Φέρτε πίσω το Star Wars ρε!

Roxx |
Φέρτε πίσω το Star Wars ρε! - Roxx.gr

Το κείμενο απευθύνεται σε όποιον έχει δει την ταινία, με απώτερο σκοπό τον ευγενή διάλογο και μία επικοδομιτική συζήτηση σε περίπτωση διαφωνίων. Φράσεις του τύπου «σε γλεντάει ο Ραιαν Τζόνσον» και διάφορα μπινελίκια είναι καλό να αποφεχθούν. Αν και δεν θα σας πω εγώ τι θα κάνετε.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILER ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ!

Γράφει ο Χρήστος Κασσός

Αν με ρωτούσε  κάποιος  τι θα περίμενα από το πρόσφατο επεισόδιο του Star Wars θα του απαντούσα τα εξής :

Τον Luke Skywalker να εκπαιδεύει την Rey βοηθόντας τη να χειριστεί την τεράστια αλλά ακατέργαστη Δύναμη που κρύβει μέσα της.

Τον Poe Dameron και τον Finn να μπλέκουν σε κάποια αποστολή με σκοπό να αποδυναμώσουν το Τάγμα .

Ένα ικανοποιητικό – σε κινηματογραφικό χρόνο- flashback που να εξηγεί τι ακριβώς έγινε με τον Luke και τον Kylo Ren με αποτέλεσμα ο πρώτος να απομονωθεί .

Μια μάχη (ΜΕ ΦΩΤΟΣΠΑΘΑ) μεταξύ Luke και Kylo Ren , εκεί ίσως θα ήταν μια καλή ευκαιρία να πεθάνει ο Luke και να δούμε πλέον το πόσο δυνατός έχει γίνει ο πρώην μαθητής του, δίνοντας παράλληλα ένα ένδοξο τέλος στον τελευταίο Jedi.

Ένα καλό backstory ή έστω present-story για τον Snoke.

Να μάθουμε ποιοι ήταν οι γονείς της Rey και γιατί είναι εν δυνάμει Jedi.

Μια ωραία μάχη ( Μ Ε  Φ Ω Τ Ο Σ Π Α Θ Α).

Και σαν κρυφό πόθο…  εκεί που όλα έχουν τελειώσει υπέρ του Τάγματος  να σκάσει ο Han Solo και να σώσει την κατάσταση , με μία απλή και λογική εξήγηση για το  γεγονός ότι τελικά ζει. Σκηνή που φαντάζομαι θα ξεσήκωνε το σινεμά και θα είχαμε «γηπεδικούς»  πανηγυρισμούς .

Ναι. Κάπως έτσι θα το ήθελα και ας μοιάζει με πιστό αντίγραφο των προηγούμενων ταινιών του franchise.

Θα δικαιολογήσω όμως τους συντελεστές της ταινίας και τον κύριο Rian Johnson  που θέλησαν κάτι διαφορετικό από το να ανακυκλώσουν τα ίδια και τα ίδια και δεν πήραν τον ασφαλή δρόμο του Force Awakens που πάτησε πάνω  στην νοσταλγία των οπαδών του έπους του George Lucas.

Και πάμε στο τι πραγματικά συνέβη…

Έχοντας αφήσει την προηγούμενη ταινία με μία εξαιρετικά δυνατή και γεμάτη συναισθήματα σκηνή όπου η Rey τείνει το φωτόσπαθο  προς το μέρος του Luke, οι προσδοκίες για την συνέχεια αυξήθηκαν στο κατακόρυφο. Αντί αυτού  ο  – φανερά γερασμένος πλέον – Jedi παίρνει το φωτόσπαθο και το πετάει με απαξίωση σε μία προσπάθεια να γίνει η συγκεκριμένη σκηνή αστεία. Αυτό ΔΕΝ είναι χιούμορ κύριοι ! Πρώτον δεν πετάς έτσι το σύμβολο ολόκληρων γενεών  και δεύτερον δεν γειώνεις έτσι την ταινία που διαδέχεσαι .

Παραμένοντας στο νησί όπου ο Skywalker μένει αρκετά χρόνια απομονωμένος, να σκεφτεί και να τα βρει με τον εαυτό του βρισκόμενος σε μία συνεχή εσωτερική πάλη διαπιστώνουμε ότι… δεν ήταν ακριβώς μόνος του αλλά παρέα με κάτι πλάσματα τύπου minions που έχουν σαν σκοπό να προσέχουν και να συντηρούν τα κτίρια των Jedi. Ναι, οκ. Δεν με χάλασε η εισαγωγή νέων πλασμάτων στον κόσμο του Star Wars, αλλά η παρουσία τους μου διέλυσε την «μοναστική» ζωή που θέλησε η ταινία να δώσει στον Luke και την κατάσταση που υποτίθεται ότι βρίσκεται.

Το βυθισμένο X-Wing στην θάλασσα μας προϊδεάζει για μία σύνδεση με την παλιά τριλογία και ενώ περιμένουμε την Rey να το φέρνει στην επιφάνεια  με τη δύναμη της…Δύναμης,   αυτό δεν έρχεται ποτέ. Well played θα έλεγα. Είπαμε δεν θέλουμε μία από τα ίδια.

Για να μην το κουράζουμε , ο Luke ποτέ δεν εκπαίδευσε την Rey , χωρίς να καταλάβω ακριβώς το γιατί, με αποτέλεσμα όλη αυτή η αναζήτηση για τον θρυλικό Jedi καθώς και το screening time στο νησί να μην έχει και τόση σημασία για την εξέλιξη της ιστορίας.

Ο συμπαθής Finn τώρα αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας μια αποστολή από αυτές που μας έχει συνηθίσει το franchise. Να μπουκάρει κρυφά στο άντρο των κακών και να κόψει κάτι καλώδια μίας συσκευής που βοηθά το Τάγμα να εντοπίζει τα σκάφη της Αντίστασης ακόμα και στο υπερδιάστημα.

Παρέα με μία τύπισσα που είναι όσο αδιάφορη χρειάζεται για την περίπτωση , συναντάνε τον Benicio Del Toro που τους προδίδει στο τέλος έχοντας ως αποτέλεσμα το side story αυτό να μην έχει επίσης κανένα μα κανένα νόημα. Ακόμα και η προδοσία δεν είχε ουσιαστικό αντίκτυπο μιας και υπήρχε ήδη σχέδιο για την Αντίσταση.

Ποιο ήταν αυτό; Να μεταφερθούν σε μια παλιά και εγκαταλειμμένη βάση κάπου εκεί κοντά.  Ένα σχέδιο που για λόγους που κανείς δεν γνωρίζει δεν έπρεπε να μάθει ένας εκ των βασικών μελών της Αντίστασης , ο Poe Dameron, κάνοντας την διοικούσα επιτροπή άχρηστη στα μάτια μας. Και μέσα σε όλα  είχαμε μια ,επίσης αχρείαστη,  αποτυχημένη προσπάθεια για ανταρσία.

Ο Snoke για κάνα πεντάλεπτο φαντάζει παντοδύναμος. Ο μεγάλος μπελάς της αντίστασης, ο τύπος που ξεχυλίζει μυστήριο και αλλαζωνικό ύφος. Και τελικά πεθαίνει βλακωδώς. Στην καρέκλα του. Χωρίς να ξέρουμε τι είναι, ποιος είναι, από πού είναι, τι ομάδα είναι. Τίποτα.

Στην ταινία αποφασίστηκε να παιχτεί το χαρτί του Yoda. Χειροκρότημα και σεβασμός για τον σοφό Yoda. Κρέμεσαι από τα χείλη του και τελικά αραδιάζει ένα σωρό ασυναρτησίες . Όχι από αυτές που ξέρουμε και αγαπάμε. Αυτές που χρησιμοποιεί λάθος το συντακτικό στις προτάσεις,  αλλά κανονικές ασυναρτησίες που είχαν ως αποτέλεσμα ο Luke να χορέψει το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» βλέποντας τα υπάρχοντά του να καίγονται (!)

Τελειώνοντας αυτό το παραλήρημα έχω να πω το εξής. Έχεις το εργαλείο που λέγεται Mark Hamill στο ρόλο του Luke Skywalker. Το σκέφτεσαι από εδώ, το σκέφτεσαι από εκεί και καταλήγεις στο να τον χρησιμοποιήσεις σαν ολόγραμμα (!!!)  σε μάχη εναντίον του Kylo Ren. Που δεν είναι ακριβως μάχη, αλλά κόλπο για να του αποσπάσει την προσοχή ώστε να ξεφύγουν τα παγιδευμένα μέλη της αντίστασης.  Και σαν να μην φτάνει αυτό, στιγμές μετά,  τον δείχνεις να κοιτά το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και να εξαϋλώνεται.   Άρα φτάνουμε στο συμπέρασμα πως ο προορισμός  του Luke Skywalker (του μυθικού Luke Skywalker να προσθέσω) από την αρχή του saga είναι να καθυστερήσει 30 και βάλε χρόνια μετά τους κακούς για να μπορέσουν οι καλοί να ξεφύγουν.

ΓΙΑΤΙ;;;

Η ταινία τεχνικά  ήταν άψογη. Ο Rian Johnson  απομακρύνθηκε από την κλασσική συνταγή και επαναπροσδιόρισε την σειρά , αφήνοντας παράλληλα πίσω στο φόντο  trademarks  όπως τον C3PO, τον R2-D2 , τον Τσουμπάκα, ακόμη και  το Millennium Falcon θέλοντας να δώσει νέα πνοή και να βάλει στο κέντρο του κάδρου νέους χαρακτήρες. (Αν και πολύ φοβάμαι ότι μόλις προανέφερα τους λόγους που το franchise αξίζει δισεκατομμύρια, και οι ταινίες έκοψαν και κόβουν εκατομμύρια εισιτήρια)

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτή την κατευθυνση, παρά το γεγονός ότι  το The Last Jedi μοιάζει να μην έχει λάβει υπόψη του την προηγούμενη ταινία. Το πρόβλημά μου είναι οτι δεν εξελίχθηκαν αρκετά οι χαρακτήρες. Το ακόμα μεγαλύτερο προβλημά μου είναι ότι όσα έπρατταν οι πρωταγωνιστές ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ! (μόλις θυμήθηκα ότι η Rey βρέθηκε σε ένα πηγάδι και χτυπούσε τα δάκτυλά της σαν να δίνει σύνθημα για τσάμικο. Σκηνή που κατέληξε…πουθένα). Και να προσθέσω στη λίστα με τα προβλήματά μου ότι με κούρασε η συνεχόμενη ανατροπή στους χαρακτήρες. Κάνε το μία φορά, άντε δύο. Ε το θέμα παρατράβηξε.

Εν κατακλείδει, ήρθα να δω  Star Wars . Θέλω να πορωθώ, να δω μάχες υπο τον ήχο «βζζζζζ, βζζζζ» , να νοσταλγήσω , να εντυπωσιαστώ. Ύστερα να αγοράσω τα παιχνίδια, κουκλάκια  Porg, νέα μοντέλα φωτόσπαθων και να δω άλλες 5 φορές την ταινία μέχρι να βγει η επόμενη. Βρες κάπου αλλού Rian Johnson να βγάλεις την κουλτούρα σου και την διάθεσή σου για αλλαγές και τέχνη. Προσωπικά χέστηκα για το τι σημαίνει ή συμβολίζει η απώλεια του Luke (ο τρόπος της απώλειας καλύτερα). Ήθελα να τον δω μια ακόμα φορά να μάχεται και ας ήταν η τελευταία.

Ας ελπίσουμε ο J.J Abrams να βρει τον τρόπο να δώσει μία λογική συνέχεια  σε δύο χρόνια. • Black_Pig

  Ολοι περιμενουν από καθε Star Wars πολλα και διάφορα αλλα νομίζω οτι αυτό που πάντα περιμένουμε ειναι αυτό που δεν εχουμε φανταστεί. Όχι τοσο ως αυτοσκοπός αλλά γιατί οι γαματες ιστορίες ειναι αυτές που δεν προίον λογικής σκέψης αλλα ενός παρανοϊκου, πανέξυπνου μυαλου. Κι ο Λούκας το είχε αυτό όπως το εχει θεωρω και ο JJ Abrams. Ο Λουκας φυσικα δεν έχει αλλα πραγματα ως σκηνοθέτης αλλα αλλη συζήτηση. Το θέμα λοιπόν με αυτό το Star Wars ειναι οτι δεν εχει κάποια Ιστορία να πει. Καμία απολύτως. Κάθε ταινία, ακόμα και η prequel τριλογία είχανε πολυδαίδαλες, πολυεπίπεδες ιστορίες (πες τες και παραμυθια αν σε βολεύει) που ειχανε να πουν κατι για τους χαρακτηρες τους και το περιβαλλον τους. Εδω δεν υπήρχε ΤΙΠΟΤΑ. Μιλάνε για character storyline αλλα δεν ειδα κατι. Δλδ ο Kylo Ren αποφασίζει οτι ειναι γαματος και πρέπει να σκοτώσει τον Snoke μέσα σε 2 σκηνές. Ωραιο το οτι οι γονεις της Ray δεν ειναι κατι το ιδιαιτερο κι ετσι μπορεί να ξαναδουμε εναν σκασμο Jedi αλλα δεν μπορεί αυτό να προκύπτει ως παράγοντας που αλλαζει τα πάντα μέσα σε 2 σκηνές πάλι. Για τον Λουκ μην τα πουμε, είναι για γέλια. Δεν εχω πρόβλημα να θέλουν να το παιξουν κουλτουρα με το Star Wars αλλα αν ειναι να το κανεις, καντο σωστα.

 • Xrhstosvas

  Μαλλον – ή πραγματικα – ειδες αλλη ταινια. Η’ καλυτερα ηθελες να δεις μια ταινια μια απο τα ιδια και οταν αυτοι οι ”κακοι” δεν σου κανουν το χατηρι αρνεισαι να ψαχτεις λιγο παραπανω και απλα καθεσαι και λες αυτα που λες. Εγω βρηκα μια χαρα την ολη υποθεση με την Δυναμη και τον Luke και γιατι δεν ηθελε να την εκπαιδευσει – μια χαρα το εξηγησησαν -. Επισης ποιος ειπε οτι επρεπε να ηταν τελειως μονος του και γιατι σωνει και ντε η Rey να κανει κολπακια σαν τον τριτοκλασατο μαγο. Ολα ηταν οπως επρεπε!..εδωσαν την βαση για να γεννηθει ξανα η Δυναμη like the broom kid στο τελος!

 • bill m

  αυτες τις αποριες εχω και εγω ωραιο αθρο και συμφωνω

 • Tha Sas Trelanw Olous

  kala ta les hristara

 • Φου Μαντσού

  Η όλη ουσία της ταινίας επικεντρώνεται σε δύο πράγματα:
  1) Στο ότι ο Luke Skywalker θέλει να σταματήσει επιτέλους τον φαύλο κύκλο των Jedi και Sith πιστεύοντας πως η δύναμη που κατέχουν είναι καταστροφική και στην τελική ποτέ δεν έφερε ισορροπία στο γαλαξία (μόνο καινούριες ταινίες). Καίει τα αρχαία Jedi χειρόγραφα, αρνείται να προπονήσει τη Rey, και αποφασίζει στο τέλος να θυσιαστεί για την αντίσταση και όλα αυτά μη χρησιμοποιώντας βία (φωτόσπαθο).
  2) Ο Kylo Ren παράλληλα έχει τις ίδιες σχεδόν βλέψεις με το Luke. Σκοτώνει το Snoke, λέει στο διάολο το Sith Order και το νόμο των δύο και πάει να κάνει κάτι δικό του είτε με τη Rey, είτε όχι.
  Όλη η ουσία της ταινίας είναι πως όλα τα ωραία έχουν και αυτά ένα τέλος. Και το τέλος θα είναι η μάχη μεταξύ του First Order και της Αντίστασης με πρωτεργάτες έναν τύπο που έχει αποποιηθεί και τους Jedi και τους Sith (Kylo Ren) και μια τύπισσα που δεν είναι καν Jedi, απλά κατέχει και χρησιμοποιεί το Force και έχει και κάποιες χορευτικές ικανότητες (Rey). Παιδάκια με φωτόσπαθα δηλαδή που στο τέλος θα συμφιλιωθούν, ίσως και συνουσιαστούν.
  Και είναι ακριβώς το πράγμα που ήθελε να πετύχει ο Luke. Ένα τέλος στον ατέρμων βρόγχο που λέγεται “ισορροπία στη δύναμη”. Να σταματήσει δηλαδή από δω και μπρος η ύπαρξη Jedi και Sith. Βέβαια το Force προυπάρχει όλων και θα υπάρχει για πάντα, αλλά ποιος ο Master να το διδάξει τώρα που είναι όλοι νεκροί;
  Ο τελευταίος Jedi λοιπόν και όχι ”οι τελευταίοι” που είναι ο ελληνικός τίτλος είναι ο Luke.
  Ναι ξενέρωσα που δεν είχε μάχη με φωτόσπαθα και αντ’αυτού είχαμε τη Rey να χορεύει καποέιρα και να κοπανάει τα βράχια. Ξενέρωσα που όλο το μυστήριο που περιέβαλλε το χαρακτήρα του Snoke και γιγάντωσε η τελευταία ταινία εξαφανίστηκε σαν κλανιά με το γελοίο θάνατό του. Αλλά το concept που ήθελε να μας περάσει ο κύριος σκηνοθέτας το πέρασε και το πέτυχε με το παραπάνω. Η ιδέα με το ολόγραμμα ήταν άψογη κατά τη γνώμη μου, ο Luke έπαιξε τρελή μπάλα στο νευρόσπασμα πιτσιρίκο εν ονόματι Kylo χωρίς καν φ-ω-τ-ο-σ-π-α-θ-ο. Χωρίς καν να ιδρώσει. Η τεράστια διαφορά μεταξύ δάσκαλου και άπειρου μαθητή. Master και apprentice. Εναπόθεσε όλο το Force Spirit εκεί, απομακρυσμένα, πράγμα που δεν το έχει πετύχει ούτε ο δάσκαλός του, ούτε καν ο Yoda, και ύστερα ολοκλήρωσε την πορεία του ως Jedi Master περνώντας στο Jedi Hall of Fame ως ο καλύτερος που υπήρξε ποτέ. Το τέλος που του άρμοζε. Το τέλος που επιζητούσε και ο ίδιος. Χωρίς σκοτωμούς, lightsabers και δασκαλέματα της δύναμης σε επόμενους. Όπως και ο Obi-Wan τρόλλαρε τον Darth Vader στο ”A New Hope” έτσι και έγινε και εδώ. (Σπουδαία αναφορά-κατά τη γνώμη μου πάλι).

  Τέλος πάντων, το ”The Last Jedi” ήταν μια πολύ όμορφη ταινία, φτιαγμένη για starwarsακηδες και μη, αιώνες καλύτερη από τα 1,2,3 μαζί και μη ακολουθώντας τη γνωστή πεπατημένη πού όλοι αγαπήσαμε μεν, αλλά κούρασε δε στο “The Force Awakens”. May the Force be with us.

  • TonyStark1983

   Εμένα με έπεισες με ότι είπες. Το θέμα είναι να κανουμε κουβεντούλα και να διαφωνήσουμε αν πρέπει. Προσωπικά δεν μου άρεσε ότι αρκετά πράγματα έγιναν χωρίς ουσιαστικό σκοπό ή νόημα. Θα ήθελα επίσης όσα προείπες να τα “δω” και όχι να τα φανταστώ. Θα μου πεις βέβαια ότι θέλω μασημένη τροφή. Δίκιο θα έχεις.

  • Φου Μαντσού

   Ισχύει πως κάποιες σκηνές δεν είχαν ουσιαστικό σκοπό, όπως η προδοσία του Benicio Del Toro, ή η αποτυχημένη ανταρσία όπως ανέφερε και ο φίλος στο ποστ. Ήταν fillers, η ταινία είχε από δαύτα αρκετά και όντως δε χρειαζόταν ώστε η ταινία να βγει μισή ώρα παραπάνω από τις υπόλοιπες. Και συμφωνώ όσον αφορά να το ”δεις” και όχι να το φανταστείς, απλά πιστεύω πως δεν είναι και κανα σπουδαίο να σκεφτεί κανείς μήνυμα/ νόημα. Μου άρεσε που μετά από χρόνια είδαμε ένα εντελώς διαφορετικό Star Wars. Κατά κάποιο τρόπο ήταν σαν να βλέπεις άλλη ταινία, σαν να μην ανήκει στο σύμπαν που έχουμε αγαπήσει. Γι αυτό και την κράζουν μάλλον. Αν με πιάσουν οι νοσταλγίες πάντως θα βάλω να δω το Empire Strikes και θα ηρεμήσω.

 • George Tsou

  η γνωμη μου ειναι η εξης. η ιστορισ του |star wars τελειωσε στην πρωτη τριλογια οπου καταστρεφεται το death star ολα τα υπολοιπα ειναι prequel η spin of .το οτι περνει ο καθε σκηνοθετης ψηγματα ιστοριαςαπο την αρχικη τριλογια και τα αναλυει σε μια ολοκληρη ταινια ειναι το defination του spin of ο λογος που ακομα κρατανε μεσα τον τσουμπακα ton luke κτλπ ειναι γτ εχουμε περασει σε νεα σελιδα και απλα η disney θελει και να κανει συνδεση το παλιο με το νεο αλλα και να εχει στο σινεμα και τον 40αρι και τον 15χρονο .οποτε δεν μπορω εγω ξεροντας οτι η πρωτη τριλογια εχει αρχη μεση και τελος να θεωρησω αυτην την ταινια λαθος ειναι ενα πολυ καλο spin of απλα

 • ste99

  η ταινια αυτη ειναι ντροπη, ο λουκας θα πρεπει να τραβηξει αυτια…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ