O Stephen King ξέρει γιατί «πάτωσε» η κινηματογραφική μεταφορά του Μαύρου Πύργου
News

O Stephen King ξέρει γιατί «πάτωσε» η κινηματογραφική μεταφορά του Μαύρου Πύργου

Ήταν μια ταινία που περιμέναμε σχεδόν μια δεκαετία. Η κινηματογραφική μεταφορά του Μαύρου Πύργου ήταν μεγάλο απωθημένο για τους οπαδούς του Stephen King, αλλά να που βρισκόμαστε πλέον μερικούς μήνες μετά την πρεμιέρα της και κάνουμε σαν να μη συνέβη ποτέ. Τόσο κακή ήταν.

Πριν από την πρεμιέρα της ταινίας και όσο διαρκούσε η προώθηση της, ο King με συνεχόμενες δηλώσεις του μας έλεγε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις επιλογές του κάστινγκ, ούτε για τις αλλαγές στην πλοκή αλλά ούτε και για τη διάρκεια, που στα 85 λεπτά της θα προσπαθούσε να βάλει τις βάσεις για τον τεράστιο κόσμο των βιβλίων. Δεν τα κατάφερε φυσικά και οι επιδόσεις της στα ταμεία, αν και δεν ήταν καταστροφικές (111 εκατ. Παγκοσμίως, με μπάτζετ 60 εκατ.) σίγουρα δεν τις λες και ικανοποιητικές.

Τώρα που έχει καταλαγιάσει η σκόνη ο Stephen King μας λέει με δηλώσεις του στο EW ότι ξέρει τι δεν πήγε καλά με τον Μαύρο Πύργο.

«Μου άρεσαν όλοι όσοι ενεπλάκησαν με την ταινία, ο παραγωγός, ο σκηνοθέτης και μου άρεσαν και κάποιες από τις επιλογές στο κάστινγκ και πάντα είμαι προσεκτικός σε αυτά που λέω.

Αλλά θα πω αυτό. Το πραγματικό πρόβλημα νομίζω ότι ήταν η απόφαση του στούντιο να κάνει την ταινία PG-13. Ήθελαν η ταινία να αποτελέσει σημείο αναφορά για το στούντιο, έτσι σκέφτηκαν ότι θα πρέπει να είναι κατάλληλη για ηλικίες από 12 έως 35 ας πούμε. Αλλά επιλέγοντας αυτό τον δρόμο έχασαν μεγάλο μέρος από την σκληρότητα και την αιχμηρότητα του υλικού, έτσι ο κόσμος σκέφτηκε ότι δεν ήταν κάτι που δεν έχει ξαναδεί».

Ο King τονίζει ότι εξέφρασε τις επιφυλάξεις του από την αρχή αλλά δεν έλαβαν υπόψη τις συμβουλές του.

«Πάρθηκε μία απόφαση να ξεκινάει η ταινία περίπου στη μέση της ιστορίας. Εγώ εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου από την αρχή αλλά δεν κατάφερα τίποτα. Κάποιες φορές όταν οι άνθρωποι σε αυτή τη δουλειά έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, είναι σαν να χτυπάς το χέρι σου σε λαστιχένιο τοίχο. Δεν πονάει αλλά δεν πετυχαίνεις και τίποτα. Απλά επιστρέφει σε σένα. Σκέφτηκα ότι ο κόσμος θα παραξενευτεί με όλα αυτά και έτσι όντως έγινε».

Παρά την αποτυχία της ταινίας, φαίνεται ότι η σειρά που είχε προγραμματιστεί να εξελίσσεται στο ίδιο σύμπαν θα προχωρήσει κανονικά, αν και δεν θα μας κάνει καμία εντύπωση αν μπουν όλα στον πάγο και κάποια στιγμή έχουμε ολικό reboot.

H τεράστια επιτυχία του ΙΤ, που με μισό μπάτζετ και R-Rating έγινε η δημοφιλέστερη ταινία τρόμου όλων των εποχών δείχνει τον δρόμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ