ότι το graffiti – ειδικά το παράνομο – δεν είναι για τις γυναίκες. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες στον κόσμο του graffiti αυξάνουν τον αριθμό και την δράση του όλο και περισσότερο όσο περνούν τα χρόνια, ενώ πλέον υπάρχουν γυναικεία graffiti shows, περιοδικά και site. Προσωπικά ποτέ δεν διαχώρισα το graffiti με βάση τα φύλα αγόρι – κορίτσι, όμως η ίδια η σκηνή έχει την τάση να το κάνει. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έστρεψα το ενδιαφέρον μου σε αυτό το θέμα και αποφάσισα να υποστηρίξω τις γυναίκες street artists και όσον αφορά τα πράγματα στην Τσεχία, είναι σίγουρα πολύ καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Παλαιότερα, τα αγόρια έκλεβαν τις μπογιές μου, ενώ συνήθιζαν να γράφουν πάνω στα graffiti μου “Γύρνα στην κουζίνα”.

Τι σε ενέπνευσε να δημιουργήσεις το “Girl Power”;

Το 2009, ξεκίνησα να ασχολούμαι με την παραγωγή ταινιών, ενώ αποτελούσα τη μόνη ενεργή γυναίκα street artist στην Πράγα. Βέβαια, ήξερα ότι σε ολόκληρο τον πλανήτη υπήρχαν και άλλες street artists σαν και εμένα. Σε καμιά περίπτωση όμως, δεν πίστευα ότι είναι τόσες πολλές, σε αντιστοιχία με τους άντρες graffiti artists. Θέλησα λοιπόν να δώσω ένα βήμα στις υπόλοιπες γυναίκες street artists και φυσικά να τις γνωρίσω. Τέλος, ήθελα να προωθήσω τη γυναικεία πλευρά στο graffiti και κάνω κάτι για αυτό, ώστε κανείς να μην μπορέσει να μας το πάρει πίσω. Όμως δεν είχα ιδέα πόσο θα άλλαζε τη ζωή μου αυτό το ταξίδι, καθώς και πόσο δύσκολο και μεγάλο επρόκειτο να ήταν.

Σίγουρα θα γνωρίζεις το πρόγραμμα για το φετινό Street Mode Festival. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι του για το οποίο μπορεί να ανυπομονείς;

Φυσικά και το έχω δει, και σαν graffiti artist που είμαι εννοείται ότι ανυπομονώ να δω τα έργα στους τοίχους του φεστιβάλ. Επίσης, είδα ότι θα έχει αρκετούς διαγωνισμούς χορού, με πολλές γυναικείες συμμετοχές, τους οποίους θα ήθελα να παρακολουθήσω, μιας και παλαιότερα χόρευα break dance.

Στείλε ένα μήνυμα στους Έλληνες, αλλά και σε εκείνους που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα για το αν θα έρθουν στο Street Mode Festival. Πρέπει να το επισκεφθούν; Και γιατί;

Αγαπώ την Ελλάδα και την κουλτούρα της και περιμένω πως και πως να την επισκεφθώ ξανά και να κάνω διακοπές, να μαυρίσω και φυσικά να παρουσιάσω τη δουλειά μου. Όσο για το Street Mode Festival, εννοείται ότι όλοι θα πρέπει να το επισκεφθούν. Οι άνθρωποι θα πρέπει να υποστηρίζουν τις τοπικές εκδηλώσεις που προσπαθούν να προωθήσουν κάτι ωραίο και ενδιαφέρον, τοπικούς καλλιτέχνες, αλλά και εκείνους που προσπαθούν να κάνουν πράγματα. Όλο αυτό είναι πολύ σημαντικό, για αυτό λοιπόν ελάτε και δείτε το και περάστε όμορφα.

***

Το 10ο Street Mode Festival διεξάγεται στις 30, 31 Αυγούστου και 1,2 Σεπτεμβρίου στον Πολυχώρο του Φιξ (26ης Σεπτεμβρίου 15, Θεσσαλονίκη) με πάνω από 100 συναυλίες και όλες τις δράσεις της street κουλτούρας:

Για να ενημερωθείς αναλυτικά σχετικά με το φεστιβάλ, μπες στις επίσημες σελίδες του:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ