Η μαύρη επέτειος των Alice in Chains: Σαν σήμερα πέθανε ο Layne Staley
Music

Η μαύρη επέτειος των Alice in Chains: Σαν σήμερα πέθανε ο Layne Staley

21 χρόνια συμπληρώθηκαν από την μέρα που ο Layne Staley έφυγε από τη ζωή. Ήταν 5 Απριλίου του 2002. Ίδια μέρα με τον θάνατο του Kurt Cobain αλλά οκτώ χρόνια αργότερα. Το άψυχο και κατεστραμμένο από τα ναρκωτικά κορμί του τραγουδιστή των Alice In Chains, βρέθηκε σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του, στις 19 Απριλίου.

Η ζωή του Staley ήταν μία κατηφόρα που όπως αποδείχθηκε δεν είχε τελειωμό. Δεν κατάφερε ποτέ να αφήσει πίσω του τις καταχρήσεις, αποτραβήχτηκε από τα φώτα της δημοσιότητας και όλες οι αναφορές στο πρόσωπο του για την τριετία 1999-2002 είναι συγκεχυμένες. Οι περισσότερες μιλάνε για έναν άνθρωπο που δεν ζύγιζε πάνω από 40 κιλά και τα σημάδια που είχε αφήσει η χρήση ηρωίνης και κρακ στο κορμί αλλά και το πρόσωπο του ήταν κάτι παραπάνω από εμφανή.

«Ερχόταν μία φορά την εβδομάδα. Καθόταν σε μία σκοτεινή γωνία και απλά χαιρετούσε. Δεν έπινε ποτέ» αναφέρει ο μπάρμαν στο μαγαζί που ο Layne Staley επισκεπτόταν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα λίγους μήνες πριν το τέλος.

Δύο δίσκοι που έφτασαν στο νούμερο 1 του Billboard. Δεκατέσσερα τραγούδια στο top 10. Οκτώ υποψηφιότητες για Grammy. Η καριέρα των Alice In Chains βρισκόταν σε δυσθεώρητα ύψη.

Ο Staley βρισκόταν όμως  βαθιά μέσα στον λαβύρινθο των ναρκωτικών. Και δεν βγήκε ποτέ ξανά. Για περίπου τρία χρόνια σταματούν τις περιοδείες ενώ επιστρέφουν στις 10 Απριλίου του 1996 για το Unplugged του MTV που ήταν και μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις.

Από τότε ήταν ελάχιστες οι φορές που εμφανίστηκε δημόσια. Δίνει την τελευταία του συνέντευξη στις αρχές του 2002 και εκεί φαίνεται να αναγνωρίζει ότι το τέλος πλησιάζει.

«Ξέρω ότι βρίσκομαι κοντά στο θάνατο. Έπαιρνα ηρωίνη και κρακ για χρόνια. Ποτέ όμως δεν ήθελα να τελειώσω τη ζωή μου με αυτό τον τρόπο».

Στις 19 Απριλίου του 2002 η μητέρα του δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον λογιστή του. Ο Staley δεν έχει προχωρήσει σε καμία ανάληψη από τον λογαριασμό του τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Λίγες ώρες αργότερα τον βρίσκουν νεκρό στο σπίτι του. Λέγεται ότι ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε ζωντανό και μάλιστα μία ημέρα πριν τον θάνατο του ήταν ο πρώην μπασίστας των Alice In chains, Mike Starr.

O Starr έχασε και αυτός την μάχη με τις εξαρτήσεις του από τα ναρκωτικά στις 8 Μαρτίου του 2011.

Οι Alice in Chains επανήλθαν στο προσκήνιο την τελευταία δεκαετία με νέο τραγουδιστή τον William DuVall και από τότε έχουν κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ. Στο Black Gives Way to Blue του 2009, το ομώνυμο κομμάτι που κλείνει και τον δίσκο είναι αφιερωμένο στον Layne Staley.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ