Τον ήπιαμε: Για πρώτη φορά από το 1953 το ρολόι της αποκάλυψης δείχνει δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα
News

Τον ήπιαμε: Για πρώτη φορά από το 1953 το ρολόι της αποκάλυψης δείχνει δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα

Όχι ότι μας κάνει καμία εντύπωση πλέον αφού είναι σαφές ότι το ανθρωπότητα δεν πρόκειται να μάθει ποτέ από τα λάθη της, αλλά είναι πλέον και επίσημο ότι για πρώτη φορά από το 1953, όταν ο ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ και Σοβιετικής ένωσης βρισκόταν στην κορύφωση του, το ρολόι της αποκάλυψης (το περίφημο «doomsday clock») δείχνει δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Twoo minutes to Midnight που λένε και οι Iron Maiden δηλαδή.

Τι είναι το Ρολόι της Αποκάλυψης (από το toc.gr): Το Ρολόι της Αποκάλυψης ένα εικονικό ρολόι που δείχνει πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στην καταστροφή. Ήταν μια ιδέα κορυφαίων πυρηνικών επιστημόνων μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο πλανήτης έμπαινε στην πυρηνική εποχή, με πολύ νωπή ακόμη την φρίκη των ολοκαυτωμάτων στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Από τότε, κάθε φορά που οι επιστήμονες αισθάνονται ότι μια εξέλιξη είναι αρνητική, μετακινούν τους δείκτες πιο κοντά στα μεσάνυχτα και εξηγούν τους λόγους, προειδοποιώντας για τις συνέπειες των γεγονότων.

Στις αρχές του 2017, λίγο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το ρολόι είχε φτάσει στα δυόμιση λεπτά και σήμερα με επίσημη ανακοίνωση της η υπεύθυνη ομάδα πυρηνικών επιστημόνων το μετακίνησε στα δύο λεπτά. Οι αιτίες που αναφέρουν είναι η αποτυχία των ηγετών των μεγάλων δυνάμεων να βρουν κοινό τόπο στην αντιμετώπιση πυρηνικών απειλών αλλά και στα θέματα της κλιματικής αλλαγής.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις αλλαγές στους δείκτες ανά χρονιά.

Και τώρα ας βάλουμε το τραγούδι να παίζει στο τέρμα όσο προλαβαίνουμε…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ